mąki pszennej 2 jajka 500 g śliwek węgierek 70 g masła 1/2 szkl bułki tartej 3 łyżeczki cukru cynamon do smaku A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Gdy ostygną, wyłożyć je na stolnicę, dodać jajka i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto(...)ciasta formować grube wałki i pociąć je na 3-4 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule. Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki
Kuchnia w opałachObiecane wczoraj wspomnienie lata – ucierane ciasto z truskawkami. Ciasto ucierane jest pyszne. Przepis na nie dostałam od moich Przyjaciółek, za co im jeszcze raz dziękuję Plusem tego ciasta jest to, że można go również upiec w prodiżu Połączenie puszystego ciasta i truskawek (lub innych owoców) – co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem(...)ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany
CookYourselfproszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez
CookYourselfpodania Wykonanie: Obrane i dokładnie opłukane ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie, odcedzamy ugotowane ziemniaki. Póki są jeszcze gorące solimy do smaku i tłuczemy je w garnku drewnianą pałką (taką do ucierania masy do ciasta – wprawdzie nie robię ucieranych mas, ale pałka ostała się chyba z czasów studenckich ). Jeśli macie(...)jeszcze dalej tłuczemy pomagając sobie widelcem. Konsystencja powinna być gładka i jednolita, bez grudek. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy rękami wyrabiając na jednolite ciasto. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy niewielki placuszek, nakładamy śliwkę i zlepiamy formując kulkę. Do gotującego się wrzątku wrzucamy 5-6 knedli i gotujemy przez około 3-5 minut (w zależności od ich wielkości) po wypłynięciu
Lamarida.plkońcu drugą połowę mąki z proszkiem. 3. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę i kroimy na cztery części. 4. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 ciastem i pionowo do ciasta wkładamy po 3-4 kawałki śliwki. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut :-) Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkiszukających przepisu na szybkie ciasto dla początkujących (przepis jest BARDZO łatwy) dla lubiących ciasta z sezonowe Składniki: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru pół szklanki śmietany 18% proszek do pieczenia - torebka (18g) 5 jajek 250g masła (lub 125g masła i 125g margaryny) kilogram śliwek Wykonanie: Rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem(...)chwilę wyrobić, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta). Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni. Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii z moimi drobnymi zmianami
Mania Wypiekaniapieczenia oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Ułożyć truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez
CookYourselfCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
BullioPrzełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze śliwkami, hojnie obsypane kruszonką. składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży składniki na kruszonkę(...)łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo: około 400 g śliwek w ykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, mleko, jajko i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam
babka w formiesmaczne ciasto do kawy. Składniki: Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta tłuszcz Sposób przygotowania: Z drożdży(...)wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni
Bajeczna Kuchniakoperku Marta Czekoladowe ciasto z cukinią Diana Wegańskie ciastka owsiane Joanna Potrawka z kury i czterech warzyw Monika Makaron z pesto z liści rzodkiewki Małgorzata Wątró bka duszona z jabłkami Justyna Makaron z twa rogiem i sosem malinowym Agnieszka Kukurydziana tarta ze śliwkami Angelika Muffiny(...)kaban osami Bożena Placki z ja błkiem i cynamonem Diana Zupa szczawiowa Magdalena Czekoladowy pudding ryżowy Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie Martyszybko zagości w mojej kuchni. Kupiłam bataty, chociaż przez chwilę zastanawiałam się, czy nie przygotować wersji dyniowej, ale na tę poczekam do jesieni. Ciasto genialne w smaku. Najbardziej czuć w nim śliwki. Jest dość delikatne, bardzo mokre i pewnie ciężko będzie je jeść bez talerzyka, ale zapewniam, że warto je przygotować. Nawet jeżeli jecie zwykłe(...)słodzone ciasta. Nie wyczujecie, że brakuje w nim mąki i cukru. Zapewniam. Składniki: 700 g batatów (2 sztuki) 300 g śliwek kalifornijskich 150 g suszonych daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości
Sto kolorów kuchnipiekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D Składniki:ok. 250 g. mąki,pół szklanki mleka,5 dkg drożdży,1 łyżeczka białego cukru,szczypta soli,50 g. miękkiego masła,kilka(...)łyżek brązowego cukru,śliwki.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwę. Powstałą marynatę nacieramy schab z każdej strony i na noc wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu schabu wąskim i długim nożem robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny, co jakiś czas obracając(...)Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu
Cukiernia Pychotkizwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :) Zapach podczas pieczenia - nie do opisania.. Takie mało co nieco, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :) Składniki na około 10 babeczek: 220 g mąki pszennej 10 g kakao(...)masłem, wyrabiając między palcami na kruszonkę. Standardową formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić. Podzielić na 10 równych części ( każda o wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki, jeśli są one dużych rozmiarów ), obtoczoną w mące ziemniaczanej. Dokładnie zlepiać. Bułeczki wkładać
Opowieści z piekarnika