ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:35/184)

Ciasto porzeczkowy sad 248

Jeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto,  będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha.            biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 szklanka soku porzeczkowego

Jadło i czytadło
Mini babeczki nadziane dżemem z czarnej porzeczki. 149

masła 5 łyżek cukru kryształu cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki gęstej śmietany 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ok pół kg czarnych porzeczek ok pół szklanki cukru kryształu 2 łyżki wody Przygotowanie; Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę(...)użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy. Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy. Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami

Radość kipiąca uśmiechem.
Szmur z owocami czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 195

Ania Włodarczyk  w "Retro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków(...)rodzynek i czerwonych porzeczek (ew. 100 g innych owoców) Wodę, mleko i masło oraz sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najprostsze ciasto Nutella 211

ciasto i -jak w tym przypadku- wystarczą tylko jajka i nutella (przepis z   Kirbie's Cravings )! Wbrew pozorom ciasto nie jest przesłodzone, jest miękke i wilgotne- ale nie za ciężkie- a  świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę. Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta(...)małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie). Posmarować nutellą, ozdobić porzeczkami i... zajadać się ze smakiem :) Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
BABKA PIASKOWA PORZECZKOWA 136

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g porzeczek czerwonych 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 160 ml śmietany 12% Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko. Do masy dodać aromat waniliowy

Kuchnia w oparach
MUFFINY KAWOWE Z DŻEMEM 125

kawy rozpuszczalnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 olejek spirytusowy rumowy 125 g margaryny 100 g cukru kryształ słoik dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek.  Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kawą(...)drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota.  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło 14 sztuk muffinek. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek, którym jest

Ciastka - domowe słodkości
pychotka vel Pani Walewska 832

dwie równe części. Wałkujemy, wykładamy na blachy i podpiekamy w piekarniku na jasnozłoty kolor. dodatkowo: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanej czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Na podpieczone ciasta wykładamy po połowie dżemu i kandyzowanej porzeczki. składniki na bezę: 6 białek 200 g cukru pudru 2 łyżki budyniu waniliowego wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto 3 bit 703

więc postanowiłam lekko zmodyfikować przepis według własnego uznania. Zrezygnowałam z dodawania cukru do każdej z mas, a do środka dodaję dżem z czarnej porzeczki dzięki czemu ciasto nie jest przesłodzone i smakuję obłędnie. Do ciasta użyłam masy kajmakowej z firmy Helio , smak masy według gustu. Polecam do wypróbowania Post Ciasto

Marta Gotuje
Tort Rafaello 154

zadowolona, bo robiłam na szybko i wyszły, jak wyszły. Tort na pewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica(...)mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu). Dodatkowo: 20 g kokosu uprażone płatki migdałów  pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk) 200 g dżemu z czarnej porzeczki Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami migdałów, górę

kruche babeczki
Tort bezowy z porzeczkami 247

mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny(...)ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek  Śmietana i serek mascarpone powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez 12 godzin w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone

maniapieczenia
Clafoutis - ciasto z wiśniami 174

czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde .  Ale czy to ważne?:) Ważne

Chilli Czosnek i Oliwa
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 176

francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła 3 łyżki porzeczek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek(...)Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Porzeczki podgrzewamy wraz z miodem. Dodajemy musztardę i rozdrabniamy. Podajemy na talerzu wraz ze strudlem. Smacznego

Lena Gotuje
Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki 190

cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny „puszysty” krem, cukier ma się(...)Smacznego! Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów

moj przepis na
Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką 139

już lepiej, a ja muszę się z tym pogodzić. Z wielkim bólem serca piątek spędziłam w kuchni, aby zająć się tym co lubię i przestać myśleć. Stworzyłam Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką. Dobre na weekendowe leniuchowanie - dla mnie pojęcie nieznane =), a dla Was? Leniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?" Składniki : 3 jajka(...)mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone) 1/2 szklanki czarnej porzeczki kruszonka: 100 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem i ziarenkami wanilii, gdy masa podwoi swoją objętość dolewamy mleko i olej i dalej

Słodkie Przyjemności