orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo 500 g truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe, malinowe lub poziomkowe przepis(...)lekko stężała po czym przekładamy ją na pierniczki i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Czerwone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki a banany w plastry. Na wierzchu ciasta układamy
Smakowite Daniamasła MASA SEROWA TRUSKAWKOWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru -400g truskawek (u mnie mrożone) -1 galaretka truskawkowa -200ml wrzątku -1 łyżka żelatyny Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia CIASTO Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. następnie dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką. Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto. Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. PIANKA TRUSKAWKOWA Galaretkę zalewamy 200ml wrzątku, dodajemy żelatynę mieszamy i studzimy. Truskawki blendujemy na mus. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy mus truskawkowy. Dodajemy przestudzoną galaretkę i miksujemy. Powstałą masę wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodsączyć z soku) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki wrzącej wody ~galaretka truskawkowa na 0,5l wody, szybko tężejąca KLIK ~0,5l wody ~400g świeżych truskawek 400g truskawek zmikoswać na puree. Jogurt wymieszać z fruktozą / cukrem i truskawkami. Żelatynę rozpuścić i dodać do masy. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia masy. Białka oddzielić od żółtek(...)ułożyć biszkopt. Na biszkopt wylać masę jogurtową (lekko zastygniętą) a na niej delikatnie ułożyć galaretkę wymieszaną z truskawkami. Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, a najlepiej na całą noc. Smacznego! Uwagi: ~nie chce Ci się piec biszkoptu? użyj gotowego spodu lub ciasteczek biszkoptowych :) ~ciasto przechowuj w lodówce. WARTOŚĆ ODŻYWCZA PORCJI (1/10 CIASTA
chili & sugarmusiałam z nimi coś upiec. Jest to późna odmiana truskawek ale są lepsze w smaku jak nie które wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne. Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)wymieszać. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią polewę. Ciasto włożyć
Ala piecze i gotujeserki homogenizowane i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Teraz nasza masa ląduje na biszkoptach i truskawkach. Wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy całość do lodówki, czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy(...)poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka udała się bezbłędnie :) Gdy galaretka będzie na wpół stężała, wylewamy ją na ciasto. Potem, w wersji dla ambitnych, można ją wygladzić za pomocą garnuszka z wrzątkiem, żeby ładnie wyglądała. Odstawiamy do lodówki, by stężała do reszty i można jeść :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosaciasta dwa dni. W planie miałam upiec tort z kremem karmelowym, ale niestety mam małe problemy z trzymaniem się planu i upiekłam ciasto 3 warstwowe czyli: biszkopt, masa kokosowa i galaretka truskawkowa w połączeniu z miksowanymi truskawkami. jak dla mnie pycha :) Składniki: biszkopt: 95g mąki(...)masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć biszkopty i poczekać aż masa wystudzi się. galaretka: Truskawki zagotować do miękkości z łyżką cukru. Zmiksować. Dolać 700ml wrzącej wody, wsypać galaretki i wymieszać. Poczekać aż zacznie tężeć. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki
Amatorka kuchennagalaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki(...)poziom - piec około 40-45 minut, ciasto wyjąć jak wystygnie na talerz zimną śmietanę ubijać na sztywno, gdy zacznie robić się sztywna wsypać galaretkę i ubić na sztywno - rozsmarować na wierzchu ciasta na śmietanie poukładać połówki truskawek i schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne i warte upieczenia i zjedzenia.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku lub dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru WIERZCH: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa(...)lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam. Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi lodami KLIK
