W ramach leniwego weekendu koniecznie korzystajcie z pogody, spacer, rower, bieganie- cokolwiek! Może grill?;) Ja zapraszam na słodkości. Ciasto drożdżowe zawsze robi się szybko i przyjemnie
Czerwona PorzeczkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Czerwona PorzeczkaDziś mam dla Was wspaniałe, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem buraków. Tak tak, to nie błąd, w środku są buraki ;) Ale nie
Czerwona PorzeczkaJest to jeden z najprostszych przepisów na chleb. Rzadko jem białe pieczywo, ale od czasu do czasu lubię sobie przypomnieć jego smak. A taka jeszcze
Czerwona PorzeczkaNie macie pomysłu jak wykorzystać brzoskwinie? W takim razie podrzucę Wam jeden z najpyszniejszych! Niesamowicie kruche ciasto, puszysta pianki i skąpane w słońcu brzoskwinie. Nie
Czerwona PorzeczkaDziś z racji zbliżającego się weekendu mam dla Was przepis na bardzo popularne ciasto, o wspaniałym kolorze i wyjątkowym, delikatny smaku. Jest ono proste, bardzo
Czerwona PorzeczkaJest to jedno z moich pierwszych ciast jakie udało mi się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia. Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie
Czerwona PorzeczkaW te święta królują pierniki, ciasta orzechowe, miodowe, makowe, keksy... Nie zawsze mamy czas przygotować wszystko, dlatego z pomocą przychodzi piernik marchewkowy! ;) Kilka chwil, garść składników
Czerwona PorzeczkaNajpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto
Czerwona PorzeczkaRzadko robię rolady, bo po ostatniej próbie pozostał mi trochę niesmak. Postanowiłam zaryzykować i muszę Wam powiedzieć, że bardzo się z tego cieszę ;) Jabłka to świetne
Czerwona PorzeczkaDziś mam przyjemność zabrać Was na słoneczną Jamajkę! Gdy piszę posta na Jamajce jest 29 stopni, u nas w Polsce co prawda słonecznie, ale na termometrze
Czerwona PorzeczkaPysznie czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach... Dodatkowo pięknie się prezentuje i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. To ciasto z rodzaju
Czerwona PorzeczkaNigdy nie robiłam ciasta z arbuzem, jak tylko zobaczyłam przepis na stronie I Love Bake , pomyślałam, czemu nie, tak pięknie wygląda, trzeba sprawdzić jak smakuje ;) I
Czerwona PorzeczkaCiasto, które zachwyca wyglądem i smakiem ;) Jest przy nim trochę pracy, ale uwierzcie mi, warto :) Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka i 2 łyżki cukru
Czerwona PorzeczkaKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona PorzeczkaKarpatka to było jedno z tych ciast, których bałam się jak ognia. Moja pierwsza w życiu karpatka wylądowała w koszu. W końcu, po latach postanowiłam przełamać
Czerwona PorzeczkaSzukasz czegoś na szybko do porannej kawy? mam coś dla Ciebie ;) Oto puszysta babeczka z nutą cytryny, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Później pozostaje tylko czekać
Czerwona PorzeczkaKiedy zobaczyłam to ciasto od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Półkruche, miodowe blaty, przełożone masą budyniową oraz jabłkową bardzo fajnie się ze sobą komponują smakowo
Czerwona PorzeczkaJak tam był u Was Mikołaj?;) Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt... Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie
Czerwona PorzeczkaSzarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto
Czerwona PorzeczkaCiasto na specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto
Czerwona PorzeczkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru
Czerwona PorzeczkaSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki
Czerwona PorzeczkaPrzepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Masa
Czerwona PorzeczkaMimo tego, że opis wydaje się skomplikowany, zachęcam do wykonania, bo ciasto nie jest trudne, robi się je szybko i przyjemnie. Dodatkowo, efekt "Wow!" murowany !:) Przepis
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto miodowe: 300g mąki 150g margaryny 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru
Czerwona PorzeczkaMięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;) Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki. Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto
Czerwona PorzeczkaCzekolada, truskawki, krem ... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to
Czerwona PorzeczkaDodajemy proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszamy. Jajka łączymy z maślanką. Dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszamy. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Porzeczki myjemy, dokładamy do ciasta. Mieszamy. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 szt Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarydzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta. Rolada biszkoptowa z wiśniami i czarną porzeczką Potrzebujesz: 4 jajka ( białka i żółtka osobno) 100g cukru 100g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 300ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru(...)czarnej porzeczki + do ozdoby cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Białka ubij na sztywno z solą. 2. Wciąż ubijając dosypuj partiami cukier. 3. Do masy dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas miksując. 4. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia - zmiksuj na jednolitą masę. 5. Dużą blachę (np: z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równo ciasto
Kuchnia w Słońcu Skąpana