mąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko
W mojej kuchniByły bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić
Mała CukierenkaByły bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam
Mała CukierenkaBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka(...)będą się rozpadać. Wtedy nadal podgrzewać mieszając, tak aby sok zgęstniał. Do gorących śliwek wsypać obrane z łupin orzechy, wymieszać i całość zmiksować blenderem ręcznym. Powinna Wam wyjść gęsta masa jak na zdjęciu powyżej. Gotową masę śliwkowo-orzechową ostudzić i przełożyć nią wedle uznania ciasto
Passions hobbies lifeprosty i szybki placek z owocami , który nie wymaga użycia miksera. Wystarczy kilka składników plus jakieś owoce i mamy gotowe pyszne ciasto . W tym przepisie akurat użyłam porzeczek , ale mogą być każde inne owoce , nawet mrożone (jagody, truskawki, śliwki, rabarbar...). Ten przepis już istnieje na moim blogu , ale w wersji bezglutenowej -> Bezglutenowy szybki placek ze śliwkami Tym razem
Kawa z mlekiemszklanka mąki 2 małe jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się
Mienta blogSkładniki (ok. 8 babeczek):90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek)1 jajko (średnia wielkość)45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam
Malowane smakiemciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru(...)uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przekroić
Ugotowaćjeszcze nie próbował to koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielukru dużo mi zostało. Z kilkoma składnikami go połączyłam i dużo bakalii dołożyłam. Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego(...)kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie
Moniki Smakołykijajka L sól 1-2 łyżki oleju klarowane masło bułka tarta cukier WYKONANIE: Śliwki opłukać, osuszyć. Każdą nadkroić wzdłuż i usunąć pestkę. Ugotowane i odparowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do nich szczyptę soli, mąkę i jajka. Zarobić ciasto, ale go nie wyrabiać – składniki muszą się tylko dobrze połączyć. Nastawić wodę do gotowania, do wrzącej dodać sól(...)może długo leżeć, bo zaczyna robić się rzadkie, więc należy dość szybko i sprawnie z nim pracować. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4,5 cm i pokroić go na kawałki długości 4-5 cm – w zależności jak duże są śliwki. Kawałki rozpłaszczać na dłoni, układać na nich śliwki i dokładnie zlepiać, formując knedle. Jeśli jest potrzeba podsypania mąką
Kuchenne zapiski Edytypachnące jesienią. Nie ma w sobie jajek z czego ucieszą się alergicy, a mimo to jest zwartym i wilgotnym ciastem idealnych jako drugie śniadanie do lunchboxu. Przepis znalazłam w książce "ziarno" Dominiki Wójciak. Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 60 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego jeśli używacie) 70 g suszonych śliwek, pokrojonych w drobne(...)Orzechy dodajemy do masy bananowej razem ze śliwkami i rumem. Dorzucamy siemię lniane z mlekiem i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek z sodą oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki, na wierzchu możemy położyć przekrojonego wzdłuż banana. Pieczemy ok 45-50 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu z ciasta był suchy
Dzieje kuchennej WiewióryKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladą są bardziej czekoladowe niż śliwkowe :)Powidła te świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasta, również pasują np. do naleśników, na kromkę chleba, do przełożenia tortów czy po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka- to uwielbiałam i uwielbiam najbardziej :)* śliwki- 2 kg* cukier- 3/4 szklanki** czekolada- 100 g*** kakao- 2 łyżkiPracę nad powidłami rozkładam na 2 dni.Pierwszy dzień: umyte
Kraina Miodem Płynącaowocowego (choć tak na prawdę jest warzywem 😂) dodatku, jednak z powodzeniem możesz użyć innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe jednocześnie Twoja drożdżówka będzie pozbawiona glutenu. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, będziecie zachwyceni cudownym zapachem ciasta drożdżowego i jego niesamowicie pysznym smakiem 😍 Dodatkowo, na samym dole wpisu zamieściłam wartości odżywcze dla całego ciasta
Zdrowie na języku :P