Pani na deserzastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać galaretkę rozpuszczoną w około 100 ml gorącej wody. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jak masa zacznie tężeć wylać na nasączoną pierwszy blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na około godzinę(...)pokruszyć używając wałka lub robota kuchennego. Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix) i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Wyłożyć na ciasto. Przykryć ostatnim blatem i go nasączyć. 4. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Smacznego Post Biszkopt z truskawkami inaczej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plostatnio to mama piecze większość ciast dla mnie ( tak, tak! ). Dziś znów coś dla Was przygotowała! Tym razem mamy dla Was przepyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Herbatnikowy, kruchy spód pokryty truskawkową masą i lekką, orzeźwiającą, cytrynową pianką. Do tego cieniutka warstwa galaretki. Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne! Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast bez pieczenia na tym blogu(...)smaku ). DODATKOWO: * galaretka truskawkowa -1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy. Dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do tężenia, a następnie wylewamy na herbatniki. Chłodzimy. Tutaj dodatkowo możemy na masie położyć plasterki truskawek. CYTRYNOWA PIANKA: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku
Ostra na Słodkociasto na piknik. To pyszne ciasto przygotujesz bez miksera. Wystarczy Ci duża miska, łyżka i sitko! Jak zrobić idealne ciasto jogurtowe? Ciasta jogurtowe z truskawkami powinny być delikatne, a zarazem lekko wilgotne. Warto pamiętać o tym, aby składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Ciasto mieszamy tylko tyle, aby połączyć składniki. Jeśli będziemy mieszać zbyt długo, uwolnimy gluten i ciasto wyjdzie(...)ciasta dla gości, poznaj koniecznie zjawiskowe ciasto z ananasem i kokosem . Ciasto jogurtowe przepis, który idealnie wpisuje się w tę porę roku i sezon na truskawki. Starajmy się wybierać truskawki od lokalnych dostawców. Coraz częściej są to uprawy ekologiczne. To ważne, z jakich owoców szykujemy domowe desery. Poznaj również inne przepisy z wykorzystaniem owoców. Sprawdź nasz pomysł na doskonałe ciasto
Kuchnia Na WypasieNajsmaczniejsze ciasta i wypieki, które możesz przygotować latem: 1. JAGODZIANKI MAŚLANE WYPEŁNIONE PO BRZEGI JAGODAMI! 2. KRUCHA TARTA Z OWOCAMI BEZĄ I KRUSZONKĄ! 5 ZASAD IDEALNIE KRUCHEGO CIASTA. 3. SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI TYLKO 5 SKŁADNIKÓW! 4. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI I RABARBAREM! 5. RUSTYKALNA TARTA - CROSTATA 6. TARTA Z KREMEM
SMYKWKUCHNISezon truskawkowy cały czas trwa i dlatego mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami bez pieczenia. Delikatna pianka truskawkowa na spodzie z biszkoptów. Uwielbiam w upały takie ciasta na zimno z dodatkiem owoców i galaretki. Może i Wy skusicie się na takie pyszności i skorzystacie z mojego przepisu. Truskawki można zastapić malinami i będzie również bardzo smaczne. Składniki(...)cukrem, a następnie dodać przestudzone truskawki.Wszystko wymieszać i wlać 1/2 na biszkopty. Na powierzchni ułożyć całe truskawki i wlać pozostałą część truskawek. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na ciasto. truskawkowa pianka
O kuchni z uczuciem"Ciasto na niedzielę" i nowe wydarzenie "Ciasto z truskawkami" [ klik ]. Wspólnie z innymi osobami pieczemy ciasta z truskawkami, obojetnie jakie czy to
Moje Małe Czarowanieszklankach wrzątku owoce (u mnie mrożone truskawki i jagody kamczackie) Ciasteczka kruszymy w malakserze - dodajemy do nich olej kokosowy (najlepiej rozpuszczony) i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą, wysypujemy naszą masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy tworząc spód. foremkę ze spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego(...)wytworzyły się żelatynowe grudki. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, dokładnie wygładzając powierzchnię - szczególnie dbając o boki, ponieważ tamtędy galaretka lubi uciec ;) Ciasto wkładamy do lodówki na kilka minut. Następnie na masę serową wkładamy owoce. Jeżeli są to truskawki to należy je zatopić w serze, bądź przekroić na pół, ponieważ są dość duże, a galaretka nie będzie w stanie ich zakryć
MamaOskarka