śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny, pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec
Plate of Joyczubate łyżki) dżemu wiśniowego lub po prostu zmiksuj odsączone 100 g wiśni na gładki mus 200 g wydrylowanych wiśni 200 g czarnych porzeczek opakowanie budyniu lub 40 g mąki ziemniaczanej (aby zabarwić ciasto na różowo możesz wykorzystać sok, który odciekł z wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół
greenscarfWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny kakaowy przekładaniec z masą serową oraz śmietankową przełożony z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Słodko- kwaśne ciasto, które smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam również posmakuje Jest bardzo podzielne, z przepisu wychodzi duża blacha ciasta dla całej rodziny. Świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju imprezy Post
Marta Gotujekokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki(...)przez ok 35 minut. Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy połową mleka, gdy zmiękną rozdrabiamy je widelcem. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi, cukrem i cukrem waniliowym, dodać bułki, gotować przez ok 5 minut. Gdy masa wystygnie masło utrzeć
Słodka Kraina WypiekówCiasto czekoladowe z porzeczkami Maniek skończył wczoraj i natychmiast poprosił o kolejne. W tygodniu nie mam czasu na zbytnią zabawę w kuchni, więc znowu poszłam na łatwiznę i upiekłam bardzo proste, ucieranie ciasto, ale tym razem aromatycznego kokosa połączyłam z agrestem. Mam nadzieję, że do soboty wystarczy chłopakowi cukru Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownice
greenscarfSezon na porzeczki już się prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę(...)papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika. Składniki na nadzienie porzeczkowe: 700 g porzeczki czerwonej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła
moj przepis najeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka
Ala piecze i gotujeczerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią
Cynamonowe szczęścieCiasto pianka czekoladowa porzeczkowa na biszkopcie czekoladowym. Nie można się od niego oderwać. Letnie ciasto do kawy z którym każdy sobie poradzi. Słodycz pianki przełamuje kwasowość porzeczek. biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukier biały Polski Cukier 4 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem czekoladowy(...)wstawiam na dwie godziny do lodówki. Na piankę wykładam obrane porzeczki. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance gorącej wody. Jak zacznie lekko tężeć wylewam ją na porzeczki. Wstawiam do lodówki ciasto. Jak stężeje galaretka, dekoruję ją ubiją śmietanką, czekoladowymi kulkami i melisą. Przepis powstał w ramach kampanii Uczymy jak słodzić
wesoła kuchniabędzie wspaniałym chłodzącym i smacznym napojem na lato. Ja właśnie piję kolejną szklaneczkę. A póki co zapraszam Was na zdrowe lody owocowe , w których składzie znajdziecie również czerwone porzeczki oraz śmietankowe ciasto owocowe z kawałkami czekolady. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie w ten upalny, letni dzień i zachęcam do korzystania z wszelakich owoców, bo teraz smakują najlepiej. * źródło informacji: http://www.jedzenie-lekarstwem.pl/porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne,
Słodkie okruszkiJeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto, będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha. biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka soku porzeczkowego
Jadło i czytadłomasła 5 łyżek cukru kryształu cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki gęstej śmietany 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody ok pół kg czarnych porzeczek ok pół szklanki cukru kryształu 2 łyżki wody Przygotowanie; Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę(...)użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy. Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy. Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami
Radość kipiąca uśmiechem.Ania Włodarczyk w "Retro kuchni" (skąd pochodzi ten przepis), to ciasto idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. U nas połowa z rodzynkami a druga połowa z porzeczkami :) Szmur z owocami ciasto: 150 g maki po 125 ml wody i mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 jajka do posypania: 4 łyżeczki cukru 75 g płatków(...)rodzynek i czerwonych porzeczek (ew. 100 g innych owoców) Wodę, mleko i masło oraz sól i cukier wkładamy do rondla i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszając ucieramy na gładka masę. Rondel ponownie umieszczamy na palniku i cały czas mieszając podgrzewamy ok 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ciasto lekko ostygło. Po tym czasie wbijamy
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto i -jak w tym przypadku- wystarczą tylko jajka i nutella (przepis z Kirbie's Cravings )! Wbrew pozorom ciasto nie jest przesłodzone, jest miękke i wilgotne- ale nie za ciężkie- a świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę. Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta(...)małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie). Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie). Posmarować nutellą, ozdobić porzeczkami i... zajadać się ze smakiem :) Smacznego
Kraina Miodem Płynąca