ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:200/376)

Dietetyczne pierogi ruskie z mąki żytniej 181

smażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jedzenie na pocieszenie 167

powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno.  Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze nieszczęścia, a że wyszła zacna, to pragnę się nią podzielić. Kombinacja lekko wytrawnej czekolady z śliwką

les mirabelles
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 206

więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z gęsi 151

zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4   Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą),3 gałązki zielonego jarmużu,resztki pieczonej gęsi

SzczyptaSmaQ
Bułeczki drożdżowe z parówką 281

zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka

Ala piecze i gotuje
Kakaowe powidła śliwkowe 140

czekoladowych smarowideł. Zainspirowałam się przepisem, na który natknęłam się u Gosi. Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem :) Składniki: 2 kg śliwek, 1 kg cukru, 3 czubate łyżki kakao. Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez godzinę

Delicious Titbits
Ciasto na sobote 187

Poki jeszcze jest rabarbar polecam Wam pyszne ciasto na maslance. Przepis prezentowalam tu juz dosc dawno, wtedy ze sliwkami, a dzis go odkurzam i pieke z rabarbarem wlasnie.Slodkiego i udanego weekendu wszystkim zycze

Przysmaki Karolki
Keks 400

Niezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;)   Keks  PRZEPIS

coolinarnastrefa.blogspot.com
rogaliki drożdżowe ze śliwkami 342

Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty(...)Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem. składniki na nadzienie śliwkowe: ok. 400 g śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier

Domowy Smak Jedzenia
rogaliki drożdżowe ze śliwakami 151

Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy je na 4 części, na oprószonej mąką stolnicy. Następnie każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy w trójkąty(...)Następnie każdego rogalika smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. lub do zrumienienia. Upieczone polewamy lukrem. składniki na nadzienie śliwkowe: ok. 400 g śliwek węgierek 2-3 łyżki cukru brązowego (w zależności od słodkości śliwek) 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Śliwki myjemy, wypestkujemy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. składniki na lukier

Domowy Smak Jedzenia
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 146

szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany(...)pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 203

przygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie(...)praktykę.Składniki:150 g zakwasu żytniego razowego200g mąki żytniej razowej (2000)65g mąki żytniej chlebowej (720)100g mąki pszennej (550)10g soli350ml wody100g śliwek kalifornijskichziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta)masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formySposób przygotowania:Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto. Wymieszać

W kuchni wieczorem
Kluski na parze ze śliwkami 180

drożdży świeżych śliwki świeże masło  cukier brązowy Przygotowanie: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć, żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych(...)wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części uformować placek i na środek położyć śliwkę bez pestki. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut

Ala piecze i gotuje
Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 126

takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛 Zacznę od tego, co najistotniejsze, czyli czas przygotowania. Ja wykonałam je w 20 minut z zegarkiem w ręku. Oczywiście nie licząc pieczenia. Istotną rzeczą tego przepisu jest to, że składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej, dlatego, jeśli chcemy wykonać to ciasto(...)produkty nie będą zimne i nie będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam je w dwóch formach, jedno

zdrowo i aktywnie
Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 142

będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania