grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii(...)false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; 10. Dla zabieganych – szybkie ciasto marchewkowe z mandarynkami Ciasto marchewkowe z mandarynkami – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Ciastem marchewkowym zwykle zajadamy się w okresie jesiennym, jednak za sprawą korzennych przypraw, myślę że może ono zyskać miano ciasta świątecznego. Będzie idealnie pasować do kawy. 11. Bożonarodzeniowa klasyka – sernik z brzoskwiniami
okolicepalnika.plRemis, jednogłośnie. Słodko-słono, śliwkowo, pysznie. A która dla Was? TARTA Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI, KOZIM SEREM I ROZMARYNEM Na spód 1 filiżanka mąki 1/2 łyżeczki soli 8 łyżek masła 1/4 filiżanki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto(...)przez ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać miód i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić i posolić. Upieczoną wcześniej tartę wyłożyć kozim twarożkiem i ułożyć na nim kawałki skarmelizowanych śliwek. Polać z wierzchu resztą sosu, jaki pozostał na patelni. Można dodatkowo udekorować chutneyem śliwkowym (przepis tu - klik). Na koniec posypać z wierzchu rozmarynem. *inspiracją był przepis znaleziony
KUCHARNIAświeże. Przepis zachwycił mnie już przy pierwszym oglądaniu książki "Jamie Oliver. Świąteczne przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego(...)dodajemy namoczone bakalie z zalewą. Miksujemy a następnie dodajemy przesiana mąkę, proszek, kakao i przyprawy. Mieszamy. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy ok 2 godzin. Patyczek powinien być suchy jeśli ciasto jest upieczone. Studzimy ciasto 30 minut w formie a potem na kratce. Ja chciałam je udekorować czekoladą ale z racji choroby córki i braku czasu nie zrobiłam tego. Okazało się
Dzieje kuchennej WiewiórySłodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki 3-4 niewielkie brzoskwinie kilka gałązek rozmarynu płatki migdałów 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam
Mango PapajaKolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki, u mnie(...)wyrównać aby zakryła szczelnie wszelkie szczeliny między blaszką a biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody odstawić do wsytudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby całośc dobrze stężała
Monia miesza i gotujeręcznej trzepaczki. Ciasto trochę "na oko", konsystencja odpowiada mniej więcej konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Podaję tę informację ze względu na różną gęstość jogurtów greckich, mój był bardzo gęsty. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie trzeba dosypać trochę więcej mąki. Wymiary mojej patelni: góra-20cm, dół-14cm, wys.3,5cm (mierzone dziecięcą linijką i tak dobrze, że takowa była...); Składniki mojej wersji(...)poj.0,2l) mąki orkiszowej typ750 + jedna łyżka do obtoczenia owoców dodatkowo: *kubeczek 250ml sezonowych owoców (ja dałam jedną dużą śliwkę i połowę nektarynki, ale można dać dowolne owoce) * mielony ksylitol lub puder do posypania ciasta Wersja na mące pszennej: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 125ml jogurtu greckiego - szklanka 250ml mąki pszennej - 1 łyżeczka
Smaczne ZdroweKonfitura z masą zrobią ładne esy-floresy. Na sam wierzch dajemy sporo owoców, u mnie to były gruszki i słodkie śliwki i pokruszony ten kawałek biszkoptu, który odcięliśmy. Można dodatkowo posypać orzechami i płatkami migdałów. To jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda. Smacznego! Post Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną
ladykitchenwiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie ciasta drożdżowe ( o czym opowiadałam Wam już chyba setki razy! ). Ciasto drożdżowe zarówno w formie ciasta, jak i w formie drożdżówek czy innych wypieków na słono. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe(...)owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość. Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży w niczym nie jest gorsze od tego na świeżych. Jest niesamowicie puszyste i delikatne. Długo utrzymuje świeżość. Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam
Ostra na SłodkoHejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych 50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii 6 łyżek cukru (kryształ) 2 łyżki(...)białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy lub wnętrze laski wanilii. Łatwiej będzie Wam mieszać wszystko podczas dodawania kolejnych składników. Ciasto powinno teraz chwilę odpocząć, żeby płatki namiękły od mleka, przemieszajcie je więc kilka razy i odstawcie na jakieś 20-30 minut. Blachę trzeba wysmarować masłem, w tak przygotowaną blaszkę wykładamy nasze
Kuba Gotujepokruszonymi ciasteczkami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Tort ajerkoniakowy → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką → Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami Artykuł Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakSzukasz pomysłu na pyszne ciasto na weekend? Ten wypiek zaskoczy Cię intensywnością smaku. Chrupiącą tartę rustykalną ze śliwkami warto wypróbować zwłaszcza teraz, kiedy na straganach mamy świeże śliwki. Przygotowałam dla Ciebie przepis na wyjątkową, letnią tartę, w której mieszają się cztery smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Uwierz mi, że ta mieszanka sprawia, że gdy … Artykuł Tarta rustykalna
Wiszniówkaróżnymi sposobami. Amarantki też są warte polecenia szczególnie dla osób lubiących bardzo słodkie słodycze, niekoniecznie kruche. My wykorzystałyśmy je do zrobienia piankowego ciasta na zimno i JEJ jakie to było pyszne <3 Kluseczki twarogowe ze śliwkami i posypką ciasteczkową (przepis- Instagram) Gruszkowa pianka z Amarantkami Ocena: 5,5 pandy
Candy Pandaswyciągnąć z formy i obrócić masą wiśniową do góry. Od masy wiśniowej delikatnie odkleić papier do pieczenia. Ciasto podawać całkowicie ostudzone. Uwagi: Ciasto można również przygotować w tradycyjny sposób z dodatkiem dowolnych świeżych owoców, np. śliwek, truskawek itp. Jednakże ilość owoców należy wtedy zmniejszyć
Passions hobbies lifeoliwkami, suszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety
Zasmakuj Kuchnimąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka i pół kostki masła (rozpuszczonej) . Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Podsyp mąką i zagnieć ciasto. Włóż do formy, na wierzchu ułóż pokrojone kawałeczki owoców: gruszka jabłko 2 śliwki Posyp cukrem. Wstaw do piekarnika na czas ok 40 minut i w temperaturze 200 stopni, po 25 minutach pieczenia, przykryj papierem do pieczenia
Kurnikowo