białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej płaska łyżka żelatyny ponadto: 0,5 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać(...)dosłodzić masę cukrem pudrem. Masę wylać na ostudzony biszkopt i wcisnąć w nią część pokrojonych truskawek. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałe truskawki przekroić na pół i układać na ciasto. Polać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny
Pysznie & Piękniepysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa truskawkowa: 1/2 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje. Jeżeli truskawki są duże możemy
Blog z ApetytemWitajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki(...)ubić mikserem, następnie dodać galaretkę i dobrze wymieszać.W wodzie rozmieszać sok z cytrynek, można go dosłodzić, ja jednak już go nie słodziłam bo sok z cytrynek był słodki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak żeby wystawała do góry ponad blaszkę.Przełożyć spodni blat ciasta i nasączyć wodą z sokiem, następnie ułożyć przecięte na pół truskawki, na truskawki wyłożyć całą masę
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka ekstraktu z wanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki(...)wody. Odstawić do wystygnięcia. 2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie. Połowę masy wyłożyć na dolny blat ciasta. Powtykać umyte i odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin
Domowa Cookierenka AgiSezon na truskawki powoli się kończy, dlatego też wykorzystajmy go na maksa! Na blogu znajdziecie całe mnóstwo truskawkowych przepisów! Dziś jednak przychodzę z kolejną nowością ponownie
Ostra na Słodkoktórej przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis. Wszyscy piszący mówili, że tort jest piękny. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego stołu. Jeśli ktoś uważa, że ten torcik jogurtowy jest(...)galaretki. Stężałą galaretkę na talerzu drapiemy za pomocą widelca i przekładamy pomiędzy truskawkami. Torcik wstawiamy na godzinę do lodówki aby dokładnie stężał. Jeśli go chcemy podać następnego dnia, to można zmniejszyć ilość dodanej żelatyny. Torcik kroimy, dekorujemy świeżymi listkami mięty. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, niskokaloryczne ciasta desery. Zachęcam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, jogurt truskawkowy 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki świeże 50 dag, śmietana kremowa 30% 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, czekolada gorzka 60% Goplana 100 gram, borówki 10 dag szpinak mrożony odmrozić na drobnym sicie, odcisnąć(...)upiec w 190 C około 50-55 minut, ciasto jak dobrze wystygnie wyjąć z blaszki, odciąć wierzch ciasta i pokruszyć na talerz ciasto włożyć do tortownicy, na wierzchu poukładać truskawki, kilka zostawić do dekoracji, jogurt wymieszać z galaretką rozmieszaną w 3/4 szklanki gorącej wody, tężejący jogurt wyłożyć na truskawki i do lodówki na 2 godziny zimną śmietanę 30% ubić
W Mojej Kuchni Lubięciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa) 60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej) 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna galaretka (u mnie(...)truskawkowa) ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki) biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy**. Kremówkę ubijamy na sztywno***, wsypujemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle
Słodka StronaLeśny mech , pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny i każdy smaczny.Polecam wszystkie. 120 g świeżego szpinaku 5 jajek 100 g oleju rzepakowego 100 g cukru 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szpinak umyć i wysuszyć,przełożyć do dzbanka Thermomixa(...)ubijać 1 min 30 s/obr. 3. Ubijać kolejne 30 s/obr. 3 , w tym czasie stopniowo wlewać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego ostudzoną galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać kopystką.Połowę masy przelać na jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki, przykryć drugim blatem ciasta, na to wylać resztę masy. Wierzch posypać wcześniej pokruszonym pozostałym ciastem, ozdobić truskawkami. Ciasto
Moje domowe kucharzeniekakao 140ml mleka 100g mlecznej czekolady masło do wysmarowania tortownicy Mus truskawkowy: 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Masa serowo-truskawkowa: 500g truskawek 400g serka homogenizowanego waniliowego 200g śmietany 30% 27g żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanka mleka Wykonanie: 1. Ciasto czekoladowe: Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa(...)stopni, piec 40-45 minut (do suchego patyczka) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca). 2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia. 3. Masa serowo-truskawkowa: Truskawki
Szalona Kuchnia Ewelinyjajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę: 300ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie galaretki truskawkowej Składniki na mus truskawkowy: 350g mrożonych truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 czubata łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka – Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać(...)28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki
Kulinarne Przebojesamym końcu ostudzoną żelatynę. 4. Dokładnie zmiksować. 5. Na biszkoptach poukłądać truskawki i zalać masą serową. 6. Wstawiamy ciasto do lodówki, aż do stężenia masy. 7. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. 8. Układamy pokrojone w plasterki truskawki na masie serowej i zalewany po części stężoną już galaretką. 9. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Smacznego
FITBUuKrazem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę *** *** Ciasto pieczemy około 25 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy(...)paseczki na cieście, możemy to zrobić łyżeczką lub przelać masę do woreczka, zrobić w nim dziurkę i w ten sposób wylać wzorek *** *** Następnie małym patyczkiem przeciągamy w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór *** *** Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki- a najlepiej na całą noc*** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemmrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki połóż na dnie blaszki. Do garnka wsypałam truskawki i podgrzałam, kiedy puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam rozpuszczoną galaretkę
Kurnikowopozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa] Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać żelatynę, stale(...)miksując. Podzielić na połowę Do jednej części dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.Masy wyłożyć na wystudzonym cieście.Można najpierw jedną a, potem drugą część, albo tak jak ja łyżką kładłam na przemian.Odstawić do zastygnięcia.Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.Odstawić do lodówki do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzenie