dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę(...)małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa
SzczyptaSmaQmielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Pozostałe(...)ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Studzimy. Smacznego
Pyszności SłodkościCiasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki(...)ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda(...)sól- szczypta Nadzienie : żółtka - 1 szt masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać
Kuchnia Danusiherbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 1 jajko 3 żółtka 1/2 szkl ciepłego(...)szkl mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 70 g masła 1/3 szkl brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: śliwki węgierki płatki migdałowe Wykonanie: Rozczyn: Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe
Trufelkowolubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka
MyCookBook.plsię zdecydować co z nich zrobić. Wybór padł na maślane ciasto. Uwielbiam wypieki na maśle. Są takie aromatyczne! Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką to typowe ciasto ucierane. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę, a potem dodaję jajka. Maślana masa jest bardzo puszysta. Nic dziwnego, że to ciasto jest takie mięciutkie. Dodałam sporo cukru i dobrze zrobiłam(...)moje ulubione. Zwłaszcza w sezonie sprawiają mi tyle przyjemności. To takie wspaniałe iść do lasu po jagody, albo do ogrodu zerwać jabłka , maliny czy śliwki , a za godzinę cieszyć się pachnącym i świeżo upieczonym ciastem. Maślane ciasto z porzeczką 10 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm Składniki: 200 g masła, temperatura pokojowa 250 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka
codojedzeniaWyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku(...)ogniu przez ok. godzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć
Pełny talerzwokół tyle pysznych śliwek, więc połączyłam jedno z drugim i raz dwa powstały pyszne drożdżówki ze śliwkami, polecam są naprawdę smaczne! :) Składniki na ok. 9 drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 ml oleju ok. 2,5 - 3 szklanki mąki ok. 4-5 śliwek cynamon cukier puder + gorąca woda na lukier(...)ciasto będzie dało się wyrabiać). Chwilę wyrobić, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulę a potem spłaszczyć ją na kształt placka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka poukładać umyte i pokrojone śliwki. Posypać
Simply Foodniego rózne owoce i przyprawy, a od razu zmieni swój charakter – w ten sposób możemy za każdym razem, bazując na jednym przepisie, robić różne ciasta. Co powiecie na prosty chlebek bananowy ze śliwkami? Read More Artykuł Prosty chlebek bananowy ze śliwkami pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino
Flymetothespoondomowe, pyszne, które przygotujesz w kilka chwil, przez cały rok. Są puszyste, delikatne, najlepiej smakują gorące z dodatkiem cukru pudru, miodu lub konfitur owocowych. Do ciasta na placki możesz dodać posiekane owoce, np. śliwki, morele czy jabłka. Polecam przepis Maślankowe placuszki SKŁADNIKI: 40 g masła roztopionego, wystudzonego 2 jajka łyżka soku pomarańczowego lub soku wyciśniętego z cytryny/pomarańczy szklanka maślanki
Zasmakuj Kuchniciasto około 45 minut. Gotowe ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pozostałe białka można wykorzystać piekąc bezy lub zamrozić i użyć przy innej okazji. Ciasto można wzbogacić, dając na powidła śliwkowe pokrojone śliwki (suszone, nie wędzone). Glinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapraszam na podkarpackie drożdżówki i inne regionalne specjały do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzAndrzejki 2017 tuż tuż! Pora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone
Moja smaczna kuchniacukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku. Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło
babka w formie