ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:191/376)

Drożdżowiec z truskawkami 123

uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec

Moje Małe Czarowanie
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 168

kilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką

Fitsweet.me
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 156

kilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką

Fitsweet.me
Piaskowiec z owocami 133

razem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku

Kuchenne aromaty
sernik "śliwka w czekoladzie" 224

będę owijać w bawełnę i po prostu napiszę, że ten sernik to mistrzostwo :) Osobiście jestem bardzo sernikową osobą i uwielbiam to ciasto nawet w najprostszym wydaniu, jednak sernik daje dużo możliwości do kombinowania z jego smakami. Sernik "śliwka w czekoladzie" jest idealny dla osób, które są fanami cukierków o takiej samej nazwie - zwłaszcza mojej mamy dla której to głównie(...)minut i wyjac sernik. Przygotować wierzch. ~150g białej czekolady ~5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego ~100-150g cukierków śliwka w czekoladzie Czekoladę i mleko skondensowane rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać sernik. Cukierki posiekać i ułozyć dookoła wierzchu ciasta. Odstawić sernik do momentu stężenia polewy, a najlepiej wstawić na noc do lodówki i podawać następnego dnia - wtedy smakuje najlepiej :) Smacznego

chili & sugar
IDEALNE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE ZE ŚLIWKAMI NA GORĄCO 125

jajko L – 2 szt * masło roztopione min. 82% – 3 łyżki * mleko 3,2% – 300 ml * olej do smażenia + śliwki, cukier, cynamon SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy ( jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt gęste – dodajemy mleka ). Patelnię natłuszczamy. Smażymy na złoto z 2 stron jak klasyczne naleśniki. Podajemy z przesmażonymi na cukrze śliwkami

Ostra na Słodko
Dyniowe knedle ze śliwkami i makowym masełkiem 174

Wykonanie: ziemniaki ugotować w osolnonej wodzie. Odcedzone przepuścić przez praskę. Odstawić do ostudzenia puree z dynii przygotować wg  tego przepisu śliwkę naciąć z jednej strony, wypestkować  z ziemniaków, mąki, jajka i musu dyniowego zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ilość mąki okazała się niewystarczająca, a zależy to od jakości ziemniaków i wilgotności musu, dosypać mąki, z wyczuciem nie za dużo(...)ciasto podzielić na 3 części. Uformować grube rulony, podzielić na około 6-8 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na nim śliwkę. Do środka śliwki wsypać cukier i cynamon następnie zwinąć w kulkę. Odkładać na blat wysypany mąką w międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę z solą. Wkładać porcjami knedle. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 135

zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno wystarczyć 15 minut. Bliny owsiane z makiem(...)stracił on też swoje walory smakowe. Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem biedoty

Kryzysowa Książka Kucharska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 142

Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sliwkowy fit serniczek 112

sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat, a użycie jogurtów o smaku(...)para. Sernik pieczemy w 180 stopniach z funkcją góra / dół przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nic ciasto przynajmniej na 30 min do przestygnięcia.   Zimny sernik polewamy polewą czekoladową, ozdabiamy suszonymi śliwkami. Najlepiej kroi się po schłodzeniu.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ciasta na Boże Narodzenie - 35 przepisów 164

zbiór 35 przepisów na Świąteczne wypieki: makowiec, pierniki, serniki, ciasta przekładane oraz mały deser z rumem, które mam nadzieję, będą Waszą inspiracją w tworzeniu pysznych wypieków! Ciasto drożdżowe z makiem Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym

Lena Gotuje
Knedle ze śliwkami 131

ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia.  Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki.  Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Wyjmować

Pasja Smaku
ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 151

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z NADZIENIEM 117

się je przygotowywuje. Mnie zależało na czasie, więc zrobiłam tylko nadzienia z budyniu i jabłka. Ale przepyszne są również z powidłami,czekoladą, śliwkami lub brzoskwiniami. (Jak zrobię następnym razem to... pokażę;-) Składniki: płat ciasta francuskiego jabłko budyń waniliowy cynamon cukier brązowy jajko cukier puder do posypania W garnku przygotowałam budyń waniliowy o gęstej konsystencji. Płat ciasta francuskiego lekko

potrawyregionalne
Tort bezowy ze śliwkami 248

lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć(...)chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam