ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:208/376)

Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową 146

Słodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki 3-4 niewielkie brzoskwinie kilka gałązek rozmarynu płatki migdałów 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam

Mango Papaja
Owocowa pianka na biszkopcie 220

Kolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)wyrównać aby zakryła szczelnie wszelkie szczeliny między blaszką a biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody odstawić do wsytudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby całośc dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI 149

ręcznej trzepaczki. Ciasto trochę "na oko", konsystencja odpowiada mniej więcej konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Podaję tę informację ze względu na różną gęstość jogurtów greckich, mój był bardzo gęsty. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie trzeba dosypać trochę więcej mąki. Wymiary mojej patelni: góra-20cm, dół-14cm, wys.3,5cm (mierzone dziecięcą linijką i tak dobrze, że takowa była...); Składniki mojej wersji(...)poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750   + jedna łyżka do obtoczenia owoców   dodatkowo:  *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu greckiego - szklanka 250ml mąki pszennej - 1 łyżeczka

Smaczne Zdrowe
Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami 173

Konfitura z masą zrobią ładne esy-floresy. Na sam wierzch dajemy sporo owoców, u mnie to były gruszki i słodkie śliwki i pokruszony ten kawałek biszkoptu, który odcięliśmy. Można dodatkowo posypać orzechami i płatkami migdałów. To jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda. Smacznego! Post Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną

ladykitchen
CIASTO DROŻDŻOWE NA SUSZONYCH DROŻDŻACH Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis! 86

wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie ciasta drożdżowe ( o czym opowiadałam Wam już chyba setki razy! ). Ciasto drożdżowe zarówno w formie ciasta, jak i w formie drożdżówek czy innych wypieków na słono. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe(...)owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość. Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży w niczym nie jest gorsze od tego na świeżych. Jest niesamowicie puszyste i delikatne. Długo utrzymuje świeżość. Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam

Ostra na Słodko
Ciasto owsiane z bakaliami 128

Hejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych  50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka  2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii   6 łyżek cukru (kryształ) 2 łyżki(...)białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy lub wnętrze laski wanilii. Łatwiej będzie Wam mieszać wszystko podczas dodawania kolejnych składników. Ciasto powinno teraz chwilę odpocząć, żeby płatki namiękły od mleka, przemieszajcie je więc kilka razy i odstawcie na jakieś 20-30 minut. Blachę trzeba wysmarować masłem, w tak przygotowaną blaszkę wykładamy nasze

Kuba Gotuje
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową 114

pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Tort ajerkoniakowy → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką → Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami Artykuł Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Tarta rustykalna ze śliwkami 100

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend? Ten wypiek zaskoczy Cię intensywnością smaku. Chrupiącą tartę rustykalną ze śliwkami warto wypróbować zwłaszcza teraz, kiedy na straganach mamy świeże śliwki. Przygotowałam dla Ciebie przepis na wyjątkową, letnią tartę, w której mieszają się cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Uwierz mi, że ta mieszanka sprawia, że gdy … Artykuł Tarta rustykalna

Wiszniówka
Łan ciastko owsiane i Amarantki daktylowe – Irenki 150

różnymi sposobami. Amarantki też są warte polecenia szczególnie dla osób lubiących bardzo słodkie słodycze, niekoniecznie kruche. My wykorzystałyśmy je do zrobienia piankowego ciasta na zimno i JEJ jakie to było pyszne <3 Kluseczki twarogowe ze śliwkami i posypką ciasteczkową (przepis- Instagram) Gruszkowa pianka z Amarantkami Ocena: 5,5 pandy

Candy Pandas
Obracane ciasto ze smażonymi wiśniami 138

wyciągnąć z formy i obrócić masą wiśniową do góry. Od masy wiśniowej delikatnie odkleić papier do pieczenia. Ciasto podawać całkowicie ostudzone.  Uwagi: Ciasto można również przygotować w tradycyjny sposób z dodatkiem dowolnych świeżych owoców, np. śliwek, truskawek itp. Jednakże ilość owoców należy wtedy zmniejszyć

Passions hobbies life
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 180

oliwkami, suszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowy jeżyk z owocami 143

mąki,  3/4 szklanki cukru,  2 jajka i pół kostki masła (rozpuszczonej) . Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Podsyp mąką i zagnieć ciasto. Włóż do formy, na wierzchu ułóż pokrojone kawałeczki owoców: gruszka jabłko 2 śliwki Posyp cukrem. Wstaw do piekarnika na czas ok 40 minut i w temperaturze 200 stopni, po 25 minutach pieczenia, przykryj papierem do pieczenia

Kurnikowo
naleśniki budyniowe z musem jogurtowo-truskawkowym... 200

rzepakowy 5 łyżek, truskawki 1/2 kg, jogurt naturalny 500 ml, cukier puder  1,5 łyżki, serek homogenizowany 400 gram, dżem 500 ml/czekośliwka mąkę, budyń, jajka, mleko, olej, cukier puder sól mikserem ubijać na gładkie ciasto, wody gazowanej wlać tyle, aby ciasto było dość "lejące", odstawić na 40 minut umyte truskawki, zimny jogurt, cukier puder  zmiksować blenderem

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne babeczki kakaowe bez jajek ze śliwką i mandarynką... 179

wszystkie składniki wsypać do miski, rózgą blendera dokładnie zmiksować do połączenia składników foremki silikonowe do babeczek napełnić do połowy do każdej foremki powkładać śliwkę bez pestki i dwie cząstki mandarynki na owoce do pełna nałożyć resztę ciasta - piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 40 minut, do suchego patyczka, babeczki wyjąć z foremek

W Mojej Kuchni Lubię
Powidła śliwkowo-jabłkowe 170

Zawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania