cukier - 7600 przepisów (strona:203/507)

Makaron z truskawkami 145

jakie można sobie przygotować w sezonie truskawkowym. Dziś widziałam na ryneczku pełne łubianki tych smacznych owoców. Dlatego namawiam na świeży mus truskawkowy z makaronem. Póki jeszcze są :) składniki : truskawki cukier ewentualnie jogurt lub śmietana makaron, u mnie podobny do ryżu :)  / Biavetta-77, firmy Arrighi/ Przygotowanie : Umyte truskawki zmiksować z cukrem lub dobrze ugnieść, dla mnie im więcej truskawek

Proste Potrawy
Ciasto z jagodami 123

Składniki : 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 4 łyżki oleju, ja dałam rzepakowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 25 dag jagód Przygotowanie : Jajka utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo mąkę z proszkiem, dokładnie utrzeć razem Na końcu dodawać po łyżce oleju i wyrobić raz jeszcze Przelać do natłuszczonej formy

Proste Potrawy
Koktajl z musem truskawkowym i jagodowym 143

Składniki : 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek z odrobiną cukru 3 - 4 łyżki jagód, mogą też być owoce leśne (np.mrożone ) około 300 g jogurtu ewentualnie cukier puder do smaku Przygotowanie : Mus truskawkowy wlać na dno pucharków Jagody również zmiksować i przelać chwilowo do kubka Jogurt wlać do miksera (nie myjąc go) i zmiksować Na truskawki wlać jogurt, a na wierzch wlać

Proste Potrawy
Ciasto jogurtowe z jagodami 276

Składniki : 150 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju, u mnie rzepakowy 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 szklanka cukru około 30 dag jagód Przygotowanie : Jajka dokładnie utrzeć z cukrem, wsypywać na przemian mąkę i dodawać po łyżce jogurtu - ucierać mikserem Wsypać proszek i wlać olej, dokładnie połączyć wszystkie składniki  Ciasto przelać do foremki (średnica

Proste Potrawy
Ciasto czekoladowe z cukinią i jagodami 163

mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 200 ml cukru- można mniej po łyżeczce sodki i kardamonu, zamiast kardamonu można dać cynamon 200 ml jagód, u mnie to było 14 dag Przygotowanie : Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać

Proste Potrawy
Racuszki z sosem jagodowym 166

mąki pszennej  100 g mąki gryczanej  500 ml maślanki 2 jajka 1 łyżeczka sodki 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli tłuszcz do smażenia jagody , cukier, śmietana Przygotowanie : Do maślanki dodać mąkę, sól, wbić jajka, sodkę i oliwę - dokładnie wyrobić mikserem, odczekać około 15 min Smażyć na gorącym tłuszczu dość grube placuszki o średnicy 14 cm Polać sosem(...)jagodowym ze śmietaną i cukrem. Placuszki smażyłam na dość wolnym ogniu, by mogły się dokładnie przesmażyć z obu stron. Wyszło mi 11 sztuk :) Przepis podpatrzyłam w książce "Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny " -F. Starzyńskiej i B. Jacórzyńskiego

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 144

czerwonych młodych buraczków z liśćmi mały ząbek czosnku mała marchew i pietruszka zielony ogórek sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować je z obraną marchewką i pietruszką(...)laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnik Do tego na chłodnik po przestudzeniu dodać jogurt rozmieszany w małej ilości

Proste Potrawy
Francuskie jagodzianki 144

łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko i odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać(...)brązowym cukrem Piec w piekarniku w temp. 220 *C do zarumienienia.                                         Z jednego płata ciast wyszły mi 4 bułeczki.                                         Jagody

Proste Potrawy
Sorbet cytrynowy 195

Składniki : 2 i 1/2 szklanki wody 3/4  szklanki soku z cytryny 1 białko jajka 1 szklanka cukru 1-2 łyżki startej skórki z cytryny Przygotowanie : W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, dodać skórkę, po rozpuszczeniu  gotować około 5 min., syrop powinien lekko zgęstnieć ( u mnie tak jednak nie było )- wystudzić Z cytryny wycisnąć sok i dodać do przestudzonego syropu

Proste Potrawy
Jak zrobić kruszonkę ? 170

Nocny placek drożdżowy dla zapracowanych Składniki  kruszonki : 5-6 płaskich łyżek mąki 3- 4 łyżki cukru pudru  1/5 kostki 250 gramowej masła lub margaryny Przygotowanie : Wszystkie składniki  mieszamy ze sobą Dokładnie wyrabiamy ręką, pocierając masę między palcami ( można spróbować zrobić robotem) Jeśli będzie to kruszonka do ciasta z jabłkami możemy dosypać do masy dodatkowo cynamon i wszystko(...)Składniki na kruszonkę kokosową: 1/3 szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1/.2 szklanki cukru pudru 10 dag masła Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ręką, dokładnie ugniatając i pocierając je palcami Posypać ciasto i piec.                        Rabarbarowiec z kruszonką kokosową

Proste Potrawy
Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń 155

Składniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru  ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix 2:1 Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych(...)brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować  Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty  Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, zamknąć Pasteryzować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Dżem ma oryginalny smak :) Mój nie był zbyt gęsty, ale to nie przeszkadza by był jedzony z apetytem. Przepis znaleziony w jakieś starej

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 138

Sezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :) Składniki : 1 kg śliwek węgierek 2 kg pomidorów  1/2 kg cebuli kilka ząbków czosnku sól, cukier, mielony pieprz i papryka Przygotowanie : Śliwki i pomidory umyć, śliwki wydrylować, cebulę i pomidory pokroić drobno Pomidory i cebulę rozparować pod przykryciem, podlać wcześniej wodą -pół szklanki  W drugim garnku(...)grubym dnie podsmażyć śliwki tj. podlać je wodą ( około pół szklanki ) przykryć pokrywką, doprowadzić do miękkości - przetrzeć przez sitko Obydwa przeciery połączyć, dodać zmiażdżony czosnek, pieprz, paprykę, cukier oraz sól- gotować do zagęszczenia, często mieszać Wlać do słoików i pasteryzować około 10 - 15 min UWAGI : Mój sos pomimo długiego gotowanie ( przez dwa dni po godzinie ) nie chciał się zagęścić, konsystencja

Proste Potrawy
Napój z jabłek 180

Nadmiar jabłek skłonił mnie do przygotowania takiego smacznego napoju- kompotu. Składniki : 2 kg jabłek 1 litr wody cukier do smaku ewentualnie kilka goździków Przygotowanie : Umyte jabłka pokroić drobno i wrzucić na wrzącą wodę Gotować jabłka tak by się rozgotowały, można dodać kilka goździków Przecedzić na sitku i ponownie zagotować z cukrem, dodać go według swojego smaku Napój przelać do czystych

Proste Potrawy
Czosnek marynowany 181

zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki do wrzącej zalewy i gotować 5 min Następnie

Proste Potrawy
Kakaowe ciasto salceson z jabłkami 241

document.write(" "); Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną

Poezja smaku