sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić i ostudzić. Twaróg rozkruszyć. Wymieszać z jajkami, solą(...)cukrem. Dodawać porcjami mąkę, zagniatając ciasto. Na końcu dodać olej. Z ciasta odrywać porcje wielkości moreli, w dłoniach formować kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem śliwkowym. Sos: do garnka wrzucić zamrożone śliwki, wlać pół szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Dodać cynamon i zblendować
Czerwień i błękitowsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 500 g śliwek W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy rękami lub wyrabiamy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno(...)minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy pokrojonymi na kawałki śliwkami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjesieni. Dzisiaj nie może być inaczej, zapraszam na jesienne ciasto :) SKŁADNIKI: 1/2 kostki margaryny do pieczenia Kasia 1 szkl cukru 1/3 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki kakao 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów włoskich śliwki cukier puder A jak to zrobić: Do rondelka dać margarynę(...)zagotować, a następnie ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładko. Wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto przeleć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu ułożyć wydrylowane połówki śliwek, skórką do dołu. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu, oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałachdosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd
Niezły Młynektruskawek i borówek – akurat takie owoce były w pobliskim sklepie, ale można użyć waszych ulubionych owoców. Fajnie połączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek. Letnie ciasto z owocami(...)używała wanilinowego) 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek) cukier puder do posypania Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Poezja smakusmażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki miodu Masło rozpuszczam w rondelku i studzę.Dolewam do ciasta. Do wysokiego pojemnika przekładam składniki ciasta i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na niewielkiej ilości oleju. Ser, śmietanę, cukier waniliowy, żółtko przekładam do pojemnika
wesoła kuchniaKruszonka na drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki. Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej? Składniki na ok 13sztuk: 50dkg mąki pszennej przesianej 10dkg(...)Dłońmi formować okrągłe bułeczki. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk radzę nie podsypywać zbytnio mąką, bo będzie twarde. Lepiej przygotować sobie trochę masła lub oleju i natłuszczać palce w razie potrzeby. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min
Maślane ciasteczkoPrzepyszne knedle z ciasta serowego z dodatkiem tartej dyni. Podane ze słodką śmietaną i cynamonem. Zapraszam... Składniki: 500 g białego sera (mielony lub w kostce) 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach lub zmiksowanej na puree dyni ok. 1,5 szklanki mąki szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju szczypta soli śliwki (ok 8-10, w zależności(...)sól i olej. Zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek - kiedy wypłyną, gotować jeszcze około 6 minut. Podawać polane
Czerwień i błękitpestki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem
psgotujemytydzień zdecydowanie będzie pod znakiem śliwek;) Są to owoce, które pasują nie tylko do ciast. Mięso w ich towarzystwie również może bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol(...)lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sos sojowy, sok z cytryny, miód, pieprz oraz
Smaki Na TalerzuCiasto wyszło przepyszne! Bardzo, ale to bardzo mięciutkie, idealnie słodkie, a rozpadające się podczas jedzenia śliwki dopełniają cudowny smak. Ostatnio dość często mieszam mąkę gryczaną z ryżową , a to dlatego, że mam ich spory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej 200 g mąki ryżowej
Zdrowie na języku :Prazem brownie z dodatkiem śliwkowej, puszystej pianki. Intensywnie gorzka czekolada wspaniale komponuje się z kwaskowatą śliwką, dlatego musiałam tego spróbować. Pyszne połączenie! Muszę o tym wspomnieć, tym razem przy zdjęciach pomagała mi córeczka :) Brownie z pianką śliwkową Składniki: Ciasto: 1) 180 g czekolady gorzkiej(...)garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy 4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus. 3. Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy
Na kulinarnym poligoniedodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę(...)małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa
SzczyptaSmaQ