mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis nazabrakło Wam w domu noża do krojenia, to #beko ma dla Was rozwiązanie- jak sprytnie pokroić ciasto (film-klik) 😉 Keksówka o wymiarach 21x12 cm: * bakalie- 400 g: - migdały łuskane- 100 g - orzechy włoskie- 100 g - suszona morela- 70 g - suszona śliwka- 70 g - suszona żurawina- 60 g * jajka- 3 szt. * miód- 1 łyżka * wanilia- 1 laska Piekarnik nagrzać
Kraina Miodem Płynącaszklanki mąki, jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej
JejKuchniamieszam śliwki. ( w razie potrzeby, jeśli chcemy mieć gęste powidła, możemy jeszcze odlać sok ) Kiedy śliwki mają już odpowiednią dla mnie konsystencję, to gorące przekładam do słoików. Takie powidła mogą mieć nieduże kawałki owoców – są świetne do jogurtów, deserów czy ciast. Gdy jednak chcę mieć powidła o jednolitej , gładkiej konsystencji , to blenduję . Następnie przekładam je do słoików , zakręcam nakrętką
Pysznosci Babci Basiodcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym
ladykitchendrożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki letniej wody 5 łyżek otrąb ze śliwka 10 dag łuskanego słonecznika olej do formy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szklance letniej wody, połączyć z mąką i resztą składników. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, poklepać ręką jego powierzchnię, aby ciasto opadło i ponownie odstawić
Tradycyjna Kuchniamojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis nałyżki śmietany 18% 2 jajka dowolne orzechy i bakalie jako dodatek (użyłam migdałów, żurawiny i suszonych śliwek) Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem i masłem po czym dodajemy śmietanę, żółtka i jedno białko. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie na podsypaną mąką stolnicę wykładamy
Mienta blogupiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec). Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, siekając najpierw mąkę z masłem, a potem dodając pozostałe składniki i szybko zagnieść. * może być marmolada z innych owoców, np. ze śliwek. zastawa
królestwo garówwypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to Reata na blogu Artkulinaria (klik) . Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam domową śliwką w czekoladzie ( klik ) a część masą bakaliową....obie wersje polecam :) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceWycięte kółka również smarujemy jajkiem, nakładamy marmoladę i pieczemy 10-15 minut w tej samej temperaturze. Ciasto francuskie jest, jak zwykle, niezawodne. Z dwóch płatów otrzymamy 12 dużych ciastek i tyle samo mniejszych – kółek. Zamiast marmolady można użyć owoców – jabłek, moreli , śliwek – do wyboru. Ale oczywiście u mnie, tym razem, ciastka francuskie z marmoladą. Dokładnie takie, jakie pamiętam
mojewypiekiinietylkoużyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby mi tu jeszcze bakalie w środku (suszona śliwka czy morela) oraz przyprawy korzenne - i przy kolejnym pieczeniu nie omieszkam(...)okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej - typ 550, luksusowa 4 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna CIASTO CHLEBOWE: 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 300g mąki pszennej - typ 550, luksusowa 1 łyżka kakao - czubata zaczyn 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżki melasy
Grunt to przepis!Skład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić(...)śmietany. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy
ClauditteMissCookingwłoskie. Ale na tym nie kończą się twoje możliwości. Świetnie sprawdzą się również figi, suszone śliwki lub daktyle. Pamiętaj również o dodaniu aromatu, który powiąże ze sobą wszystkie smaki. W moim wypadku jest to amaretto, ale możesz sięgnąć również po różnego rodzaju aromaty do ciast (np. rumowy lub migdałowy) albo pastę waniliową. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions(...)przeszła innymi zapachami. Możesz też obwinąć miseczkę streczem. Pamiętaj, aby przed użyciem doprowadzić masę do temperatury pokojowej lub delikatnie podgrzać. Będzie wówczas rzadsza i łatwiejsza do rozsmarowania na cieście lub rozmieszania w kremie. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=492677&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3540&newTab
