piekarniku a następnie zmiksować. Najlepiej upiec więcej dyni a pure zapakować w mniejsze pojemniki i zamrozić. Będą potem w zimie przydatne do placków ale też ciast czy sosów. Placki z dynią i śliwkami Składniki: 2/3 szklanku pure dyniowego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki jogurtu ok 300 g mąki 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia). Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Śliwki umyć, przekroić każdą na pół, wypestkować. W garnku rozgrzać masło, dodać śliwki
Smaczny zeszytPomysł na to ciasto przyszedł mi do głowy przed świętami, kiedy zostało mi sporo śliwek suszonych. Niestety przed świętami nie zdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt(...)Śliwki zmiksować z miodem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na pierwszy nasączony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto
talerz przyjemnościdzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie! Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu:) Składniki (moja blaszka(...)jaja ¾ szklanki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały 1 łyżka proszku do pieczenia 3 morele pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek. Morele kroję
Zasmakuj Kuchniprzez praskę, delikatnie ugniatamy i pozostawiamy do wystudzenia. Do ziemniaków wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Ilość mąki zależy od wielkości jajek oraz wilgotności ziemniaków. Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Ciasto dzielimy na 15 do 20 porcji, w zależności od tego jak duże chcemy mieć knedle. Z każdej porcji robimy placuszek, nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki
Gotowanie moimi oczamiśliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI:* śliwki węgierki – 2 kg* cukier – ok. 200 g* czekolada deserowa – 100 g* kakao – 3 łyżki* woda – 1 szkl* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkojest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
RAROSSAniezwykłe :) Tym razem dodałam do ciasta cynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :) Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!! około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić(...)nich pestki. Obie mąki wysypać na stolnicę, dodać cynamon i wymieszać. Wyłożyć ziemniaki, wbić dwa jajka, i ładnie całość wyrobić rękoma. Jak ciasto jest gotowe odcinam część, roluję i dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut ( zależy od wielkości kluski) Podaję
Takie tam pichcenieziemniaczanej robimy dołek, wbijamy do niego dwa jajka, dodajemy mąkę i ugniatamy na stolnicy. Ze śliwek usuwamy pestki, wsypujemy do środka odrobinę cukru i cynamonu. Ciasto dzielimy na kilka małych kawałków i otaczamy nimi śliwkę. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Szczęśliwe dzieciństwo to chyba
Kuchnia Pani Wiosnyciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka(...)mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze
Kuchnia z widokiem na ogródMasło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło, a nie powidła czy dżem. Otóż śliwki smażyłam na maśle z dodatkiem trzcinowego cukru i cynamonu oraz rabarbaru. Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł(...)kolejny rabarbar, więc pomyślałam, że będzie idealnym dodatkiem do smażonych śliwek. Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym cynamonem i cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę. Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali. Używam śliwkowego masła
codojedzeniaotartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy widelcem składniki do połączenia, a następnie krótko zagniatamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale jednolite. Blat i ciasto podsypujemy mąką – delikatnie rozklepujemy ciasto lub wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy(...)miętą. Zobacz także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które ... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Ciasto z kaszą manną i truskawkami Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata
Poezja smakuwiśnie z kompotu( litrowy słoik) śliwki z kompotu ( litrowy stolik) kokos 2 szklanki cukier pół szklanki sezam pół szklanki Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Mieszamy składniki,wbijamy jaja, margarynę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto mamy zagniecione, dzielimy je na trzy części(...)ciasta z sezamem, ścieramy je na tarce na grubych oczkach prosto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy owoce z kompotu przecedzone na sicie . Najpierw śliwki , potem wiśnie wypestkowane. Wyjmujemy z zamrażalki ciemne ciasto i ścieramy je na owoce. Ubijamy piane z białek z cukrem na sztywno, dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i wykładamy na ciemne ciasto. Wyjmujemy
Różowa kuchniaRobiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak pyszna, że będę ją robić także po sezonie – ze śliwkami z octu . Sałatkę ziemniaczaną
Ugotowane pozamiatanepiekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pozostając w temacie
Obiad gotowyumieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste- konsystencji jak na racuchy. Gotowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 23). Na górę ciasta powciskać owoce sezonowe (u mnie śliwki). Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem
Krakowskie smaki Ani