gorycz jest kompletnie niewyczuwalna, więc naprawdę nie obawiajcie się o smak! Jabłka można zamienić np. na śliwki- których teraz pod dostatkiem- a co do aromatu, to można poeksperymentować i użyć innego lub całkowicie go pominąć, tak samo jak cynamon, którym został oprószony wierzch ciasta (jeżeli już zdecydujecie się na ten dodatek, to polecam cynamon wymieszać z cukrem pudrem, gdyż
Kraina Miodem Płynącaktóre pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenyCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczenia aż do Bożego Narodzenia, ale to ciasto z okładki czasopisma kulinarnego urzekło mnie tak, że postanowiłam jeszcze raz spróbować z wypiekami. I udało się, a jak na sernik to po prostu wspaniale - bo nie tylko urósł, nie pękł, nie oklapł, ale jeszcze wyszedł niesamowicie delikatny i puszysty. A smak śliwek węgierek pozostawił w ustach tęsknotę za upalnym sierpniem(...)też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy. Na wierzch ułożyć pozostałe śliwki ze skórką. Piec w temperaturze 180°C ok. 50-60 min. Ja piekłam dłużej, bo nie miałam tortownicy i musiałam zrobić w keksówce, ale i tak się udał. ;) Ciasto zgłoszone do akcji
Kuchnia Prezydentowejsobą bym chyba nie była. Myszkowałam więc między straganami w poszukiwaniu smakołyków. I tak daleką podróż przebyło ze mną kilka śliwek, które zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową": 250 g kaszy(...)budyniowym . W razie potrzeby dolewamy mleka. Wylewamy naszą ,,serową masę" na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kawałki śliwek (ilość dowolna). Pieczemy przez kolejne 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Zostawiamy do przestygnięcia. Na początku mogą być trudności z rozkrojeniem ciasta, dlatego trzeba odczekać min. godzinę. Sernik przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje polany odrobiną roztopionej, gorzkiej czekolady
Kuchnia EllieCzas czytania: 2 min Knedle z truskawkami , knedle ze śliwkami to już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne. Do knedli najlepiej
SprawdzonaKuchnia.plsalsą paprykowo-pomidorową . Dobrze komponuje się z innymi pieczonymi prekąskami takimi jak śliwki w boczku lub smażonymi krążkami cebulowymi . Paluchy serowe mogą postać nawet kilka dni, choć zazwyczaj znikają w mgnieniu oka. Print Paluchy serowe Course Do piwa, Przekąska, Przystawka Keyword ciasto, do piwa, przekąska, ser Prep Time 15 minutes Cook Time 15 minutes Schładzanie cisata 30 minutes Total Time
PanGotujepyszny, a do tego bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sernik ze śliwkami. Spód: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao poł łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 22 cm) i podpiekamy
Cynamonowe szczęścieidealnie się tu sprawdzą. Ciasto wykonałam przy użyciu widelca :). Składniki na formę 18 x 23 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie(...)cukru, z owocami Ciasto bez cukru, z owocami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie
moj przepis nadrożdży resztę składników. Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. Na placki układam pokrojone śliwki zamoczone wcześniej w dżemie śliwkowym. Posypuję brązowym cukrem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Pycha. Artykuł
MojaQchnia.plpuszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą
Apetyczna babeczkasuszonych śliwek bez pestek, 50 g suszonych jabłek, 500 ml cydru, 500 g boczniaków, 2 cebule, 2 garści suszonych borowików, 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka lubczyku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku, olej do smażenia . Ciasto (na ok. 40 pierogów(...)rozdrobnij robotem, zalej wywarem z grzybów i cydrem, duś na małym ogniu przez godzinę. W między czasie posiekaj lub rozdrobnij robotem grzyb y , śliwki i suszone jabłka, dod aj do kapusty i duś dalej przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli masz czas odstaw kapustę
SzczyptaSmaQtartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego(...)coś zmienią i z planów na grilla znowy będą nici…:( No cóż, trzeba będzie zadowolić się czymś słodkim na pocieszenie! A zapomniałam napisać o niebezpieczeństwie związanym z tym ciastem na maślance – nie można przestać sięgać po następny kawałek, bo przy każdym kolejnym kawałku chcesz sprawdzić czy jest tak samo dobry jak ten poprzedni! Ciasto z rabarbarem na maślance
UgotujmyTo.pl