ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:150/376)

DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI 155

Ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550 + około 1/2 szklanki do podsypywania (ok. 350 g) 1/2 szklanki  drobnego cukru (ok. 100 g) 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 60 g) 2 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej 100 g miękkiego masła ekstra 1 białko małego jajka cynamon 400 g śliwek(...)podwojenia objętości (na 60-90 min). 7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady. 9. Roladę pokroiłam na 14 części (aby ciasto nie kleiło się do noża, przed każdym cięciem wkładałam go do mąki

Vroblewska-fitlife
Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 193

dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego (można

sierotka maRysia w kuchni
Śliwkowy paj 202

proste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę(...)minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.       . * Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym. przepis stąd Moje uwagi: W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne

Proste Potrawy
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 161

najlepszych, jakie robiło się w czasach PRL-u. Uwielbiałam wylizywać ten krem prosto z miski! Mama przekładała blaty ciasta domowej roboty dżemami z owoców, które zbieraliśmy w ogrodzie: malin, agrestu, śliwek, czereśni... albo jagód, zbieranych w lesie.. Połączenie kremu maślanego i kwaskowych owoców to było coś obłędnego! Do tego pyszne(...)ŚLIWKOWY / AGRESTOWY / JAGODOWY: 2 słoiczki "Śliwki w Syropie" Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Konfitury Agrestowej) Manufaktura Wielkopolska 2 słoiczki "Jagoda Leśna" Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki mąki ziemniaczanej DO NASĄCZENIA: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru  WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół

Słodko-Słony Świat Ilony
Biszkopt ze śliwkami 179

Jednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania

Wrzosowa Polana
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 243

wiem jak Wy, ale ja kocham wszystkie owoce ☺ i tak samo jest w przypadku śliwek. Czekam na nie cały rok, a jak tylko się pojawią goszczą u nas przeróżne ciasta i owocowe wariacje. Tym razem upiekłam coś bardzo słodkiego, ale jak to mawia mój mąż „do porannej kawy idealne”. Sprawdźcie sami ☺ 1,5 godziny ok. 16 kawałków składniki: kruche ciasto(...)jedno opakowanie budyniu waniliowego 300 ml mleka beza: 5 białek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150 g cukru owoce: 600 g śliwek węgierek 1 łyżka mąki ziemniaczanej wykonanie: Owoce umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Budyń ugotować jak wskazano na opakowaniu, pamiętając

Ania i Marcin gotują
BROWNIE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI 172

Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto brownie, tym razem w wersji z pieczonymi śliwkami. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbatki. W środku idealnie mokre i kleiste, znacznie lepsze od tradycyjnego murzynka. Upieczone najlepiej odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas pokroić na porcje. Inaczej można odnieść wrażenie, że ciasto jest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno

cool and minty
Owsiane ciastka z dynią i śliwkami 202

Zdrowe pachnące ciasteczka dyniowe z mąką pełnoziarnistą, płatkami owsianymi oraz suszonymi śliwkami. Szybki przepis, nie wymaga miksowania i schładzania ciasta :)Składniki na 8 dużych ciastek:szklanki mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki płatków owsianychłyżeczka sodyszczypta soliłyżeczka cynamonułyżka melasy100 g masła1/2 szklanki puree z dyni1 żółtko1/2 szklanki brązowego cukruduża garść suszonych śliwek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blachę pokryć papierem do pieczenia(...)żółtko, a następnie puree z dyni. Tak powstałą masę dodać do miski z suchymi składnikami i delikatnie połączyć.  Na końcu posiekać suszone śliwki, dodać do masy i całość wymieszać. Za pomocą gałkownicy do lodów nabierać ciasto i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Można to również zrobić łyżką, wtedy na jedno ciastko przypadają 3 łyżki ciasta. Lekko spłaszczyć dłonią

wyzwania kuchenne
Drożdżowy placek ze śliwkami 194

drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój mały-wielki, dziecięcy świat !Pamiętasz ? Składniki:3 szkl. mąki pszennej5 dag świeżych drożdży1 szkl. mleka 2% lub 3,2 %1 szkl. cukru3 jaja125 g masłasólSłoik śliwek w soku(...)zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie.Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Śliwki odsączyć z soku.Przygotować kruszonkę: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki.Blach

kolorowotorcikowo
Knedle z morelami 137

Mięciutkie, pyszne knedle z soczystymi morelami w środku. W końcu, dlaczego knedle mają być tylko ze śliwkami? Jeśli próbowaliście knedli truskawkowych, w tych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką(...)zwykle nadkrawam je tak, aby wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję

Mieszam w Garnku
Kruche muszelki z powidłami ze śliwek 134

jeden gryz z powidłami ze śliwek . Można zrobić z serem, można z czekoladą, fajnie będzie włożyć jabłko w środek, możliwości dużo. Moje są z powidłami ze śliwek, pyszne, polecam. Smakują jak z ciasta francuskiego, listkującego się, są wyśmienite. Ciasteczka, muszelki z powidłami śliwkowymi. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Buchty/ Pampuchy- kluski na parze 155

drożdży świeżych 1 szkl. letniego mleka 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki masła, stopionego i przestudzonego szczypta soli Dodatkowo:  owoce do nadziania buchtów, np. śliwki, truskawki (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto ze śliwkami i różaną kruszonką 131

powodu... oszczędności :D Zrobiłam tylko jeden słoiczek, a do kolejnych zbiorów bardzo daleko, więc nie chciałabym go od razu stracić.  Teraz kiedy wszelkich śliwek jest pod dostatkiem, aż żal nie skorzystać i nie upiec ciasta. Dzięki tej kruszonce, nawet zwykły "ucieraniec" nabierze nowego smaku! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)mokre ubijamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Suche składniki przesiewamy, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych mokrych. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i układamy połówki śliwek, skórką do spodu. Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą siekacza lub w dłoniach, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy całość

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto ze śliwkami i różaną kruszonką 166

powodu... oszczędności :D Zrobiłam tylko jeden słoiczek, a do kolejnych zbiorów bardzo daleko, więc nie chciałabym go od razu stracić.  Teraz kiedy wszelkich śliwek jest pod dostatkiem, aż żal nie skorzystać i nie upiec ciasta. Dzięki tej kruszonce, nawet zwykły "ucieraniec" nabierze nowego smaku! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)mokre ubijamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Suche składniki przesiewamy, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych mokrych. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto jest dość gęste. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, wyrównujemy i układamy połówki śliwek, skórką do spodu.  Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą siekacza lub w dłoniach, a następnie posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy całość

Kuchnia w czekoladzie
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CZERWONĄ CEBULĄ 163

zamiast masła dałam oliwę, do ciasta dodałam suszony tymianek, a do masy jajeczno-śmietanowej świeży, siekany. Farsz wzbogaciłam o ser pleśniowy i suszoną śliwkę, dzięki czemu moja tarta ma bardzo bogaty smak. Składniki na 6 porcji : Ciasto: 180g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 ml oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ok. 4-5 łyżek bardzo zimnej wody Farsz(...)świeżo siekanego tymianku Z mąki, oliwy, soli, suszonego tymianku i lodowatej wody zarobić szybko ciasto i wykleić nim spód naczynia do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę śliwki, chwilę podsmażać i wyłączyć płomień pod patelnią. Spód tarty wyciągnąć z piekarnika, na gorący

Dietolog