okolicepalnika.plgłówną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram śliwek 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego) 4 łyżki syropu klonowego 2 jajka(...)oliwek 50 gram posiekanej, gorzkiej czekolady 1/3 szklanki orzechów laskowych opcjonalnie dekorujemy polewą z gorzkiej czekolady: 50 gram czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Gotujemy w garnku z dodatkiem 3 łyżek wody aż całkowicie się rozpadną. Studzimy. Do musu śliwkowego dodajemy jajka, syrop klonowy, oliwę z oliwek oraz jogurt naturalny
Mango Papajatylko dodatek do mięska. To fajne, samodzielne danie! A jaglana jest na tyle wdzięczna, że można ją jeść i w sałatkach i jako dodatek i w kotletach i w ciastach Postawiłam tym razem na słodki smak. A niech mąż ma trochę słodyczy, bo czeka go ciężki tydzień. A kaszę mąż lubi. Zatem kasza jaglana z owocami. Zwykle dodaję do niej(...)woda nam się zredukuje do połowy, wrzucamy twardsze owoce - jabłka, śliwki, brzoskwinie, gruszki itp. Owoce miękkie, dodajemy na koniec. Podajemy posypane cynamonem i czekoladą, opcjonalnie dosładzamy miodem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-na-slodko-z-owocami/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana na słodko, z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuniejednego niejadka. Torcik z naleśników biszkoptowych, może zastąpić nawet ciasto na deser. Niezwykle proste wykonanie, jedynie smażenie może zająć dłuższą chwilę, ale zapewniam, że warto. U mnie torcik został udekorowany tym, co akurat było pod ręką. W tym przypadku, można wykorzystać swoje ulubione dodatki, a szczególnie świeże owoce. Z dojrzałymi śliwkami torcik bardzo przyjemnie smakuje, świetnie pasują do niego również(...)serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji (u mnie śliwki) groszek ptysiowy w czekoladzie lub starta czekolada sok malinowy lub wiśniowy do polania (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić torcik naleśnikowy? Żółtka
Kuchcik gotujezależy od przygotowanego ciasta. Kluczem jest przygotowanie rozczynu w ciepłym mleku (nie gorącym), z dodatkiem mąki i cukru, a następnie powolne wyrabianie ciasta. Tłuszcz podaje się na samym końcu. Ciasto na pączki musi strzelać w rękach (albo w mikserze), czyli muszą pojawić się pęcherzyki powietrza, wtedy masz pewność, że jest dobrze wyrobione. Następnym krokiem jest wyrastanie ciasta pod ściereczką(...)też nadzienie. Tu pozostawiam Ci pole do popisu – konfitury z wiśni, róży, śliwki – wszystko zależy od Twoich preferencji. Jak nadziewać pączki? Są na to dwa sposoby, obydwa już wypróbowałam i podzielę się opinią: nadziewanie pączków przed smażeniem – po pierwszym wyrośnięciu nakładasz rozpłaszczone ciasto drożdżowe na dłoni, na to dodajesz łyżeczkę konfitury i zlepiasz całość w taki sposób
Rozdomowionaowszem! Nieskromnie powiem, lepsze niż te z certyfikatem. Składniki na ciasto: 40 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej tortowej paczka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 4 żółtka 2 kostki margaryny mlecznej Składniki na masę: 1 i 1/2 szklanki maku szklanka bakalii: rodzynki, śliwki, morele 120 g orzechów laskowych 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej esencja migdałowa(...)całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na jakieś 15 min. Gdy drożdże już ruszą z robotą, to przesiewamy do naszej miski mąkę. Dodajemy żółtka i miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (na grubość ok 0,5 cm) usiłując utrzymać prostokątny
Karczma Honoriettyłyżki żelatyny 600 g owoców (dałam śliwki) pół szklanki cukru pudru Warstwa piankowa: 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego galaretka 100 ml wody Ponadto: paczka herbatników garść wiórek kokosowych Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem
e-PrzepisyKulinarne