Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe*: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego(...)przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta
Mango Papajamasy marcepanowej 300 g powideł śliwkowych 50 g czekolady gorzkiej cynamon mielony POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny PRALINKI PIERNIKOWE: 150g ciasta piernikowego 50 g czekolady gorzkiej 50 g masła orzechy włoskie mielone Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać(...)przez ok 40 min. Powidła śliwkowe pogrzać na małym ogniu i przyprawić cynamonem. Do gorących śliwek dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. U mnie powidła były zmiksowane i przetarte przez sito. Masę marcepanową rozwałkować na wielkość formy, w której piekło się ciasto. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto piernikowe wyjąć z formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć
https:KKuchniaMniammałym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, a pod koniec gotowania dodać 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość ta zależy od indywidualnych preferencji(...)się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na dżem ze śliwek z odzysku: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu
KuchniaWeDwoje.plkażdymi innymi owocami:) Możesz spokojnie użyć malin, śliwki czy borówki amerykańskiej... pozostawiam to Twojej wyobraźni:) Szczerze Wam napiszę, że ta tarta bardzo mi smakowała. Rozpływała się w ustach i te truskawki... mm... u mnie pokropione mandarynkową wódeczką:) Wypiek polecam. Spróbujcie czasem tartę upiec i to nie tylko z truskawkami. Ciasto warte zachodu:) Przepis od zawszepolki . Spód tarty
In my kitchenmieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek) 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Ciasto: do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki
Smakowity Blog Kulinarnyprzez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, dodać przetarte jabłka i gotować przez minimum 30 minut. Pod koniec gotowania dodać 1 szklankę(...)wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na czoko dżem ze śliwek i jabłek: 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu
KuchniaWeDwoje.plczasie odlej wodę z moczenia i zmiksuj orzechy z roztopionym olejem kokosowym. Następnie do masy dodaj śliwki, kakao oraz rozpuszczony miód. Całość zmiksuj dokładnie. Blachę wysyp wiórkami kokosowymi. Wyłóż na nią masę i roprowadź ją po całej powierzchni blachy. Spód ciasta wstaw do lodówki na ok. 2 h. MASA SEROWA: Tofu przełóż na papierowy ręcznik i dokładnie odciśnij z nadmiaru
365 dni dookoła kuchniNowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka
Pełny talerzubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st. Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki(...)wylewamy ją na biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wykładamy ubitą kremówkę na ciasto. Dekorujemy gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą
Gotowanie moimi oczamiJabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami. Składniki(...)minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodziePieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko
Oryginalny smakteż lubię śliwki, świeże, suszone czy w powidłach. Naszą śliwkową fantazję robię trochę odchodząc od długiego. A dokładnie idzie to tak: Na gotowe 4 słoiki 400g potrzeba - 1,3kg śliwek bez pestek - 0,6kg cukru - 100g oorzechów włoskich - 2-3 łyżki dobrej whisky - 5 łyżek wody Owoce wystarczy pokroić na ćwiartki, ewentualnie ósemki, jeżeli śliwki są bardzo duże(...)przykrywki przeznaczone na fantazję, a następnie podgrzewam planując posłodzone już śliwki i dodaję orzechy. Przesmażam znowu około 10 minut, pod koniec dodaję alkohol. Mieszam dokładnie i od razu przekładam gorące powidła do gorących słoików i natychmiast zakręcam. Oczywiście takie powidła można stosować jak każde inne. Do ciast, naleśników, kanapek, ale powiem Wam też, że świetnie sprawdzą się jako
I tu będę miała takie temleka 0,5% łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1 mango 1 śliwka 100 gram twarogu chudego 2 łyżki miodu Mąkę, jaja, sól, stewię i mleko mieszamy dokładnie aż uzyskamy gładką masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy(...)widelce na papkę, dodajemy twaróg i całość dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy po 1-2 łyżki nadzienia z mango i składamy/zwijamy naleśniki. Tuż przed podaniem naleśniki dekorujemy śliwką i polewamy miodem. Gotowe
Mango Papajafiguruje na bardzo poplamionej stronie zeszytu z przepisami- Pleśniak (Kuchnia) vel Skubaniec (bo tak go też nazywamy). I w moim nieskoordynowanym stanie duszy pomyślałam- to jest to! Niezawodne, pyszne ciasto, które zjem do zamyślonej kawy. A że nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, zrobiłam go z mirabelkowym akcentem. Moja mama robi pleśniak bardzo cieniutki, ja zrobiłam w mniejszej formie(...)pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru ok 350g powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy
les mirabelles