pachnącymi imbirem i cynamonem powidłami śliwkowymi. Trochę czasu trzeba im poświęcić, ale receptura jest prosta a efekt naprawdę przepyszny:) Składniki: 2 kg śliwek węgierek 4-5 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Śliwki umyj, przepołów, wyjmij pestki i włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami. Podlej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem(...)przywierały do dna. Gdy śliwki pokryją się sokiem, zdejmij pokrywkę i odparuj aż zgęstnieją, dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:) Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatakże cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare pieczątki, które kupiłam synowi, gdy mój miał 3 lata i tak powstały "czapeczki" na słoiki :) 2 kg śliwek 60 dag cukru 1 łyżeczka świeżo starego cynamonu 1 gwiazdka anyżku Śliwki pozbawiamy śliwek, wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji często mieszając, by się
Delicious Titbitsróży w moim domu robi się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser. 20 dag płatków róży 50 dag cukru Sok z jednej cytryny 2 szklanki wody Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają(...)ucierać np. w makutrze do momentu aż puści sok w tedy znacznie zmniejszy swoją objętości, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Po tym czasie zagotowujemy wodę dosypujemy cukier i gotujemy syrop. Do syropu dodajemy nasze płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy
RAROSSAPrzy okazji robienia konfitury z róży , przygotowałam kandyzowane płatki róży, pięknie wyglądają na ciastach, tortach, deserach. Łatwe w przygotowaniu, a nadaje niepowtarzalny urok. Garści płatków 1 białko Cukier Białko ubić na delikatną pianę, płatki oczyści (można zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, początkowo mogą stracić barwę, ale kolor powróci, osuszyć). Przygotowane płatki maczać w białku układać na talerzu i posypać(...)cukrem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia, można przyspieszyć proces wstawiając płatki do nagrzanego piekarnika z uchylonymi dziwaczkami na około godzinę. Całkowicie wysuszone płatki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmoreli 70 dkg cukru sok z dwóch cytryn Dżem morelowy głównie przygotowuje do wykorzystania go do . Tortu . Sachera . ciasto to o wiele lepiej smakuje z dżemem własnej roboty, ma odpowiednią konsystencje. Do dżemu morelowego najbardziej odpowiednie będą bardzo dojrzałe owoce. Morele myję, usuwam pestki(...)następnie kroje na mniejsze części. Przygotowane owoce wkładam do garnka, chwilę gotuje aż puszczą sok dodaje cukier oraz sok z cytryny, mieszam cały czas gotuje około godziny. Gotowy dżem przekładam do słoiczków i szczelnie zakręcam, odstawiam do wystygnięcia rrarossa@gmail.com
RAROSSAogórków 1/4 kg. cebuli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka gorczyca liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarenkach Zalewa: 1,5 szklanki octu 5 szklanek wody 10 łyżek cukru 2 łyżki soli Ogórki, paprykę umyci. Każdy ogórek podzielić na 4 części, z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki, cebulę pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa wkładać do słoików(...)każdego słoika wrzucać po 5 ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe oraz według uznania gorczyce. Wodę ocet, cukier, sól zagotować i zalewać nią ogórki z papryką. *Przygotowując większą ilości dodaje jeszcze pomarańczową paprykę, wtedy słoik wyglądają kolorowej, a ogórki zyskują dodatkowy smak Gotowe do jedzenia po 3 tygodniach rrarossa@gmail.com
RAROSSASkładniki: 1,5 kg ogórków 6 szklanek wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru szklanka octu kilka ziaren gorczycy koper ziele angielskie pieprz liście laurowe Wykonanie: Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki ułożyć w słoikach, na wierzch każdego dać(...)gałązki kopru. Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 6 łyżek cukru i 2 łyżki soli, wymieszać i zagotować. Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. rrarossa@gmail.com
RAROSSAposypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy(...)cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Usmażone jabłka należy położyć na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem
RAROSSAgłówne powody dla których warto je upiec. Ciasto 0,5 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 3 łyżki masła 5 dag drożdży 1 żółtko łyżeczka soli łyżeczka cukru Przygotowanie 1. Delikatnie podgrzać mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia. 2. Z 1/3 szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży oraz łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia
RAROSSAposmarowania ciasta. Zamrożona masa korówkowa a następnie po porcjowana w kostki w smaku przypomina mordoklejki J 500 ml mleka 3,2% tłuszczu 130 dag masła 150 dag cukru 1 łyżka kakao aromat waniliowy Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy
RAROSSASłynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą. Składniki na 4 sztuki: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając(...)dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Z gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczone
wyzwania kuchennepochodzi z książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie(...)kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie
wyzwania kuchenneŚwiąteczne mocno-czekoladowe pralinki z dodatkiem rumu. Przepis od pani Ady z Wiednia :) Składniki na około 25 sztuk: 100 g masła 200 g ciemnej czekolady 100 g cukru pudru 2 opakowania cukru waniliowego 2 żółtka 2 łyżeczki kakao 2-3 łyżeczki rumu Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie już gładka, dodać pozostałe składniki
wyzwania kuchenneUrocze różowe serduszka - dla wszystkich miłośników chrupiących i słodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik w żelu Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Ciągle mieszając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i barwnik (im więcej barwnika tym kolor intensywniejszy). Blaszkę
wyzwania kuchenne