gram masła Masa: 250 ml śmietany 30 % 200 ml. jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 śmietan fixy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 300 gram truskawek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy(...)ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy jogurt grecki, na końcu dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixami. Masę wykładamy na ciasto kruche, na wierzchu układamy truskawki, wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch tarty, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniakakao 2 łyżki mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 1 szklanka mleka 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody truskawki do dekoracji kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać : olej , oranżadę, i mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na pół do jednej dodać kakao i 2 łyżki mleka , wymieszać(...)suchego patyczka. Krem czekoladowy ubić w szklance mleka. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto posmarować z wierzchu kremem i udekorować w koło truskawkami. Na środek wyłożyć tężejącą galaretkę. Boki torcika posypać kolorową posypką. Odstawić do lodówki na godzinę. Rada : Jeśli chcecie to ciasto możecie przeciąć na pół i przełożyć jeszcze kremem
Sama słodycz i szczypta chilitruskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy z cukrem i szczyptą soli a następnie dodajemy masło po kawałku. Na końcu dodajemy mąkę. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeżeli ktoś nie ma robota ciasto można wyrobić ręcznie. Gotowe ciasto(...)minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę mieszamy z zimną wodą (3 łyżki) i dodajemy do truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz wracamy do ciasta. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia
Kuchenne WariacjeCiasto z truskawkami, budyniem i bezą Sernik na zimno z truskawkami Serowe knedle z truskawkami Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką
My simple kitchenPrzepis na najprostszy sernik na zimno. W sam raz na upały. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami zatopionymi w galaretce. Ja najczęściej używam truskawek.Sernik nie jest bardzo
Bulliociasto z truskawkami wyjmij dopiero po około godzinie. Na koniec zmiel trochę ksylitolu i posyp jak cukrem pudrem. Proponuję też powstałe otwory w cieście zapełnić świeżymi truskawkami lub galaretką. Smacznego! Sprawdź też inne przepisy: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit! Prosty Przepis: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii
IzaGotujeSkładniki na blaszkę 19x28cm (można zrobić w odrobinę większej- ciasto będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 200g masła 300g truskawek ¾ szklanki cukru 2 jajka Pianka: 350ml śmietanki kremówki 30% ½ szklanki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo truskawkowym Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Ok 300g truskawek Sposób przygotowania(...)końcu zmiksowane truskawki. Nie wszystkie na raz tylko po trochu, bo zbyt duża ilość na raz może spowodować ścięcie się kremu. Przekładamy blaty biszkoptowe. Pianka: Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w ok 150ml gorącej wody. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie odstawioną na bok galaretkę. Piankę wylewamy od razu na ciasto (biszkopt).Wyrównujemy i układamy umyte
Kuchnia w czekoladziesami widzicie - wspaniały. Ciasto smakuje wyśmienicie, ładnie wygląda i dobrze się kroi. Sekretem jest, aby spędziło kilka godzin w lodówce, wówczas nabiera wszystkich poprzednio wymienionych cech. Gorąco polecam w sezonie truskawkowym. Blaszka 25x30 cm Składniki: Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła Masa truskawkowa: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 2-3 łyżki(...)wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość ucierać aż powstanie gładki krem. Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować ze sobą na gładkie puree. Następnie dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spodzie warstwę herbatników
My simple kitchenCiasto pycha, zawsze ma powodzenie i najszybciej znika. Polecam. Truskawki umyć osuszyć i obrać z szypułek. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Blaszka o wymiarach 35 x 25 cm Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać serek mascarpone, serek waniliowy, esencję waniliową, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować. Żelatynę zalać odrobiną zimną zimnej wody. Musi(...)odrobinę wrzątku i wymieszać. Przestudzić. Rozrobioną żelatynę wlać do truskawek. Połączyć masę truskawkową i sernikową razem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać już bardzo delikatnie. Wstawić do lodówki. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na zimny biszkopt. Rozłożyć umyte i oczyszczone truskawki. Wstawić do lodówki. Przygotowanie galaretek – galaretki zalać wrzącą wodą, wymieszać. Jak już zacznie gęstnieć
Kuchnia Pokoleńgust mi się zmienił na korzyść wspomnianych serników. Pozostała sympatia do galaretek. Czyli dzisiejsze ciasto jest w sam raz dla mnie, a do tego gdy wzbogacone jest to truskawki, za którymi przepadam, to nie potrzeba mi nic więcej do szczęścia. Sernik z truskawkami i galaretką składniki: 200 g ciastek owsianych 100 g masła 250 g truskawek 500 g twarogu(...)przez 40 minut w temperaturze 180°C. Aby sernik pozostał biały w trakcie pieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu (ja dałam mniej wody) Na całkiem zimny sernik układamy truskawki pokrojone w plasterki. Układanie zaczynamy od brzegów, a kończymy w środku. Gdy galaretka będzie już prawie całkiem ściągnięta wylewamy
Przysmaki KarolkiCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedną połówkę ciasta, a następnie drugą, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś
Kuchnia MagdaLenyCiasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin 125 g borówek Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedną połówkę ciasta, a następnie drugą, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś
Kuchnia MagdaLenyroztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy(...)studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny
Kulinarne przygody Gatityopakowania herbatników np. petitków 1 litr mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka kaszy manny 1 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 opakowania galaretki truskawkowej 500 g truskawek myjemy pozbawiamy szypułek i zagotowujemy. Słodzimy do smaku. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Za pomocą blendera robimy z tego(...)herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką. Smacznego :-). * ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki
Malinowe Pocałunkitruskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Jajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić(...)wrzącej wody, a następnie tężejącą zalać truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegu formy. Przekroić na pół. Połówki ciasta ułożyć okrągłymi brzegami do siebie, tak aby imitowały skrzydła motyla. 4 truskawki w całości ułożyć na środku ciasta, zamiast tułowia. W górną truskawkę wbić jeszcze 2 cienkie patyczki lub trzcinki imitujące
Świat Ciasta