godzince można się już delektować smakowitym ciastem. Składniki : foremka 25x28 4 jajka 220 g (szklanka ) cukru 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej\ 200g masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia Op cukru waniliowego Posypka: 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wiórków kokosowych. Dodatkowo : 700 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części. Owoce ułożyć gęsto na cieście . Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą warstwą wysypać na ciasto
Malinowa Kawiarenkaśmietany (u mnie jogurtu greckiego) 50 g masła 5 jaj 200 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)wyłożyć na podpieczony spód. wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny. Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, wystudzić ciasto wewnątrz. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu
6nieboKlasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około
Lamarida.plwszak na nie sezon 😊 Prosty i banalny placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć i upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie: 1 szklanka mąki 120 g serka typu Philadelphia(...)soku z cytryny 2 łyżki kaszy manny do podsypania spodu tarty 2 łyżki cukru trzcinowego 1 małe, roztrzepane jajko Ze składników wyrobić ciasto, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować śliwki- przekroić na pół, usunąć pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut, następnie wstawić
Kraina Miodem PłynącaPomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek(...)widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych
Kuchnia w czekoladziepłatki migdałów Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Formę(...)Można użyć kolorowych posypek. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi
Mania Gotowaniajestem pewna ile bo miałam całą siatkę śliwek i po prostu jak jedna się kończyła brałam następną) jogurt/STEWIA/miód do polania Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w drobną kostkę z podanych składników wyrabiamy ciasto blat i wałek osypujemy mąką(...)wałkujemy ciasto, ja miałam ciasto grubości około 2mm, cieńsze się po prostu rozrywało wykrawamy ciasto przy pomocy przyrządu do lepienia pierogów wkładamy ciasto do przyrządu na środku kładąc około łyżeczki śliwek i sklejamy (oczywiście jak ktoś ma wprawę może lepić pierogi ręcznie) 6. gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanki cukru 3/4 szklanki oleju śliwki Przygotowanie: Całe jajka utrzeć z cukrem Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem- połączyć dokładnie Wlewać stopniowo olej, ucierać Ciasto wylać do wysmarowanej foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki skórką do góry Piec w nagrzanym piekarniku do 180-190*C przez ok.40-50 min. do suchego patyczka. P rzygotowanie tego ciasta nie jest kłopotliwe robi się
Proste PotrawyŚnieżnobiały styropian , był przygotowany na śmietanie, która też doskonale zastępuje ser. Sernik jogurtowy wyglądem przypomina sernik królewski , ale tym razem nie zrobiłam kruszonki na wierzchu, wykorzystałam owoce: śliwki, jeżyny i borówki. To ciasto jogurtowe jest lżejsze i ma mniej kalorii od tradycyjnego sernika. Moi goście często dają się oszukać bo myślę, że jedzą prawdziwy sernik, a to oszukany sernik(...)Ciastem kakaowym wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 30 cm. Składniki na masę jogurtową: 1 kg jogurtu greckiego 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (37 g bez cukru) 1 łyżka oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła 1 łyżka speisestärke (skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej 1 op. cukru cytrynowego owoce sezonowe, pokrojone śliwki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże(...)szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut
Blondynka Gotujepachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny. Składniki: 3 słoiki (750g) śliwek w syropie Manufaktury Wielkopolskiej Ciasto: 660g mąki pszennej 300ml letniego mleka 100g masła 180g cukru 2 żółtka 3 jajka 60g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 130g mąki pszennej 60g cukru 70g masła(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2,5-3 cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm ), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia Ewelinyżytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie
SMYKWKUCHNImięsa wieprzowego (np. łopatka) 2 średnie białe cebule 2 łyżki masła 50 dkg kapusty kiszonej 6 sztuk suszonych śliwek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 jajka Jak przygotować wytrawne ciasto kruche . Ciasto: do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz masło (powinno mieć temperaturę pokojową). Wymieszać mikserem wszystkie składniki(...)minutach dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, śliwki pokrojone w drobną kostkę, sól oraz pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć do odparowania sosu (mi zajęło to 1,5 godziny). Podsmażone składniki wystudzić. Kiedy zimne, dodać dwa jajka i dobrze wymieszać. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą częścią wyłożyć spód oraz boki
mecookswolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się(...)bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
GRUBY WAŁEKwolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się(...)bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
GRUBY WAŁEK