ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:188/376)

Drożdżowy wieniec świąteczny 261

potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce.3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy

My Culinary Art
PLACUSZKI JABŁKOWE 436

pyszne także z powidłami czy kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2 jabłka, obrane i starte na tarce o grubszych oczkach szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z ananasem 88

Ciasta owocowe są jednymi z łatwiejszych i smaczniejszych ciast, które można upiec . Dzięki dodatkowi owoców mogą mieć różny smak . Wszystko zależy bowiem od tego po jakie owoce w danym momencie sięgniemy. Ciasto z ananasem Moje ciasta owocowe najczęściej mają w sobie dodatek moreli, truskawek, śliwek , wiśni czy jabłek. W dużej mierze stawiam na owoce sezonowe i owoce ogólnie dostępne. Znacznie(...)często u mnie w domu. Chyba w znacznej mierze dlatego, iż nie zawsze jestem w stanie zjeść cały owoc nawet nie na raz a w kilka dni. Dlatego w cieście jak dla mnie ananas odnalazł się wyśmienicie. Zostało mi nawet kilka krążków, które nie wykorzystałam do ciasta i te krążki zjadłam ze smakiem na świeżo. Wypróbujcie ten przepis i koniecznie

mecooks
Friand, Lesmirabelordzie. 160

150g miękkiego masła 140g brązowego cukru 2 jajka 165g mąki tortowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 125g śmietanki 12% garść dojrzałych śliwek (np. mirabelki, tarki, węgierki) Przygotowujemy karmel. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier w wodzie i mieszamy podgrzewając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania złotego syropu. Zdejmujemy z ognia(...)masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę

les mirabelles
Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami 156

kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki, suszone morele, śliwki, żurawina) Mazurek z Kajmakiem i Bakaliami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i jej środek wykładamy ciastem tworząc kształt jajka (z ciasta(...)zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje.  Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina).     Moje posty

Słodka Strona
Dżem,sos śliwkowy z czekoladą 205

To cud w gębie. Proste, szybkie, pyszne. Przepis na 8 mały słoiczków. 1,5 kg śliwek węgierek 0,5 szklanki cukru 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

Humanistka w kuchni
Serowiec z truskawkami 117

Bardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku

To co kocham
FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM 184

oryginale ale nie wszystkim moim gościom �� ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 23 lutego 2017 02:28 Jasne, nie każdy lubi takie mniej słodkie ciasta. Ja nie jestem fanka bardzo słodkich ciast;) Bardzo ciekawy pomysł z tym jogurtem. A dużo go Pani daje? ODPOWIEDZ ANONIMOWY 25 stycznia 2017 17:58 zrobione i zjedzone prawie natychmiast przez domowników ;-) pycha! ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO(...)szybką odpowiedź bo chce upiec na tłusty czwartek ;) ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 23 lutego 2017 02:21 Daktyle można zastąpić innymi suszonymi owocami np.śliwkami bo one pełnią też ważna rolę w konsystencji ciasta. Szczerze to nie wiem jak ciasto wyjdzie po zamianie na miód i dodatkowy banan. Przepraszam, że tak późno odpisuje

Kuchnia MagdaLeny
Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami 228

mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego masła  opakowanie cukru waniliowego oraz: ok. 10 dojrzałych śliwek cukier puder z cukrem waniliowym do posypania tłuszcz do smażenia ok. 700ml  Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na  godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić(...)kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący ani za zimny-ciastka powinny się smażyć około

Maślane ciasteczko
Kremowy sernik ze śliwkami 86

zaszkodzi Kremowy sernik ze śliwkami przepis na tortownicę o średnicy 23 cm 200 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia, 130 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g drobnego cukru pół łyżeczki cynamonu Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki

365 dni dookoła kuchni
Ciasto krucho-drożdżowe 157

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj(...)Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto kruche z truskawkami. 877

sumie nie ma się co dziwić, bo ten maślany aromat połączony z truskawkami kusi niemiłosiernie! Jest to prosty przepis na zawsze się udające ciasto. Oczywiście nadzienie można zmieniać dodając np. kawałki rabarbaru, brzoskwinie, agrest, porzeczki, śliwki, czyli wszystko to co akurat mamy pod ręką. Jedno mogę Wam obiecać, pod każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
sernik wiedeński ze śliwkami 162

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60

Domowy Smak Jedzenia
Śliwki w cynamonie pod maślaną kruszonką 63

 Jesień w pełni, dlatego śliwki wysuwają się na prowadzenie. Miałem wielką ochotę upiec kolejne ciacho, ale skusiłem na błyskawiczne rozwiązanie. Zawsze staram się, aby robione

kulinarnyJa
Tarta z kaszanką 96

Ciasto: 180 g mąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko(...)wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać śliwki, dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Kaszankę obrać ze skórki. 1/3 kaszanki okroić w plasterki o grubości około 0,5 cm i odłożyć. Resztę pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu. Formę do tary wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć

królestwo garów