które znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Skubaniec – jak to zrobić? Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru
Ciastkozercyktóre znam z dzieciństwa, ale nie zdążyłam się jeszcze nimi podzielić. Kolejny na mojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka
Ciastkozercygoździkowym syropie 52 przepisów zebranych w akcji Czas na śliwki Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Knedle(...)brzoskwiniami. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Cynamonowy ryż ze śliwkami- Lubelski Kociołek autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Deser ryżowy ze śliwkami autorka: antka91 | blog: Fabryka Pomysłów Najprostsze ciasto ze śliwkami i czekoladą autorka: pilichola | blog: Cukry Proste Pijane śliwki w czekoladzie autor: Camelki | blog: Kulinaria – potrawy z różnych stron świata Nalewka śliwkowa autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Drożdżowy placek
Weekendy w domu i ogrodziejedno? Bo smakuje wspaniale wszystko jedno z czym! Bo można je zrobić bez żadnych dodatków - wtedy uzyskacie maślane ciasto do kawy, taką babkę - nie babkę. Bo można dodać do niego prawie wszystkie owoce - jabłka (jak u mnie dzisiaj), gruszki, śliwki, co tylko zechcecie. Zawsze smakuje dobrze i doskonale się upiecze. :) Czy już lubicie ten przepis? :) Składniki
Garniec Magalieziemniaków i wymieszać. Następnie dodać jajka i stopniowo mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę śliwki, pół łyżeczki dżemu wiśniowego i płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około
Pyry na Gazmasy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem. Życzę pomyślności
Kulinarny karnet Christopherakruszonką. To jest to ciasto, które zawsze wychodzi. Często słyszy się, że tego typu ciasta wychodzą zakalcowate, ale w przypadku tego przepisu, możecie być spokojni ;) Robiłam go już niejednokrotnie, i za każdym razem wychodzi wyśmienicie! Zamiast rabarbaru, można dodać inne sezonowe bądź mrożone owoce jak śliwki, czy truskawki. SKŁADNIKI ( W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, blacha
Calzonella.comdyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki […] Artykuł Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem pochodzi
Mienta blogSkładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych 100 g suszonych śliwek otarta skórka(...)temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto. Przygotowujemy w międzyczasie powidła. Startą skórkę pomarańczową zalewamy wrzątkiem, a następnie od razu przecedzamy za pomocą sitka. Wyciskamy delikatnie skórkę aby pozbyć się nadmiaru wody.Suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Powidła razem ze skórką pomarańczową, cynamonem i śliwkami gotujemy w rondelku
Mania Gotowaniaprzyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka czy nowatorstwo. Jeśli(...)powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych moreli, garść rodzynek, 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Jeść, by żyć w zdrowiumakiem lub jedną dużą blachę wysokiej drożdżówki z kruszonką. Chyba drożdżówka to takie kultowe ciasto, robione przynajmniej raz w każdym domu. Można ją jeść bez niczego, niektórzy jedzą ją z masłem, a inni wcześniej pod kruszonkę układają owoce sezonowe takie jak jabłka, śliwki czy rabarbar, każdy ma swój własny sposób na drożdżówkę, która smakuje mu najbardziej, a wiadomo, że drożdżówka
Piekę, bo lubiębiałek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona morela, suszona śliwka, daktyle) Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać do białek szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier ciągle mieszając. Podgrzać mleko, aby było(...)białkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko zmiksować. Bakalie pokroić w grubą kostkę i wymieszać łyżką z ciastem. Formę keksową (forma 12 x 20 cm – może być większa) wysmarować tłuszczem i piec 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Krok po kroku: 1. Ubić pianę
KuchniaWeDwoje.plwięc do koszyka wpadają po kolei jabłka, gruszki, śliwki... itp. mniej lub bardziej sezonowe pyszności. A potem te mniej chodliwe, lub zakupione w większej ilości, leżą sobie w koszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce. Zarówno ciasto
Kuchenne zapiski Edytyprzyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec w programie “pieczenie”.(Pieczenie w piekarniku -180 stopni,1 godzina
Moje domowe kucharzenie