250ml gorącej wody 50ml oleju 800g dyni 100g śliwki wedzonej 150g białej kaszy gryczanej świeży majeranek świeża szałwia 50g masła 200g pomidorków koktajlowych sól pieprz biały oliwa lub olej do skropienia dyni Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski i robimy w niej dołek. Dodajemy dużą szczyptę soli, olej i gorącą wodę. Mieszamy ciasto, a następnie zagniatamy ostrożnie, aby się nie poparzyć(...)około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną, drobno posiekany majeranek i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i papryką wędzoną. Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środek krążka kładziemy porcję farszu
Jacob Tastesblasze z piekarnika, bo robiłam z 1,5 porcji składników. Przepis podałam na normalną blachę ciasta. Składniki: Ciasto: jajka - 8 szt olej - 1 szkl cukier kryształ - 2 szkl mąka - 3 szkl proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki Dodatkowo : śliwki - 50 dag maliny - 1 garść jeżyny - 1 garść cukier puder PRZYGOTOWANIE: Maliny, jeżyny i śliwki umyć, śliwki wypestkować
Kuchnia Danusikruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi-sliwkami/ https://mgotuje.pl/sernik- krolewski/ https://mgotuje.pl/sernik-z- brzoskwiniami/ https://mgotuje.pl/sernik-z- ciasteczkami-oreo/ https://mgotuje.pl/sernik-z- maslem-orzechowym-masa- kajmakowa
Marta GotujeDzisiaj już nikogo nie dziwi, że do ciasta dodaje się cukinię, fasolę, buraczki, dynię, szpinak czy właśnie marchewkę. A przygotowanie czegoś słodkiego z zieleniną podobnie jak z jabłkiem czy śliwką nie jest już wielkim wyczynem. Dodatkowo lista używanych do wypieków warzyw wciąż się rozrasta i to w co raz bardziej zaskakujące pozycje. Nic dziwnego, ponieważ o tym sprytnym zabiegu można
Fitsweet.mekruszonka - w opisie nie mam zdjęć przekroju ciasta bo było zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka
W Mojej Kuchni Lubięminut.Ostudzić.Posypać cukrem perłowym.Smacznego!Jeśli nie macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata. I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru * 4 jajka * łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cytryna * 2 łyżki kakao * owoce : porzeczki, śliwki, maliny Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny a do odłożonej części ciasta kakao. Wymieszać. Do blaszki wyłożyć ciasto cytrynowe
Magiczne Życie MartyPieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i
Oryginalny smakPo raz kolejny dzięki uprzejmości Tupperware dostałam produkt do przetestowania. Tym razem jest to forma Silikonowy Król. Forma ta jak i wszystkie produkty tej firmy są
Ewa w kuchnispirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez(...)tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.Krem:Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce.Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie
Ala piecze i gotujetypowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego , ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto twarogowe . Może mieliście już okazję spróbować ciasta twarogowego wypełnionego farszem z kapusty i grzybów, jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam(...)przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce , dzięki chłodzeniu będzie się lepiej wałkowało! Twaróg, którego użyłam do ciasta, to twaróg trzykrotnie mielony taki, jak na sernik . Ciasto po w yrobieniu jest odrobinkę klejące , ale nie dosypujcie, więcej mąki niż jest to w przepisie, ponieważ będzie twarde. Zapewniam, że ciasto po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania
SprawdzonaKuchnia.plszczypta soli Dodatkowo: śliwki węgierki 12 szt Lukier: cukier puder 1 szklanka sok pomarańczowy 4 łyżki Wykonanie: Mąkę wsypujemy do misy( przesiewamy ją najpierw) robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem.Dodajemy 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże( mieszały łyżką by powstała zawiesina)Wsypujemy resztę cukru dodajemy jaja i wlewamy pozostałe mleko.Wyrabiamy ciasto(...)jakieś 15 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto kloszem( Jak nie macie wystarczy zwykła ścierką) Po jakiś 40 minutach wyrabiamy ciasto ponownie robimy wałek i dzielimy je na 12 części.Każdą część rozpłaszczamy jak placuszka i kładziemy po 1 śliwce wypestkowanej.Robimy wałeczek i zlepieniem do dołu kładziemy bułeczki na papierze do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem i zostawiamy na jakieś
Różowa kuchniamamy maj...Zazieleniło się wkoło pięknie, śliwki ukwieciły się pięknym kwieciem..Tylko pogoda coś nie ta. Za mało słonko i troszkę za zimno. Miejmy nadzieje że kolejne dni przyniosą zmianę, upragnione ciepło. A oczekiwanie niech nam umilą te rurki smażone w głębokim oleju. Składniki: 2 szklanki mąki - u mnie luksusowa pszenna MŁYNOMAG 4 łyżki cukru skórka z 1 cytryny(...)jajka 12 łyżek białego wytrawnego wina nadzienie: 500 g ricotty 500 ml śmietany 30% laska wanilii cukier puder do smaku dodatkowo: posiekane orzechy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Bardzo cienko rozwałkowujemy, kroimy na paseczki, nakładamy na foremki do rurek, smażymy na głębokim oleju jak pączki. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ziarenka wanilii, ricottę, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchni