cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Szarlotka PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 3 szkl mąki krupczatki 3/4 szkl cukru 250 g masła roślinnego 2 łyżki masła 2 łyżki dobrego smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółta + 1 jajko całe Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek cynamon (opcj(...)cukier do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki na ciast o posiekać . Krótko wyrobić ręką tylko do połączenia składników , zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h . Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon do smaku. Schłodzone ciasto wyłożyć (½ porcji) na blachę o wym. 35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując
coolinarnastrefa.blogspot.comokazji przygotowywania tych bułeczek postanowiłam przetestować dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda(...)daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia: 15-20 min. Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.comrogalików) Składniki 500 g mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka 200 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych dowolna konfitura/marmolada (np. jabłkowa) Przygotowanie Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka(...)Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comhead')[0].appendChild(pf)})(); Słodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche: "Wypieki" Anneka Manning ) 250 g mąki pszennej (dałam krupczatki) 0,5 łyżeczki soli 110 g drobnego cukru 150 g masła w temp. pokojowej 3 żółtka Krem budyniowy 2 szkl. mleka budyń waniliowy na 3/4 l mleka (użyłam Gellwe) + 3 łyżki mąki pszennej (lub ziemniaczanej) 200 g masła(...)kilka kropli aromatu migdałowego 3 łyżki cukru do smaku (lub więcej, wedle uznania) Glazura ok. szkl. dżemu morelowego dobrej jakości Przygotowanie Ciasto kruche. Przesiać mąkę z solą, wmieszać cukier. Palcami wetrzeć masło unosząc przy tym mąkę by ją napowietrzyć (aż do momentu gdy mieszanka zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat
coolinarnastrefa.blogspot.comzdrowe to również bardzo smaczne! Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane PRZEPIS Składniki na ciasto 1 szkl mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 4 łyżki słodkiego kakaa 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie serowe 6 łyżek oleju lnianego 500 g chudego twarogu 6 łyżek jogurtu naturalnego nasiona z jednej laski wanilii 8 łyżek miodu lub syropu klonowego Przygotowanie(...)Ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, dodawać pojedynczo jajka, sól, kakao, cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera. Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać
coolinarnastrefa.blogspot.comtemperatura pieczenia: 180C | czas pieczenia: 55-60 min Składniki 250 g masła lub margaryny (użyłam masła klarowanego) 3 czubate łyżki kakao 0,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego (jak ktoś lubi słodsze wypieki to 1,5 szkl.) 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przelać
coolinarnastrefa.blogspot.comewentualnie więcej do wyrobienia jednolitej , gładkiej masy ) - 0,5 kg mąki (ok. 3 szkl. mąki pszennej -1 jajko1 łyżka oleju Ser: - 0,5 kg sera ( dwie kostki ) -1 opakowanie cukru waniliowego - 1 łyżka płąska mąki pszennej Najpierw wyrabiam mąkę z jakiem i szklanką letniej wody i dobrze zagniatam do czasu , kiedy ciasto bardzo dobrze się zlepi ze sobą i będzie(...)jednolite. W czasie kiedy będę przygotowywac ser , wyrobione ciasto zawinięte w folię odkładam , aby nie wyschło. Do sera dodaję cukier waniliowy i 1 łyżkę płaską mąki pszennej , Nadzienie serowe będzie wtedy twardszej konsystencji. Gdy nadzienie mam już gotowe, ciasto dzielę ma mniejsze kawałki i po kolei ,bardzo dobrze wałkuje placki i wycinam szklanką kółka. Nastepnie w każde kółko nakładam
Słodkości i nie tylkojest to propozycja dla Ciebie :) Zaczerpnięte Cn Potrzebne są : 2 i 1/2 szkl. mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowy 1 szkl. cukru 30 dag masła roślinnego ( uzyłam masło zambrowskie ) 20 dag wiórków kokosowych 2 duże paczki krakersów Wykonanie : W 1/2 szkl. mleka mieszamy żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe 2 szkl. mleka(...)nalezy zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemyzmiskowane żółtka z mąką i gotujemy budyń. Czekamy , aż budyń przestygnie. Miksujemy masło , dodajemy budyń a nastepnie dodajemy wiórki kokosowe. Formę wykładamy papierem , układamy krakersy , na to nakładamy masę i znowu krakersy i masę . Powinno wyjśc 4 warstwy. Pychotka
Słodkości i nie tylkomakowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka - 6 szt. - masa makowa - 850g - kostka margaryny - 250g - cukier puder - 250g - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła W garnuszku mieszamy cukier puder, kakao
Słodkości i nie tylkoszkl. otrębów owsianych ) - 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy) - 1/2 szkl. suchego maku - 1/2 szkl.mąki pszennej - 100 g orzechów włoskich - 190 g margaryny - 100 g rodzynków - 4 jajka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel olejku migdałowego - tłuszcz do blaszki - bułka tarta do posypania foremki Blacha : 40 x 14 cm ( ja użyłam dwóch mniejszych ) Sposób przyrządzania(...)Orzechy mielimy. 2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy. 3. Wsypujemy mak. 4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy. 5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy. 6. Dolewamy olejek migdałowy 7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy. 7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. 8. Pieczemy
Słodkości i nie tylkojedzenia :) ten zobaczy , kto sam spróbuje ;) Składniki na naleśniki 3 jajka 1/2 l mleka 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 szkl. wody gazowanej 15 łyżek mąki pszennej cukier waniliowy Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym dosypujemy stopniowo makę i cukier waniliowy, do uzyskania konstystencji gęstej śmietany. Na końcu wlewamy olej(...)czas mieszając. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pózniej smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Farsz serowy: 2 kostki białego sera twarogowego śmietana 18% (330 g) 1/2 szkl. cukru Usmażyc naleśniki. Na talerzu po kolei układac warstwy : naleśnik - warstwa sera
Słodkości i nie tylkowaniliowego pysznie waniliowy z dodatkiem jedwabistej bitej śmietany.... i co tu dużo pisac....naprawdę wielka pychota :) Składniki 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól Ponadto 200 g śmietany kremówki ( dodatkowo na wierzch , ale nie obowiązkowo ) puszka brzoskwiń galaretka pomarańczowa klika kropelek olejku waniliowego Sposób przygotowania Rozpuszczamy galaretkę według(...)opisu na opakowaniu. Ustawiamy w chłodnym miejscu. Piekarnik rozgrzac do temp. 180 C . Do wysokiego naczynia wsypac mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nastepnie dodac jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksowac 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyc do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
Słodkości i nie tylkoponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę(...)pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego
Słodkości i nie tylkosmaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej(...)biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczona czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy
Słodkości i nie tylkowyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :) żródlo : "Przyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka 150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy ( wg przepisu na opakowaniu ) Sposób przygotowania: Przygotuj rozczyn : w miseczce pokrusz drożdże , dodaj(...)łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka , by rozczyn miał gęstośc śmietany ( ok. 4 łyżki ) Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony
Słodkości i nie tylko