takie domowe, letnie ciasto, które miło będzie zjeść na tarasie, balkonie lub ogrodzie. Przy tym zdrowe. Z mąki gryczanej, jaj i oleju. Dobrze smakuje z kulką lodów cynamonowych lub waniliowych. śliwki ( dowolne u mnie santa rosa) ok. 8 lub 12 sztuk 250 gram mąki gryczanej 4 jaja 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego lub cukru wanilia mielona 1/2 łyżeczki olej(...)zmielić goździki z cukrem trzcinowy. Jaja ubić z miodem, wanilią na puch, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewać olej cały czas mieszając. Wylać ciasto na przygotowaną formę. Na wierzch ułożyć śliwki. Posypać cukrem z goździkami, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach do godziny
AZgotuj!Moja ostatnia przedświateczna propozycja to ciasto o wdzięcznej nazwie śliwkowiec :) Czekolada, galaretka, śliwki, masa i biszkopt, takie połączenie musi się sprawdzić :) Składniki: biszkopt - 6 jajek - 5 łyżek mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego - 4 żółtka(...)masła - kieliszek spirytusu - 1/2 szklanki gorzkiej herbaty - 400 g śliwek kalifornijskich - 2 gorzkie czekolady - 1 galaretka pomarańczowa - 3 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do białek wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao oraz żółtka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm 35 cm i pieczemy
Zainspirowana w kuchniwcześniej sparzonych, osuszonych i drobno pokrojonych Wykonanie : Mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę żytnią i wlałam wodę i całość wymieszałam. ciasto jest raczej luźne.Odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam zakwas, drożdże, sól i śliwki. Krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Odstawiłam łącznie na 30 minut - w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Długą blaszkę 31x12x8 posmarowałam olejem(...)przełożyłam ciasto - odstawiłam do wyrastania. Kiedy ciasto podwoiło objętość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekłam 15 minut, temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Chleb z wyglądu jest podobny do chleba razowego z suszoną śliwką na zakwasie, stąd to samo zdjęcie
apetytnapieczenieMirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego. Składniki: (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) 5 jajek 350g mąki tortowej 240g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka octu
Pyry na Gaznadzieję, że nam wybaczycie, ale w grudniu na blogu pojawi się kilka typowo świątecznych wpisów. Zaczynamy od przepisu na piernik bezglutenowy . Mieliśmy naprawdę dużą frajdę przygotowując to ciasto. Raz, że w całym domu pięknie pachniało przyprawami do piernika, a dwa Sylwia wieszała lampki do zdjęć więc od razu pojawił się fajny świąteczny klimat. Do tego Hanka, która chodzi po domu(...)mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami śliwkowymi ( też od babci, jak chcecie przepis to dajcie znać ). Piernik i śliwki to fajny duet, a ciasto też możecie wzbogacić np. bakaliami. Mąkę warto zrobić samemu, wystarczy zmielić w np. młynku do kawy – kaszę gryczaną, jaglaną oraz migdały, wszystko razem wymieszać i gotowe
PaleoLifesłychać jakąś ckliwą muzyczkę chwytającą za zimne serce ( jako podkład muzyczny proponuję …biały miś, biały mis dla dziewczyny aaa) Konefka więc zakasuje rękawy i robi knedle serowe ze śliwkami, żeby już nie słuchać tej muzyczki chwytającej za serce. Kluseczki są napakowane sliweczką i pływają stylem dowolnym w bułeczce tartej. Króliś już nie może składać petycji z zażaleniami, że nie widział(...)misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie nabierać kawałki ciasta i na dłoni robić z nich placuszek. (Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka szklanką). Na każdym placuszku kłaść pół śliwki i ok 1/2 łyżeczki cukru. Na wierzchu kłaść drugie kółko ciasta. Skleić palcami i w dłoniach uformować kulkę. Postępowac
Spice things upstraganach ciągle możemy spotkać soczyste śliwki , które kuszą nas swoim wyglądem i smakiem. Robiłam już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką , muffinki i różne inne przetwory. Dziś zapraszam Was na pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane(...)zagniatamy. Uwaga! Gdyby ciasto było bardzo klejące zwiększamy odrobinę ilość mąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle. Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga! Jeśli ktoś lubi słodkie
Ostra na SłodkoUwielbiam ucierane ciasta. Z różnymi dodatkami, od rabarbaru po śliwki. Cudownie miękkie, delikatnie wilgotne i przede wszystkim rozpływające się w ustach ! Ja dzisiaj zaprezentuję Wam ciasto z rabarbarem. Sezon wprawdzie się już kończy, ale na bazarkach jeszcze jest spotykany. Ja rabarbar mam z rodzinnego domu, w ogrodzie rodziców jest jeszcze mnóstwo pędów. Według mądrej książki* rabarbar posiada magnez
Justa próbuje gotowaćdużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze
psgotujemyskładniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta
Gospodyni Miejskałyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: śliwki lub inne owoce Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą(...)godzinkę. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować. Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut
Agusiowe smakołykiwzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się(...)zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można by także zapakować inne ciasta, np. jakiegoś ucieranca, albo serniczek. Hmm takie serniczki na zimno w słoiczkach - na pewno o tym pomyślę :) *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić
Chilli Czosnek i Oliwapierwsze;) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 40 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 6-7 dużych fioletowych śliwek Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyrzucamy. Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie, ew. lekko ciepłe, ale nie gorące). Odlewamy połowę i wrzucamy do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło. Do drugiej(...)ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką ilością mąki desce. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką
Smaki Na Talerzuchcę ich do niczego wykorzystać. Dlatego latem na zmianę jem pomidory, morele, śliwki i jabłka, cukinię a pomiędzy posiłkami ... lody. By nie mieć wyrzutów sumienia, że nie korzystam z dobrodziejstw tego co niesie mi lato, czyli najlepszych w sezonie owoców postanowiłam upiec banalnie proste ciasto... Z tym ciastem związana jest pewna zabawna historia. Nie myślcie sobie, że moja nadgorliwość(...)dotrwało do sesji numer dwa. A że uparłam się, iż muszę je Wam pokazać postanowiłam upiec wersję podobną jednak ze śliwkami, bo one również czekały w kolejce do przyrządzenia. Po upieczeniu i mocno średniej sesji (takie 4/10) ciasto rozeszło się w oka mgnieniu... zjedzone przez moich sąsiadów przyglądających się sesji (nagle wszyscy zainteresowali się nową sąsiadką, jak gdybym wcale
Mango Papajadodatkiem śmietany która sprawia, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość. Mam słabość do tego typu wypieków, zwłaszcza, że można użyć do nich dowolnych owoców. Robiłam to ciasto już do tej pory ze śliwkami (klik ) a teraz przyszła pora na aktualne sezonowe owoce - rabarbar i truskawki (choć notabene - rabarbar to przecież warzywo). Całość zwieńczyłam pyszną, migdałową kruszonką. Cóż więcej trzeba? Ciasto
My simple kitchen