Wegańska, bez glutenu tatra daktylowo-kokosowa z śliwkami. Dzięki słodkości daktyli oraz śliwek nie wymaga dosładzania. Składniki: Spód 12 sztuk daktyli 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki mąki kokosowej Nadzienie 500g wydrylowanych śliwek cynamon 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Spód Daktyle zalać wrzącą wodą. Odstawić do zmięknięcia. Następnie odcedzić wodę, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową(...)rozpuszczony olej kokosowy. Całość zblednować na gładką masę. Ciasto wylepić do natłuszczonej formy, Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Nadzienie Umyte, wydrylowane i pokrojone na mniejsze śliwki wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować do zmiękczenia (ok. 15 minut). Na koniec dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia. Po upływie czasu wyjąć spód z lodówki. Nałożyć nadzienie ze śliwek. Ponownie
Truskawkowa Fiestapuree z dynii Hokkaido4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy40 dkg śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut ser zmiksować(...)ZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy,by nie zatopiły się w trakcie pieczenia.Nietety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się.Sliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu,a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadchodzący sezon śliwkowy. Zapraszam... Ciasto: 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka, ciepłego 3/4 szklanki oleju 3 całe jajka 4 szklanki mąki tortowej szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki tortowej 80 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: ok.500 g śliwek Do dużej miski wsypujemy drożdże(...)połączenia składników z końcówką tzw. hakiem lub wyrabiamy ręcznie. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 25×37 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki śliwek, skórką do dołu. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kubki smakubakalii były w nim tylko rodzynki ale co to za keks bez śliwek, moreli i innych suszonych pyszności więc ja musiała je dodać! Polecam spróbowania bo naprawę bardzo dobry. Ale jak dla mnie to nie pyszny Dodatkowo pomyślałam, że napiszę kilka rad dla ludzi którym nie wychodzą ciasta. Oto one: 1. Ciasto mikserujemy zawsze w jedną stronę np zgodnie(...)śliwki, kilka ananasów kandyzowanych i 3 daktyle) * 1 łyżka octu * 1 łyżka cynamonu * 1 cukier wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić na gładką masę. Dodać ocet, cukier wanilinowy, cynamon, bakalie i stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. piec w temp 200-220 stopni C ciągle sprawdzając. Gotowe jak odejdzie ciasto
sierotka maRysia w kuchniwypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie i kiedy na trzeci dzień zaczęły mi się przywierać ( bałam się, że pomimo grubego dna w garnku - przypalą(...)ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący.W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :)Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam drobno i rozparowałam pod przykryciem, mieszałam często
Proste Potrawygorzkiej czekolady 130 g. suszonych śliwek bez pestek 200 g. mąki + 3 łyżki 100 g. mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. miękkiego masła 50 g. cukru trzcinowego 1 całe jajko 1 żółtko 200 g. mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki. Czekoladę połam na kosteczki i włóż(...)miksuj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj jajko i żółtko i ponownie miksuj około 2 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z miodem, wymieszaną mąkę i śliwki. Zmiksuj przez minutę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nabieraj ręką trochę ciasta wielkości piłeczki pingpongowej (około 22 g.), formuj kulkę i obtaczaj w pozostałej mące. Lekko spłaszczaj i układaj na dużej blaszce wyłożonej papierem do wypieków
Delicious Placeweekend pomysłodawczyni akcji Wypiekanie na śniadanie zaproponowała pieczenie rogalików serowych ze śliwkami z przepisu z bloga Oryginalny smak. Z zamieszczonego tam przepisu powstaje ciasto niezwykle tłuste, więc pierwsza próba okazała się fiaskiem. Zwiększyłam więc ilość mąki, zmieniłam temperaturę pieczenia, ale też musiałam zmienić farsz. I udało się 😊😋 Składniki (na 25 rogaliki): 250 g zmielonego twarogu 250 g miękkiego masła
Weekendy w domu i ogrodzietruskawkami Kruche ciasto z jagodami i bezą Ciasto wiśniowe urodzinowe Ciasto z jagodami i kruszonką Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie Placek ze śliwkami
Passions hobbies lifeporcji. Z dużej blachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie za dużo – owoce puszczają sporo soku. Mrożone owoce
Karo in the KitchenPyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać
Ze smakiem i z pasjąkąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki
https:KKuchniaMniamKolejno dodawać na przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego
Receptura smakulatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne do naleśników ciasteczek, ciast ale chyba najlepiej smakują wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki: 5kg śliwek węgierek 600g cukru 3 gorzkie czekolady u mnie Goplana (300g)+ opcjonalnie 2-3 łyżki kakao Opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciasteczek Przygotowanie
W garach u GosiSkładniki: 200g marcepana, 280g śliwek suszonych, 300g ciemnej czekolady. Przygotowanie: Do środka każdej śliwki włożyć po kawałku marcepana. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śliwki obtoczyć w
W kuchni u Monikisicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie blachę wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy przez piętnaście
Miód i pieprz