słodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie. Ja przez długi czas nie lubiłam mazurków. Do dzisiaj mam swoje ściśle ograniczone preferencje co do smaku tych ciast. A jednak je piekę. Są zazwyczaj niewielkie, bo już maleńka porcja zaspokoi apetyt każdego łasucha. Szukam także smaków, które będą mi odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki(...)szklanki bakalii: np. suszone śliwki i orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, suszona żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki mleka • 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • opcjonalnie wiórki czekoladowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód ciasta: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną
W mojej kuchnibakalii, aromatów, smaków w jednym niedużym cieście. To jego wyjątkowość, w której się bezpowrotnie zakochałam:) Zapraszam na keks świąteczny z suszonymi owocami HELIO i ananasem, pachnący słodyczą, pomarańczą, świętami, rodzinną atmosferą:) SKŁADNIKI: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g margaryny Optima 2 jajka 1 szklanka posiekanych suszonych owoców HELIO (mix moreli, śliwek, jabłek, gruszek, daktyli) + łyżka mąki do obtoczenia(...)mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz skórkę pomarańczową, miksuję. Suszone owoce HELIO kroję na małe kawałki (ma wyjść szklanka), obtaczam w łyżce mąki i dodaję do ciasta. Mieszam łyżką lub szpatułką. Ciasto przelewam do keksówki (u mnie o wymiarach: 25 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, piekę
Zasmakuj Kuchniglutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele i suszone daktyle. Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować(...)tyle czekać, możecie bakalie zalać wodą, pogotować z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie ostudzić i odcedzić (dotyczy to zarówno nerkowców, jak i suszonych owoców). Aby ciasto było sztywne i gładko się kroiło na kawałki, powinno je się chłodzić w zamrażarce. Ja jednak w zamrażarce miejsca nie miałam, więc swoje tarty chłodziłam w lodówce. Przyznam się szczerze
Moja Delicjawątróbki ciasta: babka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka parzona babka szafranowa babka kakaowa babka ponczowa babka z tartego ciasta kisielek czekoladowy łatwe ciastka czekoladowe mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny tort czekoladowy korzenny tort dziaduch tort ze śliwek dania mięsne: pasztet(...)babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście jarmuż z kasztanami zupy: ogórkowa ze świeżych ogórków zwyczajna zupa rybna - rosolnik
królestwo garówHeliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika
Moje domowe kucharzeniemojprzepisna.pl | Ciasto bez cukru, z owocami Dla tych co ograniczają zawartość cukru w diecie to ciasto przypadnie do gustu, albowiem jest całkowicie bez cukru. Wyszło przez przypadek bo po prostu zapomniałam go dodać, ale o dziwo było smaczne! Polecam wykorzystać przepis z bardzo słodkimi owocami, dojrzałe brzoskwinie idealnie się tu sprawdzą. Ciasto wykonałam przy użyciu widelca :). Składniki na formę(...)proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia
moj przepis naBrownie to mocno czekoladowe ciasto, które rożni się od murzynka tym, że nie jest puszyste a dość mokre i nawet jakby gliniaste. Taka jego uroda. Żeby przełamać nieco dominujący smak czekolady można na wierzchu ułożyć trochę owoców. Ja miałam śliwki i to je właśnie dodałam do swojego brownie. Kawałek takiego brownie a do tego kubek zimnego mleka - poezja! Swoją drogą(...)słowa zgadało się jeszcze, że 4 września to Dzień Czekolady . I domyślacie się już co było dalej? Każda poszła do swoje kuchni i tak kiela północy kręciłyśmy naprędce swoje ciasta. Ja czarne czyli brownie a Agnieszka białe, blondie. Oba mocno czekoladowe. I obie niniejszym życzymy Wam wszystkiego czekoladowego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki. Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 40 min Ciasto 100 g zimnego masła 100 g gorzkiego kakao 50 g cukru
Słodki Kompromisproste ciasto, bez miksera, z dodatkiem owoców. To ciasto, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Wykonasz je w kilka chwil. Do ciasta można dodać świeże owoce, mrożone lub te z puszki. Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, jednak przygotujesz je także z pyszną kruszonką. To szybkie i proste ciasto idealne do popołudniowej kawy. Ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru 2 średnie jajka 1/2 szklanki oleju 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek) 5 łyżek mleka 500 g świeżych owoców, u mnie mix: śliwki, jabłka, borówki Uwagi do przepisu: Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp
Zasmakuj Kuchnisłodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suszonej żurawiny, zamiennie rodzynki lub suszone śliwki (albo mix:) jeśli chcecie mniej słodsze użyjcie(...)chwili dolewam olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli. Miksuję do połączenia składników. Na końcu dodaję marchew, żurawinę i posiekane na nieco mniejsze kawałki orzechy, mieszam łyżką. Ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką blachę. Piekę w temp. 180 C przez 65 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem
Zasmakuj Kuchninich dużo zmywania ;) Ciasto drożdżowe jest właściwie jednogarnkowe. Pod warunkiem że dysponujemy wagą elektroniczną. Składniki: 200 ml mleka roślinnego 300 g mąki (ja staram się wmieszać zawsze chociaż 50 g pełnoziarnistej, ale zwykła biała będzie ok) 6 łyżek cukru pół kostki drożdży 2 łyżki oleju np. rzepakowy owoce - np. śliwki 1. Kładziemy garnek na wadze i wlewamy mleko aż waga(...)owoce. 3. Znów kładziemy garnek na wagę i dodajemy mąkę i olej. Mieszamy i wykładamy na formę. Układamy owoce. 4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie nasze ciasto może jeszcze sobie powyrastać, ale czasem gdy się spieszę, nagrzewam piekarnik wcześniej i wkładam ciasto od razu. 5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy zrobić kruszonkę, polać ciasto lukrem
Mama z Motylemprędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarobieniem kompotów i dżemów. Osobiście uwielbiam truskawkowe wypieki. Zawsze o tej porze piekę drożdżowe z truskawkami . Przepadam za drożdżowym ciastem z owocami. Kiedy więc pojawiają się pierwsze truskawki, odważam mąkę i rozpuszczam drożdże. Po dwóch godzinach pachnie drożdżowym ciastem w całym domu. Truskawkowe wypieki Zazwyczaj piekę drożdżowe na blasze z kruszonką. W przypływie dodatkowej ochoty na truskawkowe wypieki zdarza się(...)porzeczki, agrest, brzoskwinie i śliwki, a nawet wiśnie. Drożdżowe na lato zawsze się sprawdza i smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Serniki z truskawkami Uwielbiam sernik z truskawkami. Pieczony sernik polewam truskawkowym musem. Truskawki świetnie smakują z czekoladą, więc często piekę sernikobrownie i kiedy już ostygnie polewam go musem z truskawek. Jest to bardzo smaczne ciasto i bardzo łatwe w przyrządzeniu
codojedzenia