jest w środku :))) Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego. Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;) Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc można je zastąpić mrożonymi. Tylko trzeba pamiętać, że truskawki mrożone nie będą dobre, gdyż po rozmrożeniu stają
Codzienna kuchnia niecodziennalżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki. Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)nasączenie: kawowe: 3 łyżeczki kawy + 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru kakaowe: 3 łyżeczki kakao+ 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru mały słoik dżemu z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie kawowe + dżem krem I blat biszkoptowy + nasączenie kakaowe krem II pokruszony blat biszkoptowy tort przyozdabiamy bakaliami wg uznania
Domowe ciastaPrzepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza: - 3 białka - 2 łyżki czubate cukru pudru
SMYKWKUCHNIprzypadnie do gustu mojej rodzince, ze względu na kolor i dodatek zielonego warzywa. Moje dzieci nie pokochały nowego wypieku, więc całe ciasto jest dla mnie. Julka stwierdziła, że dobre ale nie ma ochoty na więcej, mały zjadł tylko porzeczki i borówki, reszty rodzinki nie było w domu i nie wypowiedzą się na ten temat, może kiedyś spróbuje znowu zrobić ciasto(...)pudru Przygotowanie Do serka dodać cukier puder, miksować do połączenia składników, dolać powoli śmietanki. Miksować aż stanie się puszysty. Na ciasto wykładamy masę oraz płatki zielonego ciasta, na wierzch dodałam białe kwaśne porzeczki i kilka borówek. Smacznego! Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
KurnikowoLekkie,orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko. Spód kakaowy 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 duże jaja(...)średnicy 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180 º C przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania. Krem z czarnej porzeczki 600 ml śmietanki 30% 500 g czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru pudru 4 łyżki cukru Porzeczki umyć i zasypać 4 łyżkami
Anielskie wypiekidłuższego czasu chodziła za mną tarta, ale nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie jakoś zainteresował albo zaskoczył, wiec wymyśliłam sama ;-) ciasto jest prze prze przepyszne, jedno z najlepszych jakie jadłam. Słodycz białej czekolady, cierpkość czarnej porzeczki i kremowy smak śmietany, a na dodatek jeszcze subtelny krem waniliowy...... ;-))) musicie go wypróbować, niebo w gębie, bardzo bardzo polecam(...)łyżki cukru waniliowego (ewentualnie słodzik dla odchudzających się) 2 żółtka frużelina porzeczkowa: 1,5 szkl czarnej porzeczki kisiel wiśniowy - 1 łyżka cukier- 1 łyżka ponadto: 1szklanka śmietanki 30% 1 tabliczka białej czekolady 1 śmietanfix (opcjonalnie) 1łyżka cukru pudru. JAK WYKONAĆ..... 1. ciasto: wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz
SMYKWKUCHNIstężeje wyjąć całe ciasto z formy, pokroić na kwadraty i na każdym położyć bezę. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Serniki gotowane Tagged: budyń , kremówka , porzeczki , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniamPrzepis na ten budyń znalazłam tutaj ( klik ). Wyszło go całkiem sporo więc podaję proporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj. Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już jest na blogu ( klik ) i zawsze lubię do niego wracać(...)proszku 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Dodatkowo: garść posiekanych migdałów (lub kruszonka albo płatki migdałowe) 1,5 szklanki porzeczek (u mnie 1 szklanka czarnych i 1/2 szklanki czerwonych) Ciasto : Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko, masło i cukier rozpuszczamy
My simple kitchenszkl. cukru 1200 g kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g) Dodatkowo: 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, jeżyn, porzeczek itp.) Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić
Nastoletnie Wypiekaniefalse false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli Przygotowanie(...)tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru
W garach u Gosifalse false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli Przygotowanie(...)tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru
W garach u Gosijednej cytryny Masa kokosowa 5 białek 250 g wiórek koksowych 150 ml śmietany 18% 7 łyżek cukru Dodatkowo: powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki. WYKONANIE Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy. Dzielimy na dwie części ( 2/3 większa i mniejszą 1/3 wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy na średnią blaszkę wyłożoną papierem
W kuchennym oknie Ewywykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki
kawawszklancePrzepyszny murzynek z wiśniami, który błyskawicznie znika z talerza będzie świetną propozycją do kawy lub herbaty. Do upieczenia ciasta można też użyć malin, agrestu lub czerwonych porzeczek im owoce bardziej kwaśne tym smaczniejsze ciasto. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do posypania wiśni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 łyżki kakao
Smakowite DaniaMarlenity Zapewne ciekawi Was, co tam smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią i gorgonzolą * sandwiche - z kurczakiem
kolorowotorcikowo