Gdybym mogła powiedzieć tylko jedno o tej tarcie, żeby zachęcić Was do jej upieczenia, to byłoby to: sam spód jest … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniodwracam do góry dnem. .Jeśli ktoś chce to można pasteryzować 8-10 minut.(można zrobic bez cukru ,ale jest bardzo kwaśny.)Pozostałe śliwki przecieram przez sito i mam mus mirabelkowy,który wykorzystam zima do ciasta
w mojej kuchniWykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się
Wiem co jemśliwki do kompotu jabłkowego pamiętaj, że mogą mocno zdominować jego smak. Zazwyczaj wystarczy 4-5 śliwek węgierek, aby uzyskać piękny, głęboki kolor. Świeże jabłka i śliwki węgierki oraz trochę korzennych przypraw: cynamonu, goździków, wanilii i ewentualnie kardamonu, to wszystko czego potrzebujesz, aby przygotować pyszny kompot z jabłek i śliwek do obiadu. Kompot jabłkowy do obiadu dzięki dodaniu kilku śliwek(...)cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii. Jak zrobić kompot jabłkowy ze śliwkami 1. Umyj jabłka i śliwki. Pokrój jabłka na ćwiartki (duże na ósemki) i wydrąż gniazda nasienne. Przekrój każdą śliwkę na pół, usuń ogonki i pestki (kilka pestek możesz dodać do kompotu). Sprawdź czy w śliwkach nie zagnieździły się jakieś żyjątka. 2. Włóż owoce do garnka, dodaj goździki
Cztery Fajerylodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko kwaśne i świetnie komponują się ze słodką górą. Oczywiście, możecie dać inne owoce
Fabryka pomysłówprzeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym
SzczyptaSmaQolej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy(...)ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA NA OSTRO RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI SZYBKA ROSYJSKA SAŁATKA GRZANIEC Z BIAŁEGO WINA KOŁACZ MAKOWY PIERNIK FIGOWY Z MARCEPANEM CIASTO Z MARCEPANEM DOMOWE CIASTKA ZE SKWAREK DROŻDŻÓWKI Z BAKALIAMI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiększa niż 500 (no 600 g). ps. Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie: 200 g aronii 3 figi 5 śliwek 2 nektarynki 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 100 g masła/oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów
greenscarfCzekośliwka Czekośliwka, czyli śliwki i czekolada w jednym małym słoiczku Pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady deserowej, które idealnie smakują do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast, ale i do kanapek sprawdzą się świetnie. Sezon śliwkowy w tym roku jest bardzo udany, więc trzeba korzystać i robić zapasy Jeśli lubicie domowe przetwory, uwielbiacie śliwki i czekoladę to czekośliwka będzie
WSZYSTKO SMACZNEUwielbiam ciasto z owocami – jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i smakuje wybornie). Z dzieciństwa pamiętam, że Mama najczęściej piekła je ze śliwkami, czasem z truskawkami. Na większe „szaleństwo” pozwalała sobie Babcia – zdarzały się wersje z rabarbarem czy brzoskwinią. Pamiętam jak dziś, jak pomagałam układać owoce na wierzchu surowego ciasta i jak [...] Artykuł CIASTO
SandraFrej.comciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce. Rodzynki można zastąpić innymi, ulubionymi bakaliami np. suszonymi morelami czy śliwkami (drobno pokrojonymi), suszoną żurawiną, orzechami; a masło - margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są miękkie, z lekko ciągliwym środkiem, mają
Gospodyni MiejskaJednak ostatnio się zmobilizowałam i popełniłam tą obłędnie pyszną tartę z brzoskwiniami. Po prostu wyszła przepyszna! Już planuję wersję z jabłkami i śliwkami :) Po przepis sięgnęłam tutaj ( klik ), wprowadzając drobne zmiany. Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 1 kg brzoskwiń 1/2 szklanki cukru 3 łyżki
My simple kitchenłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1/2 kg śliwek węgierek 6 łyżek bułki tartej 60 g masła dodatkowo: cukier/ksylitol cynamon Wykonanie: ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę śliwki naciąć do połowy, nie przekrawać na wylot i uwolnić z pestek przestudzone ziemniaki wymieszać z mąką, mączką ziemniaczaną i jajkiem. Wagę mąki podałam orientacyjnie, nie ma potrzeby precyzyjnego jej odważania(...)Dodać jajko, 1 łyżkę oleju i zagnieść ciasto tak, by dało się formować. Im mniej dodasz mąki, tym delikatniejsze będą knedle z ciasta uformować gruby wałek, odcinać równe kawałki, rozpłaszczać. Na środek każdego placuszka układać po 1 śliwce, dodać odrobinę cukru i cynamonu, zlepiać i formować kulkę. Odkładać na stolnicę podsypaną mąką, by się nie przykleiły zagotować wodę z dodatkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śliwek szklanka jagód goji łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki mleka owsianego 3 kiwi WYKONANIE: Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy i formujemy prostokąt. Kiwi obieramy, po czym
healthy dreamsmąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina, orzechy) Sposób przygotowania: 1. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mleko. 2. Do ciasta wlać rozpuszczone przestudzone masło. 3. Dodać bakalie. 4. Ponownie wymieszać. 5. Przełożyć do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, któy lekko
W mojej kuchni