sody Masa Budyniowa: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki 1 budyń waniliowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 200 g masła Masa Truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek mrożonych szklanka wody Przygotowanie: Ciasto: mleko podgrzać tak, by było ciepłe i dało się rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na gładko, dodać po woli(...)było grudek. Jak masa będzie bardzo gęsta zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy całkowicie wystudzimy dodajemy masło i mieszamy na gładka masę. Truskawki: Truskawki wsypujemy do garna i miksujemy na gładką masę. Dodajemy szklankę wody i galaretki. Wszystko mieszamy na gładko. Odstawić po jakiś 5 min do wystudzenia, ale uważamy by nie zgęstniała za bardzo. Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu
Panda i jej światjogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru - 2,5 czubatych łyżek żelatyny - 1/3 szklanki wody (do rozpuszczenia żelatyny) Dodatkowo: - truskawki – do masy i dekoarcji - galaretka truskawkowa Ciastka, migdały i masło miksujemy w malakserze, aż składniki się połączą w zwartą masę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (moja była mniejsza niż podana w przepisie(...)spód z ciastek. Wyrównujemy powierzchnię i układamy truskawki pokrojone w plasterki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 400ml wrzątku – studzimy. Gdy ciasto stężeje, a galaretka zacznie krzepnąć wlewamy ją na truskawki. Ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego skrzepnięcia galaretki. Przed podaniem wierzch dekorujemy truskawkami. Pomysł na jogurtowo śmietankowy truskawkowiec znalazłam u Doroty na blogu - Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoSkładnik: truskawki świeże 60 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, kefir 380 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelki 25 sztuk galaretki truskawkowe wymieszać w 800 ml gorącej
W Mojej Kuchni Lubięsię gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy. Gorącą masę wykładamy na spodnią część ciasta przykrywamy drugą częścią ciasta, odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w szklance przegotowanej(...)gorącej wody odstawiamy do stężenia. Zastygniętą galaretkę kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasto posypujemy pokrojoną galaretką wieloowocową, dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego
kgwjanczewotruskawek :)). Chodziłam wokół nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata(...)śmietanowo-truskawkowa: 1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml) 2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix) 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zmiksowanych świeżych truskawek lub ok. 5 łyżek dżemu truskawkowego (ale wtedy pomijamy dodanie cukru pudru) Warstwa z galaretki: 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 250 g świeżych truskawek Dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu
Domowa Cookierenka Agiczasie :) Dla podkreślenia smaku, truskawki można posypać pieprzem młotkowanym. Danie uzyska odrobinę pikanterii :D Proponuję również pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką , w tym przepisie użyłam jagód, ale truskawki również będą znakomite :) Dla wielbicieli kruchego ciasta z truskawkami przepis
Proste Potrawyidealnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Moim faworytem jeśli chodzi o ciasta z rabarbarem zdecydowanie jest ciasto maślankowe z rabarbarem oraz to na bazie ricotty . Oba są bardzo proste do przygotowania, a chociaż są bez masy, są bardzo wilgotne i pyszne. Jeśli jednak miałabym wskazać fajne ciasto z rabarbarowym musem, z pewnością byłoby to właśnie to z poniższego przepisu(...)dodatkiem czekolady. Inspirację na to bardzo fajne, lekkie i orzeźwiające ciasto znalazłam na blogu KuchniaMniam. Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki mąki pszennej 1 lekko kopiasta łyżka kakao 1 łyżka oleju Dodatkowo: 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1/3 szkl. cukru 1 op. galaretki truskawkowej 1 szkl. wody 150 g czekolady mlecznej Całe jajka miksujemy wraz
Smaki Na Talerzupowierzchni zaczną pojawiać się pęcherze. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić na moment. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (należy jedynie pamiętać - aby odłożyć odpowiednią ilość truskawek do udekorowania wierchu naszego sernika). Do masy dodać truskawki i żelatynę (fot.2) . Dobrze wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić w poziomie na jak najcieńsze blaty. Odłożyć dwa najładniejsze - a resztę można zjeść(...)rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4) . Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny
Świat Ciastapołączenie trzech różnych warstw, w których powtarzającym się składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno(...)truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1/4 szklanki wody 3 łyżeczki (12g) żelatyny galaretka
Smakołyki Berenikipowstanie wilgotne, dość klejące ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut. 2. Schłodzone ciasto, podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki. Blaszka 25cm x 30cm wyłożona papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać, patrz FILM (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania). 3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić(...)razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki. 8. Do miski wsypać galaretki i zalać gorącą wodą 900ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego studzenia, galaretka ma być tężejąca. 9. Do tężejącej galaretki dodać pokrojone truskawki i krótko wymieszać łyżką. Truskawkową galaretkę wylać na kruche ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na około 60 minut
Mała Cukierenkanadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście truskawek na wierzch Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać margarynę i posiekać. Na końcu dodać 3 żółtka, raz jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć(...)mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie napuszamy. Dodajemy jogurt naturalny, serek mascarpone oraz skondensowane
Kuchnia w czekoladziektóre zostały nim poczęstowane. Polecam Wam to ciasto z całego serca. Będzie świetnym deserem do świątecznej kawy. Masa grysikowa: 1,1 l mleka 3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej 200 g masła 1 szkl cukru 3 czubate łyżki kakao Dodatkowo: duża paczka herbatników (ok 300 g) 2 galaretki truskawkowe kilkanaście truskawek W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać(...)zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia
Smakołyki Asimleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry. Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru(...)łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder do oprószenia. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek
Z miłości do słodkościgalaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto. Górną część ciasta polej stopioną(...)czekoladą. Przygotuj polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki rozpuść w 1 łyżce gorącej wody. Dodaj masło i biała czekoladę - rozpuść je mieszając w kąpieli wodnej tak by powstała różowa. Polej ciasto różową czekoladą. Odstaw ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce. Podaj je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek
Gotuj Sam!