damy rzadkie to wszystko się wyleje , u mnie powidła śliwkowe mimo większego rozmiaru i tak trochę wypłynęły :) ale rogaliki są pyszne i znikają w oka mgnieniu .... Składniki : Ciasto - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej oczywiście jak ktoś woli można dać tylko mąkę białą - 20 g świeżych drożdży - 350 ml letniego mleka - 80 g roztopionego masła(...)mała łyżeczka cynamonu - 1 duża łyżka masła - 3 duże łyżki cukru lub ulubione owoce , nadają się truskawki , śliwki , brzoskwinie czy morele - 1 jajko do posmarowania rogalików - cukier puder do posypania Sposób wykonania : Ciasto : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią letniego mleka i łyżką cukru i wlać do miski z mąką ,posypać mąką
Wypieki ReneSkładniki: na ciasto: 150 g masła 3 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 łyżki miodu 375 ml mleka 5 jajek 300 g mąki 300 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 300 g gęstych powideł śliwkowych 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 50 g rodzynek 50 g śliwek suszonych 100 ml rumu łyżka gorzkiego(...)kakao na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku połówki orzechów do dekoracji Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej). Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić. Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatańsze, warto więc wykorzystać je do przygotowania ciasta z truskawkami. Prezentowane ciasto w sezonie robię ze świeżymi truskawkami, a poza nim wykorzystuję mrożone. Przed wyłożeniem owoców na ciasto najlepiej obtoczyć je w proszku budyniowym, wtedy w czasie pieczenia z soku wokół owoców utworzy się pyszna owocowa otoczka. Mrożonych truskawek przed wyłożeniem na ciasto nie rozmrażać. Chrupiąca kruszonka z dodatkiem wiórków(...)sezonie piekę go prawie co tydzień i zawsze smakuje wyśmienicie, a gdy kończą się truskawki, zastępuję je śliwkami. Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na ciasto z truskawkami: 200 g masła 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka
Kuchcik gotujeciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa: 500 g śliwek(...)masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5. Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Udekorować śliwkami
VioletoweKucharzeniecukier też) 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli około 300 g owoców : 2-3 jabłka, nektarynki, brzoskwinie, śliwki itp. kilka suszonych śliwek lub rodzynek/można oczywiście pominąć Przygotowanie: z podanych składników poza owocami szybko zagnieść ciasto, zawinąć w filię spożywczą i włożyć na godzinkę do lodówki. Użyłam cukru Dark Muscovado (wilgotny cukier) dlatego wyszedł taki marmurek. Owoce pokroić
greenscarfbabeczki idealne! Możecie udekorować je cytrynowym lukrem, lemon curd lub po prostu posypać cukrem pudrem – będą pyszne w każdym wydaniu. Wilgotne babeczki cytrynowe – lato w foremce Uwielbiam ciasta z mocnym aromatem cytrusów – w lato pozostawiają nas w orzeźwiającym, lekkim klimacie, a w zimę przynoszą miłe wspomnienie ciepłych dni. Te babeczki cytrynowe to prawdziwe lato w foremce(...)kremem z bitej śmietany i mascarpone. Z ciasta na babeczki możecie też przygotować pyszną, wilgotną cytrynową babkę . Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Sprawdź też inne przepisy na pyszne słodkości: Sernik Oreo na zimno Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Deser z musem kajmakowym i jagodami Tarta rustykalna ze śliwkami i morelami Drukuj Babeczki cytrynowe #wprm-recipe-user-rating
Na-talerzu.plPowidła śliwkowe z rumem to oprócz klasycznych powideł moja ukochana wersja. Rum wspaniale podkreśla smak śliwki, nie zaburza go, nie maskuje a wręcz wydobywa pełen aromat śliwki ze śliwki. Najwspanialsze powidła smażyła moja babcia. To zdecydowanie smak z mojego dzieciństwa. Żadne kupne powidła nie smakują tak jak te domowe. Tylko wtedy mamy pełen wpływ na ich smak, ilość kawałków(...)sobie każdy a przyjemność zjedzenia własnoręcznie zrobionych powideł - bezcenne! Powidła z rumem przydadzą się na jesienno-zimowe wieczory, wspaniale podkręcą również ciasto takie jak Pleśniak . Polecam! Składniki na 4 słoiki po 235 ml każdy: 2 kg dojrzałych śliwek węgierek 60 ml rumu 50 g cukru (opcjonalnie) Śliwki umyć, wypestkować wrzucić do garnka z grubym dnem lub teflonowego. Przykryć garnek, zagotować
maniapieczeniastudzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczana oraz 0,5 łyżeczki soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego gruby wałek i tniemy na kwadratowe kawałki. Na każdy z kawałków nakładamy wydrylowaną śliwkę, którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez
Gocha gotuje!Ciasto drożdżowe z makiem Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Sernik z rodzynkami Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik
Lena Gotujegrzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii(...)false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; 10. Dla zabieganych – szybkie ciasto marchewkowe z mandarynkami Ciasto marchewkowe z mandarynkami – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Ciastem marchewkowym zwykle zajadamy się w okresie jesiennym, jednak za sprawą korzennych przypraw, myślę że może ono zyskać miano ciasta świątecznego. Będzie idealnie pasować do kawy. 11. Bożonarodzeniowa klasyka – sernik z brzoskwiniami
okolicepalnika.plRemis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie. A która dla Was? TARTA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto(...)przez ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać miód i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i posolić. Upieczoną wcześniej tartę wyłożyć kozim twarożkiem i ułożyć na nim kawałki skarmelizowanych śliwek. Polać z wierzchu resztą sosu, jaki pozostał na patelni. Można dodatkowo udekorować chutneyem śliwkowym (przepis tu - klik). Na koniec posypać z wierzchu rozmarynem. *inspiracją był przepis znaleziony
KUCHARNIAświeże. Przepis zachwycił mnie już przy pierwszym oglądaniu książki "Jamie Oliver. Świąteczne przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego(...)dodajemy namoczone bakalie z zalewą. Miksujemy a następnie dodajemy przesiana mąkę, proszek, kakao i przyprawy. Mieszamy. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok 2 godzin. Patyczek powinien być suchy jeśli ciasto jest upieczone. Studzimy ciasto 30 minut w formie a potem na kratce. Ja chciałam je udekorować czekoladą ale z racji choroby córki i braku czasu nie zrobiłam tego. Okazało się
Dzieje kuchennej WiewiórySłodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki 3-4 niewielkie brzoskwinie kilka gałązek rozmarynu płatki migdałów 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam
Mango PapajaKolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)wyrównać aby zakryła szczelnie wszelkie szczeliny między blaszką a biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody odstawić do wsytudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby całośc dobrze stężała
Monia miesza i gotujeręcznej trzepaczki. Ciasto trochę "na oko", konsystencja odpowiada mniej więcej konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Podaję tę informację ze względu na różną gęstość jogurtów greckich, mój był bardzo gęsty. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie trzeba dosypać trochę więcej mąki. Wymiary mojej patelni: góra-20cm, dół-14cm, wys.3,5cm (mierzone dziecięcą linijką i tak dobrze, że takowa była...); Składniki mojej wersji(...)poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750 + jedna łyżka do obtoczenia owoców dodatkowo: *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu greckiego - szklanka 250ml mąki pszennej - 1 łyżeczka
Smaczne Zdrowe