ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:155/376)

Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 200

dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze

psgotujemy
Ucierane ciasto z aronią 250

składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami. 163

łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: śliwki lub inne owoce Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą(...)godzinkę. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować. Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut

Agusiowe smakołyki
Piknikowe crumble w słoiku. Rabarbar i truskawki. 131

wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się(...)zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można by także zapakować inne ciasta, np. jakiegoś ucieranca, albo serniczek. Hmm takie serniczki na zimno w słoiczkach - na pewno o tym pomyślę :) *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski na parze ze śliwkami 164

pierwsze;) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 40 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 6-7 dużych fioletowych śliwek Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyrzucamy. Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie, ew. lekko ciepłe, ale nie gorące). Odlewamy połowę i wrzucamy do niego pokrojone na mniejsze kawałki masło. Do drugiej(...)ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy połówkę śliwki i zlepiamy. Uformowaną okrągłą kluskę kładziemy złączeniem do dołu, na podsypanej niewielką ilością mąki desce. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Uformowane kluski przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką

Smaki Na Talerzu
Proste ciasto z owocami! Zrobisz je w 5 minut! 145

chcę ich do niczego wykorzystać. Dlatego latem na zmianę jem pomidory, morele, śliwki i jabłka, cukinię a pomiędzy posiłkami ... lody. By nie mieć wyrzutów sumienia, że nie korzystam z dobrodziejstw tego co niesie mi lato, czyli najlepszych w sezonie owoców postanowiłam upiec banalnie proste ciasto...  Z tym ciastem związana jest pewna zabawna historia. Nie myślcie sobie, że moja nadgorliwość(...)dotrwało do sesji numer dwa. A że uparłam się, iż muszę je Wam pokazać postanowiłam upiec wersję podobną jednak ze śliwkami, bo one również czekały w kolejce do przyrządzenia. Po upieczeniu i mocno średniej sesji (takie 4/10) ciasto rozeszło się w oka mgnieniu... zjedzone przez moich sąsiadów przyglądających się sesji (nagle wszyscy zainteresowali się nową sąsiadką, jak gdybym wcale

Mango Papaja
Śmietankowe ciasto z truskawkami, rabarbarem i migdałową kruszonką 200

dodatkiem śmietany która sprawia, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość. Mam słabość do tego typu wypieków, zwłaszcza, że można użyć do nich dowolnych owoców. Robiłam to ciasto już do tej pory ze śliwkami (klik ) a teraz przyszła pora na aktualne sezonowe owoce - rabarbar i truskawki (choć notabene - rabarbar to przecież warzywo). Całość zwieńczyłam pyszną, migdałową kruszonką. Cóż więcej trzeba? Ciasto

My simple kitchen
Bułeczki drożdżowe 157

drożdży  1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 10 dag  margaryny 5 żółtek Do środka bułeczek 1/2 kg śliwek  1 cukier wanilinowy 1 łyżka cukru WYKONANIE Ze śliwek usuwamy pestki. Posypujemy cukrem i odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z  1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn(...)powinno być ciepłe). Kiedy ciasto podwoi swoja objętość możemy wyrabiać bułeczki. Część ciasta wykładamy na deskę podsypaną mąką. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto powinno być grube. Szklanką wyżynamy krążki. Na środek kładziemy śliwki (2 -3) zlepiamy i formujemy bułeczki, Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok 200 stopni do zarumienienia ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 137

zrobić tą przepyszną tarte więc postanowiliśmy że i my ją zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki na pistacjową kruszonkę: - 17 g obranych pistacji(...)cukru pudru - 2 jajka - 40 g mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty

Kuchenne Wariacje
Tarta ze śliwek i jeżyn na koniec lata 145

wiele ciekawych i pysznych sposobów! Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 50-60 dag śliwek węgierek 20 dag jeżyn 4 łyżki miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl 1. Zagniatamy ciasto na tartę, foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartką lub mąką krupczatką. 2.Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Gdy tarta ma lekko złoty kolor

Apetyczna babeczka
Bliny ze śliwkami. 144

proszku do pieczenia około 30 - 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po wydrylowaniu cukier puder do dekoracji tłuszcz do smażenia Sposób wykonania :   Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek i cukru pudru dajemy do głębokiej miski lub rondla. Całość dokładnie miksujemy mikserem. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy jeszcze mąki(...)jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3  - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po wyjęcie placków

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 193

kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około godzinę.  Ciasto

Ala piecze i gotuje
piegusek ze śliwkami 128

Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę(...)dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
,,Knedle ze śliwkami’’ 135

około 600 g śliwek cukier z wanilią i karmelem bułka tarta masło Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy. Odrywamy nieduże kawałki ciasta, spłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy wydrylowaną śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepiamy brzegi kształtując kulki. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy ze słodką śmietanką lub bułeczką

Podróż w kulinaria
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 303

poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania