ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:202/376)

DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI (NA OLEJU) 174

równoważy smak kwaśnych owoców.  Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość

Kuchnia MagdaLeny
mazurek śliwka w czekoladzie 93

składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 60 min w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na części: 2/3 i 1/3 (mniejsza część na wałeczki z ciasta). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Z 1/3 ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy je na kruchym cieście w kształcie(...)kratki. Krawędzie możemy docisnąć widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano przez ok. 20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch mazurka 100-150 g śliwek suszonych 75 ml rumu lub wódki parę łyżek powidła śliwkowego 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej wykonanie: Śliwki kroimy na pół. Wkładamy do garnuszka, zalewamy rumem. Wstawiamy na ogień

Domowy Smak Jedzenia
Puszyste Pierniczki Na Kwaśnej Śmietanie Z Suszonymi Śliwkami 117

piernika 1 płaska łyżeczka kakao kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki 1/2 łyżeczki sody  1. Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ 65

cieszą podniebienie szalenie, z dodatkiem czekolady deserowej i gorzkiej, ciemne, o kremowej konsystencji, nie za słodkie. Wspaniałe! Smaruję nimi pieczywo, dodaję do jogurtów, ciast i tortów, wyjadam łyżką kończąc słoik. Jeśli lubicie powidła ze śliwek – spróbujcie koniecznie przepis z czekoladą! Z przepisu wyszło: 3 słoiki o pojemności 180 ml. 1 słoik o pojemności 330 ml. SKŁADNIKI: 2 kg śliwek

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe ciasteczka ze śliwkami - fit 125

cynamonu 1 łyżka kakao 2 jaja 3 łyżki masła 1 łyżka miodu 300 g śliwek Mieszamy ze soba suche składniki, dodajemy roztopione masło, miód i jaja i mieszamy całość, masa będzie dość gęsta. Śliwki pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy całość Gotową masę nakładamy przy pomocy łyżki na papier do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami 124

dobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami. Przepis na muffiny znalazłam tutaj ( klik ). Zamiast nutelli dałam krem czekoladowo - orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek(...)miski dajemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy.  3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy

kruche babeczki
Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym 143

Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.  Wypełnienie: 150 gram śliwek kalifornijskich  2 kieliszki wódki* 200 gram daktyli Bio Planet migdały posiekane w słupki Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej

AZgotuj!
mini ptysie z malinowym nadzieniem 158

miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki).  Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki 183

grubym dnem wrzucamy śliwki, pokrojoną cebulę i ocet. Dusimy. Dodajemy tymianek, zagotowujemy. Przekładamy do słoików. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/chutney-ze-sliwek-czerwonej-cebulki/ MieszamWGarnku Artykuł Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
profiterolki z musem i sosem czekoladowym 142

miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki).  Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe 127

drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu.  Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut.  Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo smakowicie

Ukojenie Podniebienia
Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 108

Jest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam

Chocolate Muffin Blog
Dietetyczne pierogi ruskie z mąki żytniej 171

smażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jedzenie na pocieszenie 159

powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno.  Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze nieszczęścia, a że wyszła zacna, to pragnę się nią podzielić. Kombinacja lekko wytrawnej czekolady z śliwką

les mirabelles
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 197

więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania