cukier - 7600 przepisów (strona:189/507)

Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 180

sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka(...)czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy

W kuchni Karmel-itki
Malinowe wspomnienia. KISIEL MALINOWY. 164

Zapach malin duszonych z cukrem roznosił się po jasnej, sporej kuchni. Babcia, uśmiechnięta i pełna energii, z zapałem krzątała się pomiędzy szafkami. Luźny, kwiecisty fartch powiewał, kiedy przemykała obok mnie, siedzącej przy drewnianym stole, ustawionym pośrodku pomieszczenia.    Zaabsorbowana kolorowaniem kolejnych czarno-białych obrazków, nadawaniem ich barw i całej historii, nawet nie zauważałam, kiedy to nagle stawała obok pudełka(...)Uwielbiam, kiedy gotując coś przypominam sobie miłe chwile. Dowodzi to, że jedzenie łączy pokolenia. I nadaje sens naszemu życiu. KISIEL MALINOWY. / taki jak z dzieciństwa / 500g malin 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki soku malinowego  (do rozprowadzenia mąki) Maliny umyłam, przebrałam. Wrzuciłam do garnka, zasypałam cukrem. Następnie zagotowałam. Mąkę rozmieszałam porządnie z sokiem.Kiedy owoce się rozpadły

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 249

opakowaniu. Porcję musu wrzuciłam na patelnie, podgrzałam z cynamonem. Podałam razem, oprószając dodatkowo cynamonem. DOMOWY MUS JABŁKOWY. (robimy go od lat.) kilogram jabłek (u mnie papierówki) niecała szklanka wody cukier (w zależności od słodkości jabłek) A robimy go tak: Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, wlewamy wodę. Podgrzewamy, aż do rozgotowania owoców(...)dosypując w między czasie cukier porcjami. Jeśli jabłka są rozgotowane, a cukru  wystarczy, doprowadzamy do wrzenia. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 179

szarlotka jest tak oczywista, że nawet nie trzeba podpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś lubi zwartą(...)minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki zalałam rumem i odstawiłam na ok. 10 minut. W tym czasie obrałam umyte jabłka, pokroiłam w małe kawałki i poddusiłam w rondelku z cukrem i cynamonem. Gotowałam tak długo, aż woda w większości wyparowała. Dodałam rodzynki wraz z rumem (i skrobię). Dokładnie wymieszałam, poddusiłam i zestawiłam z palnika. Blaszkę 25 x 25 cm (mały kwadrat

W kuchni Karmel-itki
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 160

jest.. Znów coś autorskiego. Tym razem dynia w wersji słodkiej. Co powiecie na..? KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. /autorski; w oparciu o zwykłą szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce(...)kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem. 500-700g obranej dyni szklanka cukru po łyżeczce: cynamonu, gałki muszkatołowej 1 zmielony goździk szczypta imbiru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Dynię pokroiłam  na małe kawałki, przesmażyłam z cukrem i przyprawami tak, aby większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam

W kuchni Karmel-itki
Niefortunna pomyłka z pysznym efektem. SERNIK BANANOWY PIECZONY. 184

zaskakujący. SERNIK BANANOWY PIECZONY. /na drodze pomyłki stał się autorski;/ na tortownicę o śr. 28 cm spód : 180 - 200g (paczka) okrągłych biszkoptów  200g masła sernik : 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1kg twarogu (może, nie musi być zmielony) 2 budyni śmietankowe 1/2 szklanki zimnego mleka 5 małych, przejrzałych bananów 150g miękkiego masła polewa : 100g masła 3 łyżki wody(...)łyżki kakao 3 łyżki cukru Biszkopty pokruszyłam, zagniotłam wraz z masłem coś a'la kruche ciasto. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem, wylepiłam masą i wstawiłam do pieca. Podpiekłam 5-7 minut w 180 stopniach. Jajka ubiłam z cukrem bardzo dokładnie, aż masa wyraźnie pojaśniała. Budyń dobrze rozrobiłam w mleku. Do jajek dodałam ser, zmiksowałam. Następnie wlałam budyń, dodałam miękkie masło i dokładnie

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 222

doznałam miłego zaskoczenia. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. /autorski;/ blacha 23x33 cm ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżki kako 250g masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę(...)masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!)  4 duże kwaśne śmietany 12% (po 400g) 3 budynie waniliowe 3 budynie śmietankowe szklanka cukru 4 białka Banany miksuję na papkę. Miksuję je ze śmietanami, budyniami. Białka ubijam na sztywno, a pod koniec ubijania dosypuję stopniowo cukier, aby piana była sztywna i lśniąca. Delikatnie, przy

W kuchni Karmel-itki
Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 363

dzieje. Polecam. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków, zdążycie na pewno! DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru  Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop. Wystudzić 400g margaryny 4 paczki przyprawy do piernika Rozpuściłam margarynę z przyprawą, wystudzić. 8 jaj 400g cukru 2 kg mąki 4 łyżki kakao Jaja(...)ubiłam z cukrem na kogel mogel. Wymieszałam je z mąką i kakao. 2 łyżeczki amoniaku Amoniak rozpuściłam dokładnie w odrobinie gorącej wody, wystudzić. Wszystkie składniki wrzuciłam razem do miski, wyrobiłam luźne, klejące ciasto. Zostawiłam na dobę, przykryte płócienną ściereczką. W tym czasie ciasto zgęstnieje, stwardnieje.  Na obficie posypanej mąką stolnicy wykładałam porcje ciasta, posypywałam mąką  tak, aby podczas

