ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:255/376)

Pierogi ruskie 158

Kolejnymi pierogami w kolejce były ruskie. Po pierożkach ze śliwkami, jako , że były mega słodziutkie, poczyniłam pierogi ruskie, tradycyjne. Przepis na idelane pierogi znajdziecie TUTAJ!Z tą różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki.Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn KopytowaPrzepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farszSkładniki-ziemniaki

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 249

kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.  Moje nadzienie do mazurka:  - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów- 2 duże suszone figi - dwie duże łyżki miodu gryczanego - kilka kwiatków śliwki mirabelki, która właśnie kwitnie :)  Orzechy i migdały uprażyć na patelni. Przerzucić na sito

Sajkofanka smaku
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI 150

spokojnie możemy podawać  naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej  1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (niekoniecznie)   KRUSZONKA: 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru (może(...)masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko wyrabiamy i dzielimy na 9 części, z każdej robiąc kulkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.      Śliwki kroimy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Piernik staropolski 163

wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje. Składniki: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele(...)wystudzić. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka, sól, przyprawy do piernika i wystudzony tłuszcz z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części

Na słodko lub wytrawnie
Keks 217

szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę(...)fot.1). Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy

Świat Ciasta
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 146

doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu: racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi, racuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady, racuchy(...)Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy na rumiano z obu stron

Zasmakuj Kuchni
Sernik na czekoladowym spodzie ze śliwkami 96

Sernik, który umili każde jesienne popołudnie - czekoladowy spód o kremowej konsystencji niczym brownie, delikatna masa z nutą wanilii i śliwki zatopione w cynamonie... brzmi rozkosznie, prawda? Dla tych co dbają o linię mam dobre info - kawałek tego cudeńka ma niecałe 300 kalorii i ponad 14 g białka ! Także na spokojnie możecie delektować się smakiem serniczka w ramach drugiego śniadania bądź(...)ciasto mąka pszenna - szklanka mąka orkiszowa - 1/2 szklanki kakao naturalne - 2 łyżki  banan zblendowany na puree cukier drobny/ksylitol - 2 łyżki  czekolada gorzka - 40 g (2 paski)  olej kokosowy - 2 łyżki  żółtko - 2 sztuki Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali/kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połącz ze sobą w jednej misce, zagnieć i uformuj kulę. Ciastem

Kuchnia Ellie
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 165

Kochani dzisiaj bardzo proty przepis na schab z morelą w ziołach, który świetnie nadaje się na obiad, a po ostudzeniu jest idealnym mięsem na

Niezły Młynek
Pizza 176

serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa(...)łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
domowe pierniczki norymberskie vel pierniki Elizy 255

mąki 150 – 170 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 150 g zmielonych migdałów lub orzechów 80 g posiekanych migdałów lub orzechów 50 g suszonych śliwek, drobno posiekanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych(...)opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 97

wcześniej i przechowywać w lodówce.   Makowiec, skórka ciasta nie odstaje bo zawsze się udaje 27 .   12 . 2012    |    07:26 Moja domowa masa makowa 500g maku 3-4 szklanki mleka 150-200g drobnego cukru 3-4 łyżki płynnego miodu 150 -200g bakalii / rodzynki, żurawina, śliwka kalifornijska, wiśnia.../, 2 jajka 200g masła Kilka łyżek(...)jajkami, bakaliami, jeśli wcześniej nie były mielone i miodem, dodajemy do masła. Mieszamy zawartość do połączenia składników na malutkim ogniu tak do lekkiego podgrzania. Masa makowa gotowa!   Ciasto składniki / tortownica o średnicy 22cm / 250g mąki pszennej 250g miękkiego masła 250g cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej, u mnie z syropu. Dodatkowo użyłam płatków

Leśny Zakątek
Wielkanocna Babka Keksowa 173

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie zwykle również ubóstwia keks. Babka Keksowa to nic innego jak tradycyjny cwibak jednak w bardziej świątecznym, wielkanocnym wydaniu. Babka w takim wydaniu to zdecydowanie bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach(...)soli ok. 500 g bakalii u mnie:  50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g migdałów 60 g rodzynek 100 g kandyzowanych owoców 35 g suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Wielkanocna Babka Keksowa

Słodka Strona
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 149

Króli". Mimo postanowień  o odchudzeniu kuchni z wypieków, jako że święto to święto - postanowiłam jednak upiec. W długi weekend może ktoryś z chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic na dobre. W Dzienniku Bałtyckim znalazłam  przepis na placek   Trzech Króli - rosca de Reyes. Zainspirowana(...)brązowego  oraz suszone owoce (śliwki, zurawina i morele) do dekoracji Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i cukier. Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy. Dodaj drugą łyżkę cukru, resztę mleka ,sól, kardamon, 2 jaja i 1 żółtko. Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj  ciasto. Po chwili dodaj stopione

Gotuj Sam!
Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami 165

wiedzy… Co zaś do dzisiejszego ciasta to nie mam Was zamiaru oszukiwać! Chlebek dyniowy jest smacznym ciastem. Pięknie pachnie cynamonem i muszkatem. Bez wątpienia słodkie i aromatyczne ciasto. Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Wszystkim bez wyjątku podniesie poziom cukru we krwi… Chlebek dyniowy Składniki: na podłużną foremkę o 12 cm x 32 cm 300 g pszennej mąki(...)śliwki i marchewkę. Ja użyłam malaksera. Odważ mąkę i wymieszaj z proszkiem, sodą, cynamonem i muszkatołową gałką. Wymieszaj cukier z jajkami, solą, dyniowym puree i olejem. Dodaj pokrojone bakalie i marchewkę. Na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez ok. 75 minut. Patyczek powinien być suchy. Ostudź ciasto

codojedzenia
pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe 629

razu po złożeniu. A na drugi dzień okazało się jeszcze lepsze. Przed podaniem dodatkowo rozłożyłam na każdym kawałku po kilka rodzynek.  *foremka 26*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika  na krem: 750 ml mleka(...)ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru  200 g masła  na wierzch: słoiczek powideł śliwkowych  łyżka kakao 4 łyżki rodzynek 4 łyżki suszonych śliwek 4 łyżki orzechów włoskich  100 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka  dodatkowo:  1/2 szklanki rumu 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Śliwki posiekać, wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania