ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:28/184)

Placuszki z czerwonymi porzeczkami 129

cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie gładkie i zwarte ciasto. Na końcu wsypać obrane i umyte porzeczki. Łyżką kłaść porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Ciasto Bawole oczy według Siostry Anastazji 579

żółtka,  2 łyżki śmietany 12%, łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżka kakao,  1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,  szklanka twardej marmolady.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i margarynę. Posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić(...)pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą formę o wym. 25 x 36 cm. Nakłuć widelcem, posmarować dżemem z porzeczek. Z ciemnego ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, utoczyć kulkę, spłaszczyć i nałożyć twardą marmoladę. Skleić tworząc kulkę. Ułożyć kulki na jasnym cieście w równych odstępach. Piec około 25-30 minut

Z miłości do słodkości
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 147

Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić dno formy ciastem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Podpiec ciasto przez ok. 25 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić.  Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów  1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji(...)cukier całkowicie rozpuści się. Delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Wyjąć, pozostawić w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

maniapieczenia
Krucha tarta karmelova z czerwoną porzeczką. 206

Przepraszam Was za długą nieobecność, ale kiepsko było u mnie z czasem. :P Dziś prosta i pyszna, ale jak elegancka tarta ze świeżymi porzeczkami. :) Składniki: I. Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko (ok. 20 g) szczypta soli II. Krem karmelovy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru(...)kremu z czekoladą. Delikatnie mieszamy łopatką. Formę wyłożoną ciastem pieczemy ok. 15 minut w 180 ° C. Studzimy i wyjmujemy z formy. Krem karmelovy umieszczamy w cieście i wyrównujemy szpatulą. Wierzch dekorujemy porzeczkami. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy w temp. pokojowej.  Z okazji 3. urodzin chcę życzyć Akademii Kulinarnej Whirlpool dalszych sukcesów, kolejnych wspaniałych absolwentów i wszystkiego najpyszniejszego

DominikaDolci
Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką 192

będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W czasie kiedy ciasto wyrasta można przygotować budyń porzeczkowy. Z porzeczek odłożyć garść owoców, a resztę zmiksować blenderem. Przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Budyń i mąkę rozprowadzić w połowie mleka. Resztę wlać(...)termoobiegiem i piec przez około 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , drożdże , kruszonka , mleko skondensowane , porzeczki

https:KKuchniaMniam
Ucierane ciasto z porzeczkami i makiem 202

Bardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się(...)Suche składniki dodawać na zmianę z maślanką w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 - 50 minut

Opowieści z piekarnika
PLEŚNIAK 180

Pleśniak to ciasto „stare jak świat”. Znane, lubiane i do tej pory nie znienawidzone. Pleśniak to obowiązkowa, ciastowa pozycja teraz, kiedy czarna porzeczka jest już dojrzała. Kruche warstwy ciasta i kwaskowaty dżem porzeczkowy, który zamieniłam tym razem na świeże owoce, tworzą bardzo udany zespół. Wszyscy je uwielbiamy i pomimo przemijającej mody na różne ciasta, to jakoś niezmiennie zachwyca(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny dżem porzeczkowy ( u mnie tym razem świeże owoce porzeczki ) 2 łyżki bułki tartej Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i tłuszcz. Wyrobić szybko ciasto kruche. Podzielić na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wyrobić. Białka ubić z cukrem

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia) 145

Sezon  na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne(...)masa: - 1 serek biały naturalny 125 gram - 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: - czerwone i białe porzeczki Przygotowuję spód: Kruszę biszkopty, łączę z masłem orzechowym, dodaję orzeszki ziemne (ich nie rozdrabniam), wykładam na spód blachy. Przygotowuję masę: Rozpuszczam galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody. Tężejącą miksuję z serkiem. Na spód wykładam porzeczki białe i czerwone, na to wylewam gęstniejącą galaretkę serkiem

Wielopokoleniowo
Delikatne ciasto z porzeczkami 227

Times New Roman";} Ciąg dalszy pozbywania się owoców, więc i ciasta będą z owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet   na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki. Składniki na formę z kominem: 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 300 – 400g świeżych(...)cukier, cukier waniliowy i żółtka. Gdy piana będzie lśniąca i puszysta wlać olej i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem, na wierzch wyłożyć owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić

Na słodko lub wytrawnie
CIASTO PANI WALEWSKA ( Pychotka ) 1309

Słodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast.  Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe?  Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą.  No właśnie. Planowałam napisać post(...)pudrem. Dodajcie posiekane zimne masło i żółtka i bardzo szybko zagniećcie (najlepiej korzystając z usług malaksera;) ). Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, każdą z nich rozwałkowujcie na podobnej wielkości prostokąt o grubości ok 5 mm. Każdą część posmarujcie dżemem porzeczkowym (lub porzeczkami ze słoika), włóżcie do piekarnika i pieczcie po około 15 minut. Schłódźcie. Temperature piekarnika zmniejszcie

OliveandThyme
Czekoladowe ciasto z dżemem marchewkowym 161

nadzieję, że dżemik z wczorajszego przepisu zrobiony, bo jeżeli smakowało Wam moje ostatnie czekoladowe ciasto ( to z porzeczkami ) to za ten przepis będziecie mnie kochać. Ciasto jest jak to u mnie już bywa banalnie proste ale niezwykle smaczne. Jest idealnie wyważone pod względem słodyczy, wilgotne, a z dnia na dzień będzie jeszcze lepsze, o ile oczywiście nie zjecie w ciągu

greenscarf
Bezglutenowa szarlotka 183

masła  Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę(...)wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista.  Smacznego

coolinarny
Kokosowy pleśniak z porzeczkami 167

cieście. Ja zrobiłam wersję z olejem kokosowym którym zastąpiłam masło. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, kwaskowe i zarazem słodkie ale nie za bardzo. Polecam  z porzeczkami i innym owocem. ciasto kruche: 200 g oleju kokosowego 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 łyżka cukier puder płaska 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska sól szczypta(...)końca cały czas miksując. Na końcu dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną i ubijam jeszcze chwilę. Beza ma być gęsta i lśniąca. Porzeczki obieram, myję i osuszam. Mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na ciepłe ciasto. Dodaję bezę, na nią ścieram resztę ciasta i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na temp 150 stopni

wesoła kuchnia
Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką 153

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata 179

serową, która zastępuje doskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek(...)kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku. Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie z ilością porzeczek, całość możecie potraktować cukrem pudrem. Ja go unikam, ale od czasu do czasu, szczególnie do pączków czy faworków – czemu nie Gwarantuję, że ciasto posmakuje największym niejadkom. Swoją

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania