ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:212/376)

Rurki z nadzieniem 179

Drugie śniadanie, lunch a nawet kolacja. Na ciepło lub na zimno. Naleśniki zawinięte w ruloniki wypełnione domowymi powidłami ze smacznych śliwek. Oczywiście można je wypełnić słodkim dżemem o każdym innym smaku.   Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka cukru

prawdziwe jedzenie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, Zniewolony 139

pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozwałkuj ciasto i przełóż je na wytłuszczoną blachę z piekarnika. Ułóż na nim połówki śliwek, jeśli lubisz, posyp cynamonem/cukrem. Piecz 50-60 minut. Przepis bierze udział w akcjach:        Zniewolony. 12 years a slave

Qlinarnie i Qlinarnie
Schab w cieście musztardowym 338

roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU.Składniki:1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku3 łyżki olejumały(...)temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika. Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta

Pasja Smaku
Ciasto Drożdżowe Ze Śliwkami 74

Ciasto drożdżowe idealnie sprawdzi się do kawy, jak i na śniadanie z dodatkiem masełka. Przepis jest bardzo prosty a dodatkowo jest wykonany z dodatkiem suszonych drożdży, które prawie zawsze mamy w domu. Przepis na formę : 34cm x 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki pszennej Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY 8g drożdży suchych 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 żółtka 4 łyżki(...)mieszamy składniki na kruszonkę, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wstawiamy na chwile do lodówki. 3. Gdy ciasto podrośnie wykładamy je z miski, delikatnie przerabiamy na stolnicy, przekładamy do blaszki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut, po tym czasie układamy śliwki i ponownie odstawiamy na około 15 minut. 4. Po wyrośnięciu  posypujemy kruszonką, pieczemy na złoty kolor

Dziś Ja gotuje
TARTA Z TRUSKAWKAMI 138

również przepisy na: tartę z owocami lata     tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę:   150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru pudru

potrawyregionalne
Buchty drożdżowe ze śliwkami 127

małych śliwek Przygotowanie: Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć(...)równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić

Domowa Cookierenka Agi
pączki na śmietance kremówce 166

złoto i nawet wyszła im oponka. A nadziałam je moim ostatnio ulubionym powidłem- śliwką prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek(...)masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym Stovit szklanka cukru pudru kilka łyżek wrzątku  150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół ze smalcem) Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Śmietankę podgrzewać prawie do wrzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek bakaliowy 238

pieczenia Bajaderka: 1 łyżka kakao szklanka mleka 5 łyżek marmolady lub gęstego dżemu bakalie ( rodzynki, żurawina, morele, orzechy, śliwki suszone- wg własnego uznania) 1 – 2 kieliszki rumu Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier i jajka. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie

kuchcikownia
pyszne, łatwe drożdżówki śliwkowe z lukrem... 149

świeże 5 dag, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla, mleko letnie 220 ml, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta śliwki 60 dag, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 kropla, wrząca woda 2 - 3 łyżki Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia(...)około godzinę. Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka. Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie. Piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 205

Sierpień to pora jesiennych już owoców. Jabłka, gruszki i śliwki z tygodnia na tydzień są coraz słodsze i coraz chętniej po nie sięgamy. Gdy kupiliśmy działkę, rosły na niej dwie grusze, lecz były tak zainfekowane rdzą, że trzeba było je zlikwidować. Zostawiliśmy tylko pnie, po których w przyszłym roku będą pięły się róże. Zobaczcie jak to super wygląda w angielskich(...)ogrodach:) Gruszki więc kupuję na rynku. Po przepisach na moją urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego

Posadzone i zjedzone
Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 142

ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek(...)żurawinę, drobno pokrojone figi, daktyle, suszone śliwki oraz morele. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Po ł owę kruchego ciasta rozwałkujemy na grubość

La grande e la piccola cuoca
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 166

szklanki mąki • szczypta soli • 1 cukier waniliowy • olej • szczypta cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką 2 jajka, 2 szklanki mleka, wodę i szczyptę soli. Dodać cukier waniliowy (uwaga: cukier dodajemy tylko w słodkiej(...)jednocześnie ją oblepiać. 2. Smażyć naleśniki, wylewając na patelnię z odrobiną oliwy cienką warstwę ciasta. 3. Naleśniki odkładać jeden na drugi. Ja kładę je na odwrócony talerz i przykrywam drugim – dzięki temu naleśniki nie będą wysychały, będą mięciutkie i delikatne. 4. Na patelnię położyć masło, śliwki pokrojone w paseczki, podgrzać, mieszając drewnianą łopatką. 5. Kiedy śliwki puszczą sok, dodać łyżkę

W mojej kuchni
Czekoladowa trufla ze śliwkami 131

względu na zdjęcia. Myślałam, że kiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę.  Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis(...)ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić

Obiad gotowy
UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! 175

owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana.  Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej tortowej - 50 g mąki pszennej babuni - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 135 g cukru pudru - 2 czubate(...)łyżki borówek - łyżka jagód - 2 -4 łyżki jeżyn - łyżka śmietany 18% - 150 g powideł (ja użyłam domowych powideł smak śliwka-malina, ale możecie użyć śliwkowych) dodatkowo: olej do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: - żółtka oddziel od białek - do wysokiego naczynia wlej olej, śmietanę, żółtka i wsyp cukier, całość miksuj blenderem przez 7 minut - mąki zmieszaj

SMYKWKUCHNI
PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE 91

lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych Składniki: DESER: 75 g śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis na ciasto czekoladowe 120 g masła 100 g cukru 2 jajka(...)pieczenia 1 wafelek lusette mleczny Pieczemy ciasto: Masło z cukrem ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy jajka. i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania