Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami D elikatna i aromatyczna tarta z ciasta kruchego z dodatkiem pierników wypełniona przepysznym nadzieniem z jabłek i porzeczek. Słodko-kwaśna, pachnąca przyprawami korzennymi- idealna na świąteczny stół. Zamiast porzeczek można użyć żurawiny. Składniki na formę o średnicy 25 cm 230 gramów mąki pszennej 70 gramów pierników Katarzynek, zmielonych na proszek 100 gramów drobnego(...)Składniki na nadzienie: 70 dkg jabłek 30 dkg czerwonych porzeczek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko zagnieść
olalacookingciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa. SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI: czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma guar). Na moim blogu oczywiście będą pojawiały się super przepisy z wykorzystaniem podanych
Gotowanie Patkizawiera owoce spód nie namaka, a soczystość pozostaje tylko w nadzieniu, no i po czwarte smaki idealnie się komponują tworząc spójną całość. Polecam! Składniki na kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami na tortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kandyzowanej(...)cytrynowej lub skórka otarta z 0,5 cytryny 150 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie, gdy ciasto wyjdzie za suche NADZIENIE: 350 g oczyszczonych, umytych czerwonych porzeczek 350 g umytych, wydrylowanych wiśni 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek cukru Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę
Rozpustne gotowanieDodajemy stopniowo wodę (ok. 50 ml lub więcej) i ugniatamy krótko aż do osiągnięcia gładkiego, elastycznego ciasta. Przekładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem. Porzeczki mieszamy z mąką i cukrem. Wsypujemy na ciasto. Zawijamy boki lub zostawiamy tak jak w tradycyjnej tarcie. Pieczemy w 200 stopniach przez
CzarnawisienkaDelikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa(...)jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję na wolnym ogniu przez kilka minut. Przygotowuję ciasto: Do dużego naczynia umieszczam wszystkie składniki
Wielopokoleniowokompozycyjnych. Moje tarty rozchodzą się też błyskawicznie i bardzo szybko znikają w brzuchach rodziny i przyjaciół. Dzisiaj tarta malinowo-porzeczkowa - niebo w gębie! :) TARTA Z MALINAMI I CZERWONYMI PORZECZKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki (najlepiej krupczatki) - 200 gram masła - 100 gram cukru (najlepiej pudru) - 2 żółtka Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dzielimy je na dwie części(...)wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część ciasta, rozwałkowujemy je, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut. Składniki na nadzienie: - 500 gram porzeczek czerwonych - 500 gram malin - 3 łyżki cukru Przygotowanie nadzienia: Owoce pozbawiamy szypułek, myjemy, wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy część owoców i podsmażamy
Życie zamknięte w smakumoże zabraknąć świątecznej babki. Dziś prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej(...)mrożonych, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki malinowej, 300 ml śmietany 30%, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, czekoladowe jajka do dekoracji, Nektar z czarnej porzeczki Hortex. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Masło razem z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Następnie wlewam mleko oraz dodaję mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Na końcu do masy dodaję dżem
Tradycyjna kuchnia Kasidrożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską. Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) Zaczyn: 50g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody(...)szczypta kurkumy dla koloru, 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki). Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie umyć owoce
Z miłości do słodkościKrem karmelowy: 250g serka mascarpone 125g masy krówkowej łyżka soku z cytryny Dodatkowo: ananasy w puszcze- pół puszki galaretka wiśniowa opakowanie cukierków Schoko Bons 100g dżemu z czarnej porzeczki 150g posiekanych orzechów włoskich starta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że dajemy 3/4 ilości wody. Najlepiej umieścić ją w takim naczyniu, żeby później było łatwo pokroić(...)szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy. Do białek dodajemy żółtka i przesiane obie mąki, mieszamy delikatnie aż nie będzie grudek. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli
Czerwona PorzeczkaSmaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę, spróbujcie ją upiec! Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 90 g cukru(...)miałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko
Wanilia i KardamonUwielbiam smak czarnych porzeczek a Wy? Przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z sokiem porzeczkowym. Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu. Mniaaam! Ciasto z sokiem porzeczkowym Składniki: Jasny biszkopt , 3 budynie śmietankowe, litr soku z czarnej porzeczki, 2 śnieżki, 2 galaretki truskawkowe. Wykonanie: Biszkopt przygotowujemy według tego przepisu. Biszkopt dzielimy na dwa blaty, przecinając go wzdłuż. Sok z czarnej porzeczki wlewamy
paapilotkaaobowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny bez. Biszkopt szpinakowy(...)cukru 150 ml oleju rzepakowego 120 g świeżego szpinaku 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cytryny (sok) krem porzeczkowy 250 ml dżemu z czarnej porzeczki 1 opakowanie galaretki czarna porzeczka 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki 36% Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładki mus. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Jadło i czytadłoSezon na czerwoną porzeczkę jest w pełni. Kwaśny smak idealnie przełamuje słodką bezę. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Ciasto wygląda cudownie i efektownie. Składniki na ciasto kruche: 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na warstwę porzeczkową: 750g czerwonej porzeczki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru(...)zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Warstwa owocowa : Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Wyłożyć na zapieczony spód. Beza : Białka
Słodki Zakątekpełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego masła(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka i 2 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki. Nasmarować blachę
noteskulinarnyfigaciasta starczyło na wyklejenie 1 formy o średnicy 23 cm i 4 małych tartaletek o średnicy 9 cm. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i nałożyć nadzienie. NA PORZECZKOWE NADZIENIE 400 g czerwonych porzeczek 2 jajka * 4-5 łyżek brązowego cukru * (użyłam Muscovado, dzięki czemu masa nabrała karmelowego koloru i smaku - pycha(...)minut, do momentu aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Ponieważ z podanych proporcji na ciasto wyszły mi jeszcze 4 tartaletki, zwiększyłam ilość składników w masie śmietanowej - dałam 3 jajka, 200 ml śmietany i 8 łyżek cukru. Ilość porzeczek bez zmian. Przepis pochodzi ze strony Delicious Days
KUCHARNIA