ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:190/376)

Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 178

łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki/śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się

nietadieta
Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 439

każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Szybkie brioszki z malinami 550

drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza nam to sporo czasu. A same bułeczki wychodzą

Relaxtime
Gofry z owocami i bitą śmietaną 187

jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną. Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz

Kuchenne aromaty
Knedle ze śliwkami 185

nią dajemy przestudzone ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ziemniaczanego ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy je w dłoni na cienki placek. Na środku umieszczamy śliwkę. Zlepiamy dokładnie brzegi, formując okrągłą kluskę. Odkładamy na oprószony mąką talerz. Kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut(...)delikatniejsze kluski. Nie jestem pewna jak kluski zniosłyby długie „leżakowanie” na talerzu, wydaje mi się, że najlepiej jest zrobić je tuż przed planowanym podaniem. Samo przygotowanie ciasta (jeśli mamy już ugotowane, przestudzone ziemniaki) i lepienie klusek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Nie pamiętam dokładnej ilości klusek, ale przygotowanymi z podwójnej porcji pojadło do syta 5 osób

Smaki Na Talerzu
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 236

drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody Powyższe składniki umieściłam w misce i wymieszałam. Ciasto jest klejące i gęste. Przykrytą miskę odstawiłam na 10 minut. W tym czasie sparzyłam 80g. suszonych śliwek - 12 sztuk. Odsączyłam i pokroiłam na drobne kawałki. Po upływie 10 minut wsypałam do miski śliwki, łyżeczkę drobnej soli i 3 czubate gęstego

apetytnapieczenie
Muffinki czekoladowe ze śliwkami 180

mogę już zaangażować małą M, która chętnie miesza ciasto a przy okazji ma kreatywną zabawę. Po czwarte: zawsze zdążę je upiec, zanim mały M się obudzi :D I tak sobie testuję różne przepisy na te małe słodkości ;) Tym razem skorzystałam z przepisu z najnowszego wydania magazynu Moje Gotowanie (9/2018). Póki są śliwki :) Ale jestem pewna, że z innymi owocami będą(...)wlać roztopione masło i mleko oraz wbić jajka. Wymieszać. Wlać masę do składników suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i śliwki i ponownie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i nakładać do nich ciasto na 3/4 wysokości. Muffinki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut

My simple kitchen
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 158

masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek, idealnych na drugie śniadanie :-) W końcu możecie nadać(...)stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem

Czary - gary w kuchni
Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 103

Ciastka Trudność: Średnie Ilość 65 rogalików Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 15 min. Kalorie 300 kcal Domowe rogaliki krucho drożdżowe z konfiturą kakaową ze śliwek węgierek. Najlepsze rogaliki drożdżowe ze śliwkową Nutellą. Składniki: KRUCHE CIASTO DROŻDŻOWE 700 g mąki pszennej 50 ml letniego mleka 80 g świeżych drożdży 300 g masła 300 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru

ProstePesto.pl
Naleśniki na napoju ryżowym z duszonymi śliwkami, figami i pistacjami 92

Naleśniki to chyba mój ulubiony typ słodkiego, rozkosznego podwieczorku. Taki smakowity akcent w ciągu dnia :) Placki z ciasta na napoju ryżowym wyszły bardzo delikatne, a podane ze śliwkami i figami są najlepszym, co możemy zafundować sobie o tej porze roku. 8 sztuk: 3/4 szklanki Napoju Roślinnego Bio Ryżowy Sonko 3/4 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka

Mienta blog
Coś słodkiego bez glutenu? Trzymaj kilka pomysłów! 106

moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance z dzieciństwa

Moja smaczna kuchnia
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 138

jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto

Rita creative
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 224

jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto

RITA food channel
Czekoladowe muffinki z nutellą i śliwkami 169

palnika, a do masy wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy. Do składników suchych dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz składniki mokre. Mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (mi wyszło 20 sztuk) i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Źródło

Smaki Na Talerzu
Zestawienie - zimna płyta na świąteczny lub sylwestrowy stół (12 propozycji) 847

wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś z indyka paprykowa

Kolorowy Przepisownik