ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:217/376)

Ucierane ciasto z kiwi i konfiturą pomarańczową 144

ochotę na małe słodkie (ale nie za bardzo) co nieco wypróbuj ten przepis na proste szybkie i tanie ciasto. Smakuje wyśmienicie, ma piękny maślany posmak, jest chrupiące przy brzegach i mięciutkie w środku. Zamiast kiwi możesz użyć dowolnie ulubionych owoców, np. śliwek, mandarynek, bananów, czy winogron, a do środka możesz wrzucić rodzynki lub żurawinę. Jeśli nie lubisz za bardzo robić

Zasmakuj Kuchni
MINI BAJADERKI - POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE SŁODKICH RESZTEK 151

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki podstawowe: 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) - u mnie biszkopt, 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, bakalie - u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) * , 200 g dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny

JejKuchnia
Drożdżówki z wiśniami 271

Dawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki

In my kitchen
TARTA ZE SZPINAKIEM 151

piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami   z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko  Składniki na nadzienie: 0,5 kg świeżego szpinaku kawałek sera pleśniowego

potrawyregionalne
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką pieczone na kamieniu 113

okazję testować kamień granitowy, który dostałam od firmy Bakero (taki sam kamień możecie kupić tutaj ). Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :)   Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła(...)szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ok. 800 g śliwek wydrylowanych Kruszonka: 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru Rozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku. W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wegański sernik z nerkowców 70

Sernik z nerkowców to ciasto bez pieczenia, które zaskakuje smakiem. Mimo, że w składzie nie ma sera, to jednak smakuje prawie jak sernik Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na pyszne, świąteczne ciasto, które jest odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Wegański sernik to rodzaj ciasta na zimno, którego głównym elementem jest masa podobna do tradycyjnej masy sernikowej. Do przygotowania(...)ciasto musi się dobrze schłodzić. Gorąco Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nawet jeśli nie jesteście na diecie eliminacyjnej. Ciasto jest naprawdę pyszne i jest duża szansa, że zadowoli nawet te najbardziej wybredne kubki smakowe Wegański sernik z nerkowców Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: Na spód: 120 g płatków owsianych 120 g suszonych daktyli 50 g śliwek

Wiszniówka
Jabłecznik z pianą 164

śliwkami, szarlotek i jablecznikow. Czas przepełniony zapachem cynamonu, pomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów stosowanych w mojej rodzinie od lat. Jablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem

Zapiski Młodej Żony
SERNIK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 103

Kolejna propozycja pysznego sernika,do którego lubimy powracać.Polecam na szczególne okazje a z pewnością goście będą zachwyceni.Przepis pochodzi z książki s Anastazji. Ciasto:   10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag maki pszennej 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Masa(...)budyń.Ubić białka na pianę,delikatnie ją wmieszać do sera,na końcu dodać pokrojone w ćwiartki suszone śliwki.   Piana:   6 białek 1 szklanka cukru pudru ( dałam 3/4 szklanki) Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier. Ciasto wylać do formy,na ciasto rozprowadzić masę serową.Piec ok 1 godz w 180 st. C. Na ok 15 minut przed

Niespełnione zdolności kulinarne
Przepisy na zdrowsze słodycze 163

kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Ciasto owsiane Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem

Moja smaczna kuchnia
Mini galette z jabłkami i solonym karmelem 98

Rustykalne tarty to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo lepszy... Składniki(...)karmel np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i lodowatą wodę. Ręcznie lub mikserem wyrobić całość na gładkie ciasto, które zagnieść w kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymiesza z cukrem i cynamonem do smaku

wyzwania kuchenne
Tort z suszonych moreli 94

jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie śliwki odcedzić. Do garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać morele i przyprawy. Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn, masa(...)dodając sok z pomarańczy. Sok dolewamy powoli, uważając aby nie wlać za dużo. Jeżeli wlejemy soku za dużo lukier będzie zbyt rzadki i trzeba będzie dosypać cukru. Polać lukrem ciasto. zastawa

królestwo garów
Makowiec z jabłkami 510

otartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy

sierotka maRysia w kuchni
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 103

momentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki:Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem

Słodkie Przyjemności
Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku 212

dziś fajny chlebek. Pachnie śliwkami i smakuje wybornie, trochę trzeba na niego czekać ale warto. Wodę zakwasową robi się przez 5 dni a potem 24 godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący

Moje Małe Czarowanie
Ciasto ucierane z rabarbarem 150

Ciasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to truskawki , a raz maliny czy śliwki . Opcji jest wiele. Dziś padło na rabarbar. I to chyba dobrze bo nie wiem jak długo znajdziemy go jeszcze w naszych sklepach. A dodatkowo zbliża się sezon

Relaxtime