cukier - 7600 przepisów (strona:208/507)

Koktajl z truskawek 180

witamin :) Dobrze schłodzony doskonale orzeźwia w upalne dni... Składniki: 100 g  truskawek, 5 g suszonej żurawiny, 5g płatków migdałowych, 200ml mleka, 5 g otrębów pszennych, 5 g brązowego cukru.       Przygotowanie     Truskawki rozmrozić i zmiksować na gładkie puree najlepiej przy pomocy blendera. Dodać cukier, żurawinę, otręby i płatki migdałowe. Bardzo drobno zblendować. Dodać mleko, chwilę

Z miłości do słodkości
Lody rabarbarowo - truskawkowe 128

takim właśnie smaku. Są przepyszne, z dużymi kawałkami truskawek i, co najważniejsze, doskonale chłodzą i orzeźwiają... Składniki: 250ml śmietanki 30%, 1/2 kg rabarbaru, 200g świeżych truskawek, 100g drobnego cukru. Przygotowanie Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i zblendować. Zmiksować

Z miłości do słodkości
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 271

stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.     Masa śmietankowa: 320g truskawkowego serka homogenizowanego, 250ml śmietanki 30%, 400g gęstego jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 6 czubatych łyżeczek żelatyny.     Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać

Z miłości do słodkości
Dżem truskawkowy z octem balsamicznym 158

Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona jego smakiem;) Ocet jest wyczuwalny, ale w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu dżem zyskuje na smaku... Składniki: 2 kg truskawek, 2 laski wanilii, 1 kg cukru, cytryna, 3 łyżki octu balsamicznego.       Przygotowanie     Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny. Następnie dodać nasiona z wanilii, startą skórkę z cytryny oraz

Z miłości do słodkości
Makaron z tuńczykiem i warzywami 369

makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów, 4 małe pomidorki, 250g brokułów, 150ml jogurtu naturalnego, 100ml majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki czarnych oliwek, szczypta cukru, 1/2 pęczka bazylii, łyżka soku z cytryny. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki(...)gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami

Z miłości do słodkości
Dżem truskawkowy z miętą 126

idealne, znane od dawna połączenie. Jednak pierwszy raz użyłam ich razem do dżemu. Konfitura wyszła przepyszna, z nutką świeżej, aromatycznej mięty... Spróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 90dag cukru, pęczek mięty, 200ml zimnej herbaty miętowej.       Przygotowanie       Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie

Z miłości do słodkości
Koktajl bananowo- truskawkowy 198

orzeźwiający napój. Możecie oczywiście poeksperymentować i użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód:) Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek, 2 banany, 400g jogurtu naturalnego,  300ml mleka,  2 łyżki cukru,  1/2 laski wanilii,  łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki i przepołowić. Banany obrać z skórki, pokroić w plastry. Owoce wraz z miętą(...)przełożyć do blendera, zmiksować na gładkie puree. Dodać jogurt, mleko, cukier oraz nasiona z laski wanilii, ponownie krótko zmiksować. Koktajl rozlać do szklanek. Najlepiej podawać mocno schłodzony. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Truskawki tiramisu po polsku 380

zwykłego sera półtłustego oraz sporej ilości truskawek;) Deser wyszedł tak smaczny, że chłopcy już pytają kiedy następna porcja:) Składniki: 200g podłużnych biszkoptów, 300g świeżych truskawek, 250g półtłustego twarogu, 100g cukru pudru, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki likieru migdałowego, 100ml świeżo zaparzonej kawy, 10g mlecznej czekolady. Przygotowanie Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem(...)cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera. Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Koktajl kokosowo-porzeczkowy 186

sycący koktajl wanilii i wiórków kokosowych oraz z musem z czerwonej porzeczki... Składniki: 3 szklanki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, szklanka śmietanki 30%, 100g wiórków kokosowych, laska wanilii, 4 łyżki cukru pudru, szklanka czerwonych porzeczek. Przygotowanie Mleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, po czym przestudzić. Dokładnie wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito. Powstały

Z miłości do słodkości
Trifle z truskawkami po włosku 238

włoskiego deseru Trifle... Składniki: 300g świeżych truskawek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 szklanki likieru amaretto, dowolne ciasto biszkoptowe (u mnie babka) lub biszkopty, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 5g startej czekolady.     Przygotowanie     Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Polać octem balsamicznym, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30minut(...)pucharków ułożyć po łyżce truskawek. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz nasiona z 1/2 laski wanilii. Na owoce ułożyć po 2 łyżki ubitej kremówki. Nałożyć po kawałku ciasta, skropić likierem, nałożyć kolejną porcję truskawek, przykryć warstwą śmietanki. Ułożyć kolejny kawałek ciasta, skropić likierem, przykryć pozostałymi owocami i resztą śmietanki. Posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa 121

truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 1/2 kg rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Zetrzeć skórkę z 1/4 pomarańczy

Z miłości do słodkości
Konfitura czekoladowo - wiśniowa 144

przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:) Inspiracja Składniki: 1,3 kg wiśni, 600g cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, 100g mlecznej czekolady, laska wanilii.   Przygotowanie Wiśnie umyć i wypestkować. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Następnego dnia dodać połamaną na kawałki czekoladę, kakao oraz nasiona

Z miłości do słodkości
Konfitura wiśniowo-malinowa 166

migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor... Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg malin, 1 i 1/2 kg cukru, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę na małym ogniu. Następnego dnia gotować kolejną godzinę. Na koniec dodać likier, wymieszać, nałożyć

Z miłości do słodkości
Kawowa Panna Cotta z sosem czekoladowym 163

kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:) Składniki: 600ml śmietany 18%, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 60g brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.     Śmietanę podgrzać wraz z cukrem i nasionami z wanilii, lecz nie gotować! Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać żelatynę i odstawić na 5 minut

Z miłości do słodkości
Konfitura z czerwonej porzeczki 198

dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Gotować na małym ogniu

Z miłości do słodkości