ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:232/376)

Babka kakaowa z suszonymi śliwkami 99

Smaczna i puszysta kakaowa babka kryje w sobie suszone śliwki.

Przepisy Kulinarne
Murzynek ze śliwkami, płatkami migdałów i polewą 136

26.09.2018 Murzynek w wersji na bogato. Płatki migdałów, polewa i śliwki ,opcjonalnie nasączenie ponczem ze śliwowicą,wszystko to sprawia, że zwykły murzynek jest niezwykle smaczny, wyśmienity

gotuj ze mną
Kruche ciasto z powidłem i migdałami czyli poWeekendowe Łakocie odc.177 144

Czym pachniało Wasze dzieciństwo?  Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Delikatny sernik ze śliwkami 135

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na

Smakołyki Asi
Nieco inny smak codziennego pieczywa, czyli chleb z suszonymi owocami 120

pełen ekologicznej żywności. A co z naszym chlebem z suszonymi owocami? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 5 g świeżych drożdży, płaskiej łyżeczki soli, płaskiej łyżeczki cukru, 1 szklanki wody, 1 łyżeczki oleju, ulubionych suszonych owoców ( mogą to być śliwki, morele, rodzynki lub żurawina), kilku łyżeczek nasion, np. pestek dyni lub słonecznika. Co trzeba

Fascynacje Ani
keks marchewkowy z bakaliami 150

doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią.   * 2 keksówki o długości 20 cm Składniki: 5 jajek  3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 300 g startej marchewki 100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe) 50 g rodzynek(...)pieczenia Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut.  Inspiracja- Trzeci talerz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowe bajaderki 382

sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.  W smaku nie odbiegają od tych z cukierni. Poza tym sama wiem co w nich jest, a było sie czym zachwycac :) uwierzcie mi i poczujcie ten smak. Mniam. Składniki ok. 20 sztuk 3 szkl. mąki pszennej(...)rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko

Słodkości i nie tylko
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 244

Sernik w jesiennej odsłonie, czyli - karmelowy ze śliwkami.Koniecznie wypróbujcie to połączenie ! Zapewniam, że warto.Sernik + kawa + przyjaciółka = zestawienie idealne ;)Składniki( na tortownicę średnicy 25-26 cm )Spód:200 g ciastek Oreo ( lub zamiennie innych, np zwykłych herbatników, bądź krakersów + 2 łyżki kakao )100 g masła2 łyżki cukru pudru – tylko w przypadku użycia słonych krakersówMasa serowa:1 kg sera twarogowego(...)budynie waniliowe3 łyżki mąki ziemniaczanejPONADTO:10-12 dużych śliwek2 łyżki cukru brązowego Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić.Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy

kolorowotorcikowo
Mazurek z musem czekoladowym 154

rumu Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc. Wykonanie: do miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć(...)widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną czekoladę mus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku. Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko wciskając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI Z ŁOSOSIEM (Z BAZYLIOWYM MASEŁKIEM) 119

kapustą, ani z grzybami, ani z kaszą i grzybami, ani ze suszonymi śliwkami. Połączyliśmy dwie potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi z łososiem , które podaliśmy z masełkiem bazyliowym. Naprawdę, są wspaniałe! PIEROGI Z ŁOSOSIEM (na ok. 30 pierogów) Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz

W kuchni Karmel-itki
Crumble ze śliwkami i morelami 100

Crumble z owocami, najlepiej sezonowymi smakuje zawsze. Pasują każde owoce, deser pięknie pachnie masłem, owocami i ciepłem lata. Owoce pod kruszonką to prosty, wyjątkowy i bardzo

Zasmakuj Kuchni
Placek ze śliwkami 100

słabszej 1 mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć owoce . Piec

mojej kuchni
Placek ze śliwkami 146

słabszej 1 mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć owoce . Piec

w mojej kuchni
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem 90

powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3. Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto(...)ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny. Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm i układam

Słodki sentyment
Rogaliki z powidłami śliwkowymi 144

mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko  30 g cukru pudru słoik domowych powideł śliwkowych, albo Śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska cukier puder do posypania Przygotowanie:  Z mąki twarogu, masła, żółtka i cukru pudru zagnieść gładkie ciasto. Uformować 3-4 kule, rozwałkować i poprzecinać ciasto na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć aby powstał rogalik

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania