cukier - 7600 przepisów (strona:205/507)

Pizza orkiszowa z grzybami leśnymi 309

cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę(...)innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże ze szczyptą soli i cukru. Do miski z mąką dodajemy sól i oliwę oraz wodę z drożdżami. Ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i przestanie kleić się do rąk. Kulę uformowaną z ciasta, kładziemy na posypanej mąką desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto urośnie (podwoi

OstryKęs
Domowa biała czekolada z bakaliami 252

Składniki: 4 czubate łyżki oleju kokosowego 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego 2 czubate łyżki mleka w proszku  1/2 laski wanilii mieszanka studencka Felix W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy i łączymy. Powoli dodajemy do oleju. Dodajemy nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Keksówkę wykładamy

My Culinary Art
Ciasteczka ryżowo-kakaowe z dżemem wiśniowym 174

kakaowe z dżemem wiśniowym... Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 3 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Nadzienie: pół słoiczka dżemu wiśniowego Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo

Czerwień i błękit
Tartaletki krówkowe z orzechami 617

oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych. Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe z orzechami Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 25g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka kakao nadzienie 150g krówek 2-3 łyżki mleka 100g jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej 100g prażonych orzechów ziemnych Wykonanie: - mąkę(...)kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem - ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić - 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence

Smakołyki Bereniki
Borówkowy sernik na zimno 269

użyłam galaretki szafirowej  Wodzisław  aby pasowała kolorystycznie do borówek. składniki: 700 g sera z wiaderka, użyłam Wieluń 50 g miękkiego masła 1 żółtko 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 1 galaretka szafirowa Wodzisław 350 g borówek biszkopty Galaretkę przygotować według przepisu i wystudzić. Wlać do foremki i odstawić do stężenia. Przygotować masę serową. Żelatynę(...)namoczyć w mleku, następnie lekko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę ciągle mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem, następnie porcjami dodawać ser. Cały czas ucierać i dodać przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Następnie do masy serowej dodać borówki, ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na stężoną galaretkę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć biszkopty lekko wciskając w masę serową. Ciasto odstawić

Monia miesza i gotuje
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 240

wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo

prawdziwe jedzenie
PRZETWORY - Powidła śliwkowe 201

pachnącymi imbirem i cynamonem  powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:) Składniki: 2 kg śliwek węgierek  4-5 łyżek cukru  1 łyżeczka cynamonu   1 łyżeczka imbiru Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i  włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami.  Podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem(...)przywierały do dna. Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją,  dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)  Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Powidła śliwkowe pachnące cynamonem i anyżkiem 149

także cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare pieczątki, które kupiłam synowi, gdy mój miał 3 lata i tak powstały "czapeczki" na słoiki :) 2 kg śliwek 60 dag cukru 1 łyżeczka świeżo starego cynamonu 1 gwiazdka anyżku Śliwki pozbawiamy śliwek, wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji często mieszając,  by się

Delicious Titbits
KONFITURA Z RÓŻY 168

róży w moim domu robi się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z  jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają(...)ucierać np. w makutrze do momentu aż puści sok w tedy znacznie zmniejszy swoją objętości, pozostawić w chłodnym miejscu  na 24 h. Po tym czasie zagotowujemy wodę dosypujemy cukier i gotujemy syrop. Do syropu dodajemy nasze płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy

RAROSSA
KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY 242

Przy okazji robienia konfitury z róży , przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać(...)cukrem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia, można przyspieszyć proces wstawiając płatki do nagrzanego piekarnika z uchylonymi dziwaczkami na około godzinę. Całkowicie wysuszone płatki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
DŻEM MORELOWY 160

moreli 70 dkg cukru sok z dwóch cytryn Dżem morelowy głównie przygotowuje do wykorzystania go do . Tortu . Sachera . ciasto     to o wiele lepiej smakuje z dżemem własnej roboty, ma odpowiednią konsystencje. Do dżemu morelowego najbardziej odpowiednie  będą bardzo dojrzałe owoce. Morele myję, usuwam pestki(...)następnie kroje na mniejsze części. Przygotowane owoce wkładam do garnka, chwilę gotuje aż puszczą sok dodaje cukier oraz sok z cytryny, mieszam cały czas gotuje około godziny. Gotowy dżem przekładam do słoiczków i szczelnie zakręcam, odstawiam do wystygnięcia rrarossa@gmail.com

RAROSSA
OGÓRKI Z PAPRYKĄ 355

ogórków 1/4 kg. cebuli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka gorczyca liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarenkach Zalewa: 1,5 szklanki octu 5 szklanek wody 10 łyżek cukru 2 łyżki soli  Ogórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików(...)każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki z papryką.   *Przygotowując większą ilości dodaje jeszcze pomarańczową paprykę, wtedy słoik wyglądają kolorowej, a ogórki zyskują dodatkowy smak Gotowe do jedzenia po 3 tygodniach rrarossa@gmail.com

RAROSSA
OGÓRKI KONSERWOWE 207

Składniki:  1,5 kg ogórków 6 szklanek wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru szklanka octu kilka ziaren gorczycy koper ziele angielskie pieprz liście laurowe  Wykonanie: Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki  ułożyć  w słoikach, na wierzch każdego dać(...)gałązki kopru. Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 226

posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące.  SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder   Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy(...)cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy  położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CIASTO RAZOWE Z JABŁKAMI 174

Miękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto  na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem

RAROSSA