W kuchni Karmel-itki
Damska wódka. NALEWKA PIGWOWA. 182

Jeden z takich właśnie eksperymentów, który, o dziwo, przyjął z uznaniem nawet mój Tato, nie lubiący " damskich wódek ". NALEWKA PIGWOWA. /wg Karmel-itki;/ 1/2 litra czystej wódki 2 szklanki cukru 1/2 dużej pigwy sok z 1/2 cytryny Pigwę myję, kroję w malutką kostkę i wrzucam do słoja. Skrapiam sokiem z cytryny i zasypuję cukrem. Po kwadransie zalewam wódką. Zostawiam(...)kilka dni, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. Pigwa, która unosiła się na powierzchni, zrobi się brązowa. Wtedy zlewam nalewkę do butelki z kawałkami pigwy, które nie zbrązowiały. Odstawiam na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. SMACZNEGO! Pozdrawiam Was, z procentami, Karmel-itka PS: Na zdjęciach znajduje się tło z cerat pochodzących od sklepu "Kolorowy kufer

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 132

Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody 3 pełne łyżki kuleczek tapioki 3-4 łyżki cukru pudru 1 banan wiórki kokosowe Wodę wymieszałam w kubku z cukrem pudrem. Mleczko kokosowe wlałam do rondelka, dodałam wodę z cukrem, a kubek wypłukałam dodatkowo odrobiną (ok. łyżki)  wody

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE RACUSZKI Z BANANAMI. 152

Racuszki jabłkowe pani Jadzi " z książki Ewa gotuje - szybko .) 1 litr maślanki mąka - tyle, ile potrzeba (ok. 4 szklanki) 8-10 bananów 1 porządna łyżka sody olej do smażenia cukier puder do podania Do maślanki przesiewam mąkę - tyle, aby konsystencja ciasta przypominała bardzo, bardzo, bardzo! gęstą śmietanę, miksuję, dodaję sodę i znów mieszam. Odstawiam na chwilę, a w tym czasie(...)przygotowuję banany. Obieram ze skórki i kroję na grube plasterki, a te na pół bądź na ćwiartki. Ważne, by było  ich dość dużo - wtedy nie potrzeba dodawać cukru.  Pokrojone banany mieszam delikatnie łyżką z ciastem. Na patelni rozgrzewam olej. Kładę porcje ciasta i smażę na złoto z obu stron, Podaję z cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło, zaraz

W kuchni Karmel-itki
Noc filmowa w pomarańczowym towarzystwie. 117

Allena czy Hitchcocka, ale naprawdę, ogląda się bardzo przyjemnie. DOMOWY KISIEL POMARAŃCZOWY. /autorski;/ 4-5 porcji litr soku ze świeżych pomarańczy (może być również z kartonika) 4 łyżki cukru 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody Sok wyciskam z pomarańczy (ok. 10-12 sztuk), przefiltrowuję przez sitko, by pozbyć się szumowin. Podgrzewam z 3 łyżkami cukru. W tym czasie(...)skrobię rozrabiam z wodą oraz pozostałym cukrem.  Kiedy sok będzie gorący, ale jeszcze nie gotujący, wlewam mieszankę z mąki. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając - kisiel zacznie gęstnieć dość szybko, więc nie można dopuścić do przywarcia na dnie. Gdy zacznie bąblić, zdejmuję z ognia, chwilę jeszcze mieszam, po czym przelewam  do 4 salaterek / miseczek.  Zostawiam

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 229

grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję(...)sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym

W kuchni Karmel-itki
CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI. 217

powstały z okazji urodzin kochanej Julki, która właśnie zaczęła dorosłe życie. Julka, powodzenia! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKĄ. /autorski; wymyślony na poczekaniu;/ 1 płat francuskiego ciasta 300g mrożonych truskawek szklanka cukru rozmącone jajko Kilka godzin wcześniej, przed pieczeniem, zasypuję zamrożone truskawki cukrem. Odmrożą się szybciej, a jednocześnie nie będą takie kwaskowate, jak to zwykle bywa przy mrożonych owocach. Ciasto francuskie dzielę(...)picia). Układam po kilka truskawek na każdym kawałku ciasta, składam i sklejam brzegi. Układam je na wyłożonej papierem blasze, w niewielkich odległościach. Smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję wierzch cukrem. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, a ciasteczka piekę ok. 20-25 minut, aż się pięknie zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam wiosennie, choć wiosny nie widać, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Dla Mamy. MALINÓWKA. 170

dzień. Ale nie zawsze się to udaje. Chociaż Ty i tak wiesz, jak bardzo Cię kocham. MALINÓWKA . /autorska receptura;/ 500 g malin 1 litr wódki czystej 2 szklanki cukru Maliny, cukier umieszczam w dużym słoju. Wlewam alkohol. Odstawiam na czas około dwóch do trzech miesięcy, mieszając co jakiś czas, aby cukier dokładnie się rozpuścił. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkie Mamy! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki