ciasto z truskawkami i galaretką - 2229 przepisów (strona:41/149)

Sernikobrownie z galaretką i truskawkami 524

mąki Sernik: 500 g serka na serniki 2/3 szkl cukru białego Królewskiego 3 jajka op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szkl jogurtu greckiego ok 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Brownie: W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i cukier. Mieszać aż się rozpuszczą.Zdjąć z ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku(...)tylko do połączenia. Wylać na podpieczone i gorące brownie. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 50 stopni i piec przez 50 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Truskawki pokroić na połówki, ułożyć na serniku, zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą

Smakołyki Asi
Torcik truskawkowy – szybki, pyszny 112

Wspaniały torcik truskawkowy. Idealny na weekend. Uwielbiam ten przepis. Zimą w naszym domu szarlotka goni szarlotkę, latem ten torcik rządzi Potrzebujemy: truskawki (około 20 szt) galaretka truskawkowa   Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)dalej. Wrzucamy truskawki w kawałkach (ja każdą truskawkę kroiłam na 4 części – dodałam około 10 truskawek)     Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała

MojaQchnia.pl
Tarta z truskawkami i masą budyniową 568

godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka,  2 szklanki mleka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki pszennej,  125g masła lub margaryny,  łyżka żelatyny,  300g truskawekgalaretka truskawkowa,  4 łyżki(...)rozrobioną masę z żółtek i mąki oraz żelatynę. Ostudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto, w masę wetknąć kilka truskawek, resztę rozłożyć na wierzchu. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku, przestudzić. Tężejącą galaretką posmarować truskawki, by nie ściemniały. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Biszkopt z truskawkami 117

Dawno na blogu nie pojawił się wpis na jakieś ciasto. Więc dzisiaj to nadrobię. Przepis ten mam od mojej mamy. U mnie jest to klasyka, która kiedy tylko przychodzi lato bardzo często pojawia się na stole. Jest bardzo prosty i przepyszny, nie tylko za sprawą truskawek(...)genialnej masy;) Jest idealnym rozwiązaniem kiedy spodziewacie się gości, a nie chce Wam się kombinować. Dodatkowo świetnie sprawdza się w upalne lato, no bo kto nie lubi truskawek w galaretce Jedyna wada – bardzo szybko znika Biszkopt z truskawkami Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa: 1 łyżka

PatiGotuje
Truskawkowe orzeźwienie 124

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny(...)Truskawki blendujemy na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Gdy przestygną galaretki dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej

VioletoweKucharzenie
Truskawki w koszyczkach 159

masła, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka mleka, skórka z 1 cytryny, szczypta sody oczyszczonej, 2 galaretki truskawkowe, ½ kg truskawek. Wykonanie: Wsypać do mąki cukier puder, dodać żółtka, sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem i masło. Wyrobić ciasto starannie i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką ciasteczka. Każdy(...)kawałek przełożyć do foremki ( polecam foremki aluminiowe) i docisnąć dobrze do brzegów. Piekarni rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 10 minut. . Lekko ciepłe wyjąc z foremek. Ugotować galaretki w ½ litrze wody i przestudzić. Oczyszczone i osuszone truskawki włożyć do koszyczków i zalać tężejącą galaretką, następnie przenieść w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z galaretką 513

wykorzystałam foremkę o średnicy 20 cm. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy (można zrobić też ciasto z samym budyniem zamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień(...)pół godziny. Wierzch dekorujemy truskawkami. Jeśli tak jak u mnie wasza foremka po nałożeniu biszkoptów i kremu wyda się nieco za niska można, ściągnąć obręcz i przepiąć ją nieco wyżej (tu także przydaje się zostawiona wcześniej folia). Galaretkę rozpuszczamy w 1 litrze wody (zamiast 1,5) i kiedy przestygnie wylewamy ją na dobrze schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia

Ciastkozercy
Truskawkowy sernik na zimno 69

Naszło mnie na truskawki, więc pomyślałam, że zrobię z mrożonych, a co mi tam. Co prawda miałam kilka świeżych do ozdoby, ale nie kupiłam ich specjalnie do ciasta, po prostu się trafiły i bez nich ciasto też wyjdzie.  Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo dziwne dziecko jest-ciast nie jada żadnych.Serniczek(...)galaretkami. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuścić żelatynę i dodać ją do zmiksowanych truskawek, bardzo dokładnie wymieszać. Na biszkopty wylać połowę sera, wstawić do lodówki aby stężał. Na ser wylać zmiksowane truskawki i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylać resztę sera i poczekać aż do końca stężeje.  Truskawki pokroić w plasterki wyłożyć na wierzch ciasta. Zalać ostatnią tężejącą

Krylowa Kuchnia
Ciasto z truskawkami i galaretką II 253

Sezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)budyń. Całkowicie wystudzić. Masło / Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń. 3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, ułożyć połowę truskawek dociskając je lekko w krem. Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć resztę kremu i znów truskawki. Całość zalać tężącą galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
CIASTO TRUSKAWKOWE FIGI 189

śmietany Śnieżki 2 szklanki zimnego mleka 2 galaretki wiśniowe MUS: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku kopiata łyżka żelatyny ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych owocowa herbata do nasączenia biszkoptów POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI  KLIK WYKONANIE: Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach. Można upiec(...)słodzimy do smaku. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, rozpuszczamy w mikrofali. Wlewamy do truskawek, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Mus długo stygnie. PIANKA: Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Gdy przestygnie ubijamy dobrze schłodzone mleko ze Śnieżkami, dolewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy.  Gdy pianka tężeje wylewamy na pierwszy biszkopt i wyrównujemy. Okrągłe biszkopty moczymy

Pani na deser
Tort nutellowo-truskawkowy 166

Tort z truskawkami zatopionymi w galaretce, przełożony musem z nutelli, mascarpone i kremówki na kakaowym biszkopcie. Prawdziwe cudo! Do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia, pięknie

Moja Galeria Smaku
Mazurek truskawkowy (vege) 90

ciasto. Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej strony warkocz. Ciasto piekę w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę

Słodki sentyment
Mazurek truskawkowy (vege) 77

łyżek płynnego oleju kokosowego 2 łyżki musu jabłkowego 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garście truskawek (mogą być mrożone) ½ galaretki truskawkowej wegańskiej (z dodatkiem agaru albo karagenu) Siemię lniane zalewam wodą i mieszam. Wszystkie składniki, łącznie z siemieniem, umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję na grubość około 5-6 mm i wykrawam prostokąt. Skrawki wykorzystuję na boczki. Zrobiłam z jednej(...)się lekko zarumieni. Odstawiam do wystygnięcia. Mazurka zawijam szczelnie w folię aluminiową i zostawiam tak na2 dni. Następnie przygotowuję polewę. Truskawki gotuję w garnku, aż się lekko rozpadną. Dodaję galaretkę i jeszcze chwilę gotuję. Polewę wylewam na ciasto. Mazurka można przyozdobić migdałami. Całość odstawiam do wystygnięcia. Smacznego Artykuł Mazurek truskawkowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
żyrafa- rolada z truskawkami i galaretką 171

proszku do pieczenia łyżka kakao na masę serową: 200 g serka białego  200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać(...)ciemne ciasto i wyciskać pomiędzy jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną ściereczkę i razem z nią zawijać go w roladę (jednocześnie zdejmując papier). Należy to zrobić od razu, później biszkopt pięknie. Zostawić tak zwinięte aż wystygnie.  Truskawki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia