Skoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające
chili & sugarmoim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam(...)pierwszą część spodu, i na masę położyć drugą część biszkoptu wylać resztę masy na wierzch, ozdobić falami widelcem i smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu ciasto nabrało jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Wasz udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście
Kuchnia Beatywersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre. Zapraszam gorąco. Składniki : 160 g ciasteczek pełnoziarnistych 40 g masła roztopionego 500 g truskawek na mus 350 g truskawek 30 g cukru pudru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie(...)masy. 4. Przestudzone galaretki wlewamy powoli do masy, jednocześnie cały czas miksując. Resztę truskawek kroimy na zgrabną kostkę i rozkładamy na spodzie schłodzonym. Bardzo powoli zalewamy całość masą. Wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 3 godziny. 4. Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Cienkimi stróżkami wylewamy czekoladę na schłodzone ciasto malując różne esy-floresy. Przybieramy
vaniliowoczekoladowawieku moich rodziców). Strzelające ciasto truskawkowe Przygotuj miski, durszlak, ściereczkę kuchenną, wałek, mikser, łyżkę, kwadratową blachę do pieczenia, papier do pieczenia, wysokie naczynie do ubicia śmietany. Przygotuj składniki: 1 opakowanie kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego, 1 opakowanie sucharków, 500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę(...)możesz przekroić na połowy. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu (latem możesz je rozrobić w mniejszej ilości wody). Galaretkę odstaw do stężenia. Na śmietanie rozłóż truskawki i zalej je na wpół stężałą galaretką. Gotowe ciasto wstaw na godzinę lub dwie do lodówki. Takie ciasto możesz przygotować także z innymi, sezonowymi owocami
blog.moje-pasje.infoJego przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wart włożonej pracy :) Składniki spód: 200 g herbatników 100 g masła 1 kg sera na sernik ok. 1/2 kg truskawek
czarrna od kuchniszpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor Składniki: Ciasto: 150g świeżego szpinaku Baby 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek (mogą być mrożone) 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka gorącej wody Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietanki kremówki 30% 4 łyżki(...)nagrzanym do 180’C przez około 45 minut – do suchego patyczka, w funkcji góra-dół *** *** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty *** *** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) *** *** Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody *** *** Do galaretki dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy masę śmietankową: żelatynę rozpuszczamy
Blog z ApetytemTruskawkowiec to bardzo proste i smaczne ciasto bez pieczenia. Składa się ono z puszystego kremu na bazie słodkiej śmietanki i serka ricotta oraz truskawek zalanych galaretką o tym samym smaku. Truskawkowiec bez pieczenia jest idealnym deserem do popołudniowej kawy w letnie dni. Sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach. Mój truskawkowiec jest ciastem bez pieczenia, ale możecie też(...)wcześniej przygotowaną blaszkę z herbatnikami. Osuszone truskawki poukładać na śmietanie i lekko powciskać. Jeżeli truskawki mamy bardzo duże to poprzekrawać na pół (tak jak w moim przypadku). Blaszkę przykryć i wstawić do lodówki, aby śmietana stężała. Galaretki truskawkowe rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia. Następnie tężejącą galaretkę wylać na wcześniej przygotowane ciasto. Przykryć i ponownie wstawić do lodówki
Danka Pichcitermoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania(...)sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie
Domowy Smak Jedzeniawww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty sernik bez pieczenia z truskawkami i galaretką Składniki: Spód: 220g zmielonych, kakaowych herbatników 100g masła – roztopionego i ostudzonego Masa serowa: 700g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 300g naturalnego jogurtu 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 galaretki w proszku (użyłam galaretki przezroczystej, bez koloru, można użyć dowolnej) 300ml gorącej wody 7-8 łyżek cukru(...)lodówki na około godzinę. Wierzch: 5. Truskawkową galaretkę zalać gorącą wodą, mieszać, aż się rozpuści, odstawić do ostudzenia. 6. Na schłodzony sernik wyłożyć pokrojone truskawki, zalać ostudzoną galaretką i wstawić do lodówki na około 5-6 godzin (ja wstawiłam na całą noc). 7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, patrz FILM . Smacznego! :) Przypominam jeszcze
Mała CukierenkaPowoli rozpoczynamy serię truskawkowych przepisów! Na blogu królują ciacha , drożdżówki i desery z ich dodatkiem, które od lat bardzo lubicie i które każdego roku wypiekacie w
Ostra na Słodkopyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu(...)dodajemy pokrojone na drobno truskawki. W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać
Domowe TortySmakuje świetnie, przecież nie od dziś wiadomo, że truskawki i czekolada bardzo się lubią ;) Galaretka z kawałkami truskawek ukryta pod warstwą masy serowej (ostatnio to mój ulubiony sposób na serniki :P), czekoladowa polewa i wieńczące dzieło truskawki w czekoladzie... Mówię Wam, bajka :) Polecam! Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego szczypta solo(...)Dodać olej, ocet i mleko, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Galaretka truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek Dno tortownicy/miski o średnicy 15 cm wyłożyć folią spożywczą. Truskawki pokroić w plasterki, galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej
Domowa cukiernia Ewygodziny Dekoracja: 1.Zrobić galaretkę wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć ale nadal będzie płynna: 2. Wyjąć ciasto z lodówki, Ułożyć na wierzchu pokrojone w plasterki truskawki i kiwi 3. Wylać tężejącą galaretkę na warstwę owoców. 4. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki Podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinyMasło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki. Ciasto zagniatamy a następnie schładzamy minimum godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy wcześniej wysmarowaną masłem formę na tartę. Pieczemy ją około 40 minut w 180 C. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy w ćwiartki.Na wystudzoną tartę
Zainspirowana w kuchniżelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksuj. Na biszkopty wylej masę serową i włóż do lodówki do stężenia. Truskawki pokrojone w plasterki ułóż na stężałym serniku. Wystudzoną galaretkę wylej na ciasto i wstaw ponownie do lodówki do stężenia galaretki. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa