ciasto z truskawkami i galaretką - 2229 przepisów (strona:19/149)

Kruchy placek z truskawkami 116

Proste i przepyszne ciasto na miękkim, kruchym spodzie z dodatkiem kremu budyniowego i truskawek w galaretce. Idealne na upalne dni :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek cukier waniliowy Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 3 łyżki(...)Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić do stężenia. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na kruche ciasto. Wyłożyć na blaszkę (35 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (fot.1) i zapiec w temp. 200ºC (grzanie góra-dół) do czasu, aż ciasto zacznie lekko rumienić się (około 20-25 min.). Nie należy piec ciasta na brązowo, ponieważ

Świat Ciasta
Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście 145

galaretką. Do tak pysznego ciasta potrzeba tylko filiżanki kawy, dobrej książki i pięknej pogody. Można się opalać czytając książkę, zajadając ciasto przy okazji popijając kawkę Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta styropian. Kruche ciasto(...)wystudzić. Galaretka: wodę zagotować. Do miski wsypać galaretki oraz żelatynę, zalać wrzącą wodą. Wymieszać do rozpuszczenia się galaretki i żelatyny. Wystudzić. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać zalać nią wystudzone ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kakaowe ciasto truskawkowe. Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście Forma

mecooks
Sernik straciatella z truskawkami na zimno 210

sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 5-6 łyżek cukru pudru (można dać więcej) 150 ml śmietany kremówki 5 łyżeczek żelatyny 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 400 g truskawek  Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Wówczas dodać żółtka. Wymieszać(...)rozpuścić i dodajemy do masy serowej. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową masę przekładamy na wcześniej upieczony biszkopt, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby stężała. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Owoce układamy na stężałej masie serowej a następnie zalewamy ją tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki

My simple kitchen
ciasto biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami 150

zakończenie sezonu truskawkowego polecam Wam bardzo pyszne ciasto biszkoptowe połączone z delikatnym kremem ze śmietany i mascarpone oraz galaretką z dużą ilością truskawek. Bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Takie ciasto to dla mnie kwintesencja lata. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   1 łyżka(...)kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę razem z serkiem mascarpone, w trakcie dodając cukier puder, a pod koniec - ostudzoną lecz płynną żelatynę. Masę wykładam na ciasto biszkoptowe. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku i odstawiam do wystudzenia. Truskawki myję i kroję na ćwiartki, mieszam z tężejącą galaretką i całość wykładam na masę śmietanową. Wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin

babka w formie
Truskawkowe pole 205

suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty *** ***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnuszku (mrożone truskawki możemy włożyć w całości, bez rozmnażania), zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Całość zagotowujemy *** *** Dwa budynie rozpuszczamy dokładnie w szklance zimnej wody *** *** Do gotujących się truskawek wsypujemy galaretkę, mieszamy i wlewamy budynie rozpuszczone(...)galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała

Blog z Apetytem
Grysikowiec z truskawkami bez pieczenia 92

owoce i zalać galaretką albo zalać samą galaretką. U mnie akurat były truskawy więc wersja truskawkowa. Do masy można dodać kakao wtedy będzie smak kakaowy. składniki: ok 500 g herbatników 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny ( szklanka 250 ml ) 6 łyżek cukru 3 łyżku cukru waniliowego 200 g masła ok 650 g schłodzonych truskawek 2 galaretki truskawkowe(...)odstawić do wystudzenia. Jak wystygnie wstawić do schłodzenia do lodówki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Na wierzchu schłodzonego ciasta ułożyć pokrojone truskawki ( truskawki wcześniej schładzam w lodówce dzieki temu galaretka po zalaniu szybciej stężeje ). Zalać tężejącą. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 385

cukru pudru  Dodatkowo: truskawki (ok 400 g) 2 galaretki truskawkowe  Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem(...)przygotowania masy białej. Gotową masę czekoladową wylewamy na stężałą masę białą i ponownie wkładamy do lodówki. Galaretki przyrządzamy w 700 ml wody. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na połówki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin

My simple kitchen
TRUSKAWKOWE POLE 182

galaretką . Bardziej dojrzałe sprawdzą się w rożnego rodzajach ciast gdzie używane są truskawki zmiksowane tak jak w serniku Zebratruskawkowo waniliowa . Do dzisiejszego serniczka użyłam właśnie truskawek dojrzałych, aby podkreślić w   serniku truskawkowy smak. Spód ciasteczkowy:  200 g ciasteczek Oreo (bez nadzienia)  50 g roztopionego masła Cytrynowa masa 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance gorącej wody

RAROSSA
Ciasto z kremem, owocami i galaretką 173

Przepis na ciasto znam od swojej babci, resztę jak zwykle dodałam od siebie i wyszło to cudo. :) To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie(...)zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy

Cooking Monster
Ciasto z nutellą i truskawkami 155

niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie, maczając biszkopty w mleku tworzymy warstwę biszkoptową, na której układamy truskawki. Ostatnią częścią jest zalanie truskawek tężejącą galaretka i wstawienie ciasta do lodówki. Chłodzenie powinno trwać ok 3 godzin. Smacznego

ChilliJemy
Puszysty torcik truskawkowy. 158

dokładnie wymieszaj i mieszając zagotuj, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Jogurt zmiksuj z serem na gładką masę , cały czas mieszając dodaj przygotowaną galaretkę z truskawkami oraz rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie razem wymieszaj.   Złożenie ciasta : W tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy i brzegi tortownicy obłóż dookoła przekrojonymi na pół truskawkami. Następnie wlej masę jogurtowo-truskawkową , przykryj drugim biszkoptem(...)umyj, osusz, usuń szypułki, zmiksuj. Następnie dodaj przygotowaną galaretkę, dokładnie wymieszaj i wylej na wierzch schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aby mus dobrze stężał.    Dekoracja : Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem "Śmietan-fixu" i cukru pudru. Przełóż do szprycki i udekoruj torcik bombkami  ze śmietany. Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz. Na każdą bombkę połóż połówkę

Przepisy i porady kulinarne
TRUSKAWKOWY PUCH 241

truskawek Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami. *4 Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z 2 szklankami zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy

Z Majeczką w kuchni
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 213

delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić  w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników(...)Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch pianki ułożyć plasterki banana, pomarańczy i truskawek. Całość zalać zimną galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Truskawkowe oczko 131

Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)świeżych truskawek           Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl