wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę w 180°C ok. godzinę.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa
SzczyptaSmaQchoć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane ” z marchewki …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę nawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają(...)wielką przyjemnością ( jak ja dawniej ;) ) SKŁADNIKI:CIASTO :* mąka – 200 g* mleko – 125 ml* masło – 25 g* sól – 1 szczyptaDODATKOWO :* mąka ziemniaczana – 50 g* żółtko małe – 2 szt* śliwki* cukierSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą.Wlewamy mleko.Dodajemy masło i szczyptę soli , a następnie gotujemy do całkowitego wymieszania składników.Wsypujemy mąkę
Ostra na Słodkowspaniale smakują. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mleka 1 jajko ½ łyżki cukru 1,5 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 30 dag śliwek 1 łyżka cukru 2 jajka bułka tarta olej i masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski, dokładnie mieszam trzepaczką, aby nie było grudek. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Śliwki płuczę, usuwam pestki. Owoce kroję
Tradycyjna kuchnia KasiNajlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam;) Sekret knedli tkwi w cieście a to jest idealne. Nie powiem, że szybko się je robi bo tak nie jest (no chyba, że ktoś ma wprawę w ich robieniu, ja nie mam) ale warte są wysiłku w nie włożonego. Sezon na śliwki jeszcze trwa więc korzystajmy z niego pełnymi garściami. Spróbujcie a już nigdy(...)dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować
Krakowskie smaki AniCześć! To ciasto jest wspomnieniem mojej szkoły podstawowej i zajęć technicznych Prócz obróbek w drewnie, zabawami z młotkiem i imadłem gotowaliśmy i piekliśmy. Była to wielka frajda Jednym z ciast, które piekliśmy na zajęciach był murzynek. Jednak przez lat dwadzieścia parę zdążyłam robić je w różnych wersjach. Dzisiaj wersja piernikowa. Ciasto jest naprawdę banalne i przez tyle(...)Wszystkie składniki rozpuściłam i dodałam odrobinę mleka. Żelatynę rozpuściłam we gorącej wodzie i wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika można dodać łyżeczkę kakao więcej
Pieprzyć z Fantazjąpłaskie łyżeczki sody * 2 płaskie łyżki kakao * 1 szklanka mleka * powidła o dowolnym smaku do przełożenia ciasta Na polewę: * 1/2 kostki masła * 2 łyżeczki żelatyny plus 1/5 szklanki wody gorącej * 2 łyżki kakao * 2 łyżki mleka * 1/3 szklanki cukru * garść śliwki suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika(...)Wszystkie składniki rozpuściłam i dodałam odrobinę mleka. Żelatynę rozpuściłam we gorącej wodzie i wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika można dodać łyżeczkę kakao więcej
Pieprzyć z Fantazjątakie proste, szybkie i z owocami letnimi najbardziej. Takich przepisów książka kucharska dobrej gospodyni ma najwięcej. Inne przepisy na słodkości od dobrej gospodyni: PLACEK ZE ŚLIWKAMI (na oleju) BABECZKI Z OWOCAMI PROSTE CIASTO Z OWOCAMI CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ SZARLOTKA - JABŁECZNIK
dobra gospodyni dom wesołym czyniśliwki na płatkach jaglanych w jogurcie. To śniadanie przygotujecie dosłownie w kilka minut. A potem możecie się już tylko zajadać Czy u Was też teraz królują śliwki? Ja je uwielbiam dodawać do najróżniejszych ciast, deserów, podawać z nimi placki, placuszki, owsianki i takie a la ekspresowe jaglanki jakie dziś Wam polecam. Składniki: (na 1 większą lub 2 małe porcje
Słodkie okruszkiWszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na blachę (ok. 25 cm x 30 cm). Na wierzchu ułożyć wcześniej umyte i przekrojone na pół śliwki. Piec w temperaturze 170*C ok 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdy ciasto zarumieni się na złoty kolor. Smacznego
The Sweet Damselregionalnych receptur kulinarnych pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Zupa Śliwianka - kuchnia podkarpacka Składniki na zupę: 2 litry wody 500 g śliwek węgierek 3-4 goździki 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej cukier sól cynamon Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)szczypta soli woda Ze śliwek wyciągamy pestki. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej śliwki i goździki. Gotujemy około 30 minut, aż śliwki się rozgotują. Zupę przecieramy przez sito, dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z mąka i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i cynamonem. Przygotowujemy kluski. Mąkę, jajko i sól mieszamy dodając niecałą szklankę wody – ciasto ma być dość twarde
Trzeci talerzodwracane ciasto dyniowe z mąki kokosowej ze śliwkami i domowym masłem orzechowym~ Jeśli kiedykolwiek robiliscie tzw. odwracane wypieki, wiecie że ich wierzch, mimo że jest pyszny, nie wygląda pieknie... :D Dlatego ja zakryłam go słuszną ilością domowego masła orzechowego ♥ Idealne połączenie...A teraz idę do szkoły na kontynuację wczorajszego kursu cukierniczego. Wczoraj było trochę nudno, jeśli mam być szczera(...)było dopiero wprowadzenie, a dzisiaj zaczynamy już właściwą część i dodatkowo mamy pierwsze zajęcia praktyczne. Jako że są to pierwsze zajęcia praktyczne sami mogliśmy wybrać wypieki - moja grupa robi ciasto marchewkowe i szarlotkę z budyniem :3 Miłego weekendu! ♥♥♥ ask.fm // instagram
breakfast of dreamsdużo pisać - najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Pięknie wyrosło, było mięciutkie i puszyste. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego znalazł się tu jogurt grecki, mąkę białą wymieszałam z mąką pszenną, a całości dopełniły pyszne śliweczki posypane chrupiącymi orzeszkami. SKŁADNIKI: 400 g jogurtu greckiego 4 jajka 1/2 szkl oleju 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej białej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej(...)suche, połączyć ze sobą. 2. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. 3. Orzeszki pokruszyć (malakserem lub wałkiem). 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, na wierzch ułożyć owoce skórką do dołu (jeśli śliwki są mało słodkie można je oprószyć dodatkowo cukrem). Całość posypać pokruszonymi orzeszkami. Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut w 180*C. Inspiracja: Polska
Kto ugości moich gości?mogłam oprzeć się dokładce. Idealne dla czekoholików, szczególnie na początku listopada, gdy za oknami tylko szaruga i deszcz. Tarta czekoladowa z pieczonymi śliwkami i figami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 100 g zimnego masła 60 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów 25 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)kremówki (38%) 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli pieczone śliwki i figi: 3 świeże figi 5 śliwek 50 g ciemnego cukru muscovado dodatkowo: 15 g niesolonych pistacji, bez łupinek Masło, cukier, wanilię, sól, migdały i mąki umieścić w malakserze. Zmiksować. Dodać jajko, połączyć. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy, wyłożyć nim formę i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajko, cały czas ucieramy. Dodajemy mąkę z sodą i proszkiem, mieszamy łyżką, następnie dodajemy śliwki wraz z zalewą, a na koniec roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 40-45 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewę- roztapiamy czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej
Smakowity Blog Kulinarny