ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:41/184)

Tarta rustykalna z owocami lata 86

więc nie wiecie jak je wykorzystać, poznajcie koniecznie mój przepis na tę pyszną rustykalną tartę z owocami lata. Gallete to pyszna, rustykalna tarta przygotowana z ciasta kruchego. Idealnie krucha, wypełniona borówkami, malinami i porzeczkami. Bardzo smaczna i zupełnie nieidealna, ale myślę, [...] Artykuł Tarta rustykalna z owocami lata pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Ciasto porzeczkowe toffi 187

porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska(...)cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)   Upiec biszkopt tzn. Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę o wymiarach około 25x25

Jadło i czytadło
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 161

bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka(...)mnie 200 g porzeczek i 30 g jagód) 50 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 100 g marcepanu (pokrojonego w 1/2 cm kostkę) wierzch: białko 3 łyżki płatków migdałowych Mrożone owoce rozmrażamy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pleśniak 241

blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest pewno jak szybko się go robi tak szybko znika:) SKŁADNIKI(...)łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki) cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA : - zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy

Basia w kuchni
Filo serniczki z owocami 185

łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki łyżka cukru z wanilią i kardamonem łyżka mąki kukurydzianej Owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi Dekoracja: cukier puder mięta Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm.  Formę na muffinki (taką na 12szt.) posmarować masłem. W każdy otwór wkładać

Smakołyki Asi
Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami 557

ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru  150 ml oleju 150 g jogurtu naturalnego 90 g mąki pszennej 40 mąki kokosowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g malin 100 g czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki pszennej(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przed

Ala piecze i gotuje
Deser LETNIA POKUSA z porzeczkami i szałwią 151

Obiecana czarna porzeczka powraca!, tym razem w odsłonie uroczego i zdrowego deseru. Podane na łódeczce wspaniale trafi do dzieci, podane w szerokiej szklance będzie świetną propozycją

Kuchnia PROzdrowotna
Mleczna kostka Toffi 426

ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Mleczna masa:   500ml mleka skondensowanego niesłodzonego,  400ml śmietany 30%,  3 czubate łyżki żelatyny,  5 łyżek cukru pudru,  4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(...)Następnie podgrzać to mleko i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, powoli dodawać ją do mleka. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć całą masę mleczno-śmietanową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Drugi blat ciasta posmarować masą krówkową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ułożyć na wierzchu

Z miłości do słodkości
Pijak-Cycki Murzynki 453

stygnąc zaczynamy składać ciasto.  DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.  Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.  Na biszkopty wylewamy przygotowaną polewę kakaową i posypujemy

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto jogurtowe z truskawkami i czerwoną porzeczką 157

jest bardzo smakowite, kwaskowo - słodkie, puszyste i robi się je bardzo szybko. Można użyć rzecz jasna innych owoców, jednak w tym zestawieniu smakują wybornie. Polecam serdecznie. Ciasto jogurtowe z truskawkami i czerwoną porzeczką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Torcik makowy z bezami 158

makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem(...)Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. 5. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Strucla drożdżowa 169

przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni

prawdziwe jedzenie
Łatwe ciasto z owocami 160

dodatkiem oleju. Lekkie, delikatne ciasto z owocami i chyba najłatwiejsze. Wprawdzie zdjęcie nie wyszło najlepiej, a nie miałam czasu na poprawianie ale co tam. :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy około 50 – 60  dag owoców porzeczki, wiśnie czereśnie lub inne świeże

Na słodko lub wytrawnie
Letnia rolada z owocami 173

spożywczą. Brzeg ciasta, który był zwinięty w środku do końca nie rozwijamy. Smarujemy w miarę równo kremem, / mnie to tak idealnie nie wyszło:) /, dowolne owoce, maliny, czarna porzeczka, układamy blisko brzegu ciasta i delikatnie zwijamy ciasto ponownie, pomagając sobie folią. Może się zdarzyć, że ciasto odrobinę popęka, ale kiedy zwiniemy ciasto razem z kremem i owocami i w miarę dokładnie

Leśny Zakątek
Ciasto z truskawkami na maślance 221

jest bardzo prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca, gdy piekę je w tortownicy to wygląda na ciasto drożdżowe, gdyż jest bardzo wyrośnięte! Można to ciasto upiec z innymi owocami, ja dodałam jeszcze mrożone borówki i porzeczki. Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami: 65 przepisów . Przepis na proste ciasto maślankowe z truskawkami i cukrem pudrem Składniki na ciasto truskawkowe(...)jednolitą masę. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby owoce trzymały się na powierzchni, a nie zapadły się w głąb ciasta. Ciasto przekładamy do blaszki, na wierzchu układamy pokrojone w plastry truskawki, pomiędzy nimi rozrzucamy borówki i porzeczki. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, ( do tzw. suchego patyczka) ciasto ma ładnie urosnąć, a powierzchnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania