ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:249/376)

Mocno czekoladowe ciasto. Brownie ze śliwkami 222

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które rożni się od murzynka tym, że nie jest puszyste a dość mokre i nawet jakby gliniaste. Taka jego uroda. Żeby przełamać nieco dominujący smak czekolady można na wierzchu ułożyć trochę owoców. Ja miałam śliwki i to je właśnie dodałam do swojego brownie. Kawałek takiego brownie a do tego kubek zimnego mleka - poezja! Swoją drogą(...)słowa zgadało się jeszcze, że 4 września to Dzień Czekolady . I domyślacie się już co było dalej? Każda poszła do swoje kuchni i tak kiela północy kręciłyśmy naprędce swoje ciasta. Ja czarne czyli brownie a Agnieszka białe, blondie. Oba mocno czekoladowe. I obie niniejszym życzymy Wam wszystkiego czekoladowego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 177

chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki.   Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 40 min Ciasto 100 g zimnego masła 100 g gorzkiego kakao 50 g cukru

Słodki Kompromis
CIASTO Z OWOCAMI 81

proste ciasto, bez miksera, z dodatkiem owoców. To ciasto, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Wykonasz je w kilka chwil. Do ciasta można dodać świeże owoce, mrożone lub te z puszki. Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, jednak przygotujesz je także z pyszną kruszonką. To szybkie i proste ciasto idealne do popołudniowej kawy. Ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru 2 średnie jajka 1/2 szklanki oleju 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek) 5 łyżek mleka 500 g świeżych owoców, u mnie mix: śliwki, jabłka, borówki Uwagi do przepisu: Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp

Zasmakuj Kuchni
Ciasto marchewkowe 132

słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju szczypta soli 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suszonej żurawiny, zamiennie rodzynki lub suszone śliwki (albo mix:) jeśli chcecie mniej słodsze użyjcie(...)chwili dolewam olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli. Miksuję do połączenia składników. Na końcu dodaję marchew, żurawinę i posiekane na nieco mniejsze kawałki orzechy, mieszam łyżką. Ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką blachę. Piekę w temp. 180 C przez 65 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem

Zasmakuj Kuchni
Wegański placek drożdżowy - Mmmmniam! Jednogarnkowy ;) 184

nich dużo zmywania ;) Ciasto drożdżowe jest właściwie jednogarnkowe. Pod warunkiem że dysponujemy wagą elektroniczną. Składniki: 200 ml mleka roślinnego 300 g mąki (ja staram się wmieszać zawsze chociaż 50 g pełnoziarnistej, ale zwykła biała będzie ok) 6 łyżek cukru pół kostki drożdży 2 łyżki oleju np. rzepakowy owoce - np. śliwki 1. Kładziemy garnek na wadze i wlewamy mleko aż waga(...)owoce. 3. Znów kładziemy garnek na wagę i dodajemy mąkę i olej. Mieszamy i wykładamy na formę. Układamy owoce. 4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie nasze ciasto może jeszcze sobie powyrastać, ale czasem gdy się spieszę, nagrzewam piekarnik wcześniej i wkładam ciasto od razu. 5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy zrobić kruszonkę, polać ciasto lukrem

Mama z Motylem
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 150

prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sezon na truskawkowe wypieki 97

robieniem kompotów i dżemów. Osobiście uwielbiam truskawkowe wypieki. Zawsze o tej porze piekę drożdżowe z truskawkami . Przepadam za drożdżowym ciastem z owocami. Kiedy więc pojawiają się pierwsze truskawki, odważam mąkę i rozpuszczam drożdże. Po dwóch godzinach pachnie drożdżowym ciastem w całym domu. Truskawkowe wypieki Zazwyczaj piekę drożdżowe na blasze z kruszonką. W przypływie dodatkowej ochoty na truskawkowe wypieki zdarza się(...)porzeczki, agrest, brzoskwinie i śliwki, a nawet wiśnie. Drożdżowe na lato zawsze się sprawdza i smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Serniki z truskawkami Uwielbiam sernik z truskawkami. Pieczony sernik polewam truskawkowym musem. Truskawki świetnie smakują z czekoladą, więc często piekę sernikobrownie i kiedy już ostygnie polewam go musem z truskawek. Jest to bardzo smaczne ciasto i bardzo łatwe w przyrządzeniu

codojedzenia
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 105

prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni

Cztery Fajery
Babka keskowa 86

delikatnie cynamonowo-waniliową nutą. Ciasto wypełnione dużą ilością bakalii i orzechów. ciasto: 250 g mąki orkiszowej 50 g ksylitolu 125 g masła 1/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g dowolnych bakalii – rodzynki, suszona żurawina, figi, daktyle, śliwki, morele 50 g dowolnych orzechów – włoskie(...)masy dodajemy kolejno jajka, stale ucierając. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mleko i partiami dosypujemy mąkę. Stale ucieramy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy. Mieszamy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Następnie ciasto przelewamy do formy o średnicy ok. 25-30 cm. Jeśli wykorzystujecie formę do babki należy posmarować ją tłuszczem i obsypać mąką, aby ciasto nie przywarło i po upieczeniu łatwo

Kucharzyca
GIBAR- SŁODKOŚCI DLA KAŻDEGO 65

Mimo tego, że kocham piec ciasta i ciasteczka to w mojej szafce nie może zabraknąć też cukierków. Nie ukrywam, lubię od czasu do czasu podjeść dobrego cukierka. Do słodkości Gibar mam szczególny sentyment... śliwki w czekoladzie, uwielbiam :) Gibar to rodzinna firma z ponad 20-letnią tradycją i dużym doświadczeniem w branży cukierniczej. Specjalizują się w produkcji wysokiej jakości cukierków

Zrób to smacznie
Jaglana tarta ze śliwkami 139

jajko 2-3 łyżki erytrolu Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Umyte śliwki przecinamy

Cynamonowe szczęście
Tarta z jabłkami i brzoskwiniami 122

niej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, rabarbar… Co tylko przyjdzie nam do głowy. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Wygląda to wspaniale i bardzo efektownie. Proponuję od razu przygotować dwie porcje, ponieważ

Analiza Smaku
Powidła śliwkowo - orzechowe 117

razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania