mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny(...)ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone
maniapieczeniaczereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne
Chilli Czosnek i Oliwafrancuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek(...)Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Porzeczki podgrzewamy wraz z miodem. Dodajemy musztardę i rozdrabniamy. Podajemy na talerzu wraz ze strudlem. Smacznego
Lena Gotujecukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny „puszysty” krem, cukier ma się(...)Smacznego! Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów
moj przepis najuż lepiej, a ja muszę się z tym pogodzić. Z wielkim bólem serca piątek spędziłam w kuchni, aby zająć się tym co lubię i przestać myśleć. Stworzyłam Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką. Dobre na weekendowe leniuchowanie - dla mnie pojęcie nieznane =), a dla Was? Leniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?" Składniki : 3 jajka(...)mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone) 1/2 szklanki czarnej porzeczki kruszonka: 100 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem i ziarenkami wanilii, gdy masa podwoi swoją objętość dolewamy mleko i olej i dalej
Słodkie PrzyjemnościGuinnessowe ciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka(...)żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, studzimy. Porzeczki myjemy i pozbywamy się łodyżek. Gotujemy na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody
sama złodyczpysznego ciasta na stole. Z racji upałów wybieramy częściej te na zimno. Tak, jak dzisiaj u mnie kokosowy sernik wegański, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami. Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci(...)mnie na stole jeszcze nie raz! SKŁADNIKI: MASA NR 1: - 5 łyżek nasion chia - 250 ml mleczka kokosowego - 50 ml śmietanki kokosowej - 100 ml wody - 1/2 szklanki owoców porzeczki czerwonej - 2-3 łyżki cukru Diamant - 10 g żelatyny - 50 ml wrzątku Nasiona chia zalej wodą i odstaw na 20 minut. Żelatynę zalej wrzątkiem i rozpuść. Mleczko kokosowe połącz
SMYKWKUCHNICiasto maślankowe to ostatnio moje ulubione - szybkie, proste i zawsze wychodzi. Zapraszam na ciasto z truskawkami! Szkoda, że sezon na te owoce powoli się kończy...Kiedyś robiłam podobne ciasto z mrożonymi porzeczkami . Przepis podaję jeszcze raz dla tych, co nie lubią poszukiwać :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju(...)mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej. 3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki. 4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniFrancuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki – obiad czy deser? Szczerze mówiąc – wszystko mi jedno – i tak są pyszne :) Naleśniki to chyba jedno z najprostszych dań, a ma tak wiele wersji – i samego ciasta i dodatków. Naleśniki „zwykłe”, grube, cienkie, amerykańskie „pankejki” i nasze ukochane francuskie naleśniki crepes. Naleśniki(...)najczęściej podaje się je w formie zrolowanej. Jednak najważniejsze w crepes jest właśnie ciasto. Nasze francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki to idealny pomysł na lunch, obiad i deser. Cienkie ciasto, słodki, aksamitny krem z serka mascarpone i delikatnie kwaskowy sos z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje słodkość kremu. Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem
Pociąg Do Kuchniciasto wyśmienicie smakuje z różnymi owocami . Piekłam je już z: czerwonymi porzeczkami truskawkami malinami morelami Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą
Kolorowa kuchnia Elkilodówce ) gęsty jogurt naturalny , i sądzę ,że to właśnie świetnie wpłynęło na kruchość ciasta . Zamiast truskawek można oczywiście zastosować inne owoce - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki ... wiele możliwości . Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki cukru
Malinowa KawiarenkaSłodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze(...)śmietanki. Na dno małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy jedno ciasto francuskie i nakładamy porcje bitej śmietany. Deserki dowolnie zdobimy i podajemy. Deser można przechowywać w lodówce, ale w tym wypadku polecam bitą śmietanę dodawać dopiero tuż przed podaniem
Słodkie okruszkiDobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream
w mojej kuchnimoje ciasto najpierw pięknie wyrosło, a potem niestety opadło. W przepisie podałam już prawidłowe składniki. Nie ma również w składzie ciasta kakao, kolor uzyskałam za pomocą dżemu z czarnej porzeczki. Sama się zdziwiłam, że wyszło takie ciemne. Składniki: • 1 puszka cieciorki • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki • 3 łyżki gęstego jogurtu(...)temp. 180 st.C przez 45 minut. • Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w podgrzanej śmietance, cały czas mieszając. • Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować porzeczkami lub innymi owocami
To co kochamcudowne chwile , i , jeśli chcecie, zostańcie ze znowcosupieklam na kolejny rok- ja tutaj na Was zawsze czekam J A dziś noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość słodkości, bo to ciacho jest wyjątkowo słodkie J Składniki na biszkopt rumowy: szklanka cukru 6 jaj szklanka mąki pszennej(...)Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i miksujemy. Następnie wsypujemy mleko w proszku i dalej miksujemy przełożenie dodatkowe: mały słoik dżemu z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat ciasta + nasączenie ½ dżemu porzeczkowego 1/ 2 masy blat ciasta+ nasączenie+ dżem ½ masy okruszki z ciasta Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny. Smacznego
Domowe ciasta