znaczy, że nie można sobie trochę podogadzać... Jak wiecie ja tam słodkie lubię mieć na co dzień, więc i tydzień możemy zacząć porządną porcją ciasta ;) U mnie od wczoraj w lodówce sernik ze śliwkami i jeszcze szarlotka od Teściowej, więc i kawa będzie lepiej smakować przed południem... Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową
Kuchnia w czekoladzieNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan
moj przepis nanawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole(...)masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych
moj przepis naresztę mąki. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie miską do utworzenia ciągnącego, jednolitego ciasta. Oczyszczamy łyżkę z ciasta, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę. W trakcie czekania możemy przygotować sobie śliwki – myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wkładamy je na patelnię. Dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy. Odstawiamy(...)też łatwiej jest pilnować małej ilości racuchów na patelni. Nagrzewamy olej, gdy jest gorący moczymy w nim łyżkę do nabierania ciasta – sprytny trik, dzięki któremu ciasto nie będzie się tak kleiło i łatwo zejdzie z łyżki. Nabieramy łyżkę ciasta, na małe racuchy, wykładamy na olej. Smażymy minutę, po czym zmniejszamy ogień na średni. Pieczemy racuchy na złocisty kolor
Smaczna StronaDodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka i dwóch budyniowych
Magiczne Życie Martybardzo proste w wykonaniu.Do miski wrzucić wszystkie składniki, szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Ciastko zdjąć ze stolnicy za pomocą noża. Podciąć dno ciastek i podnieść. Rozłożyć
Kuchnia PokoleńZimne poranki, kiedy budzisz się, a w mieszkaniu chłód - aż nie chce się wyjść spod kołdry. Jednak w końcu trzeba się zmusić, iść na pobliski
W kuchni Karmel-itkismakujemy łezki ze śliwkami :) Składniki: - 0,5 kg mąki pszennej - 40 g drożdży - 250 ml ciepłego mleka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 50 g cukru - 2 żółtka - 1 kieliszek rumu - śliwki suszone kalifornijskie - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy z łyżką cukru, mlekiem oraz płaską łyżką mąki. Następnie przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Mąkę przesiewamy(...)wyrabiamy, by gładko odchodziło od ręki i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, by ponownie podrosło. Następnie nabieramy ciasto, robimy wgłębienie, do którego wkładamy suszoną śliwkę, zlepiamy, formując łezkę. Smażymy je w głębokim tłuszczu a po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniJest to szybkie i proste do zrobienia ciasto. Ja korzystam z niego bardzo często i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi się nie udało. Składniki: 3 duże jajka 3/5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru w wanilią 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki * 3/4 szkl oleju śliwki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrami na puszysta(...)powoli maślankę na przemian z olejem. wyłączyć mikser wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto
Ala piecze i gotujeCzarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza
Kuchnia PROzdrowotnanich dodatków. Ciasto opiera się na dojrzałych bananach, jednak dzięki niemal dowolnemu doborowi dodatków jego szczegółowy skład możemy konfigurować w zależności zarówno od indywidualnych upodobań jak i tego co aktualnie mamy pod ręką. Jeżeli jesteśmy szczególnymi miłośnikami bananów, to oprócz tych świeżych możemy nawet dodać do ciasta posiekane banany suszone A po za tym suszone śliwki, figi, rodzynki, daktyle, migdały(...)żurawina, śliwka) Instrukcje Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą oczyszczoną (płatków owsianych nie przesiewamy). Bakalie pokrusz, a owoce posiekaj na drobniejsze fragmenty. W osobnym naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj erytrytol i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, jajko, masło, bakalie, a następnie krótko, energicznie lecz dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki 25x12 przełóż ciasto
Kulinarna Pokusałyżeczki soli Nadzienie: - garść prażonych pestek dyni - garść prażonych ziaren słonecznika - pół szklanki prażonego sezamu - 5 suszonych moreli - pół szklanki rodzynek - 8 suszonych śliwek - kilka kwiatków lawendy - szklanka miodu - szczypta cynamonu Ciasto zagniatamy z podanych składników i chowamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie na patelni prażymy ziarna sezamu, słonecznika i pestek dyni. Owoce suszone
Sajkofanka smakuSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki pszennej100
kulinarnyJagęsiny z rosołu) 1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła listki szałwii Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić(...)odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować
Obiad gotowy