ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:19/184)

CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 427

porcji wychodzi 40 sztuk. Rada: można użyć zamiast margaryny masło; zamiast śmietanki do kawy można użyć śmietany 18%, zamiast nadzienia Laretta - można użyć dżemu np. malinowego, z czarnej porzeczki.   6. Ciasto czekoladowo - kokosowe Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie czekoladowe bez cukru Masa(...)ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy dżem z czarnej porzeczki i mleko. Wszystko wymieszać za pomocą robota z pokrywą chroniącą od chlapania. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką 337

wczorajszych emocjach związanych ze ŚDM wracam z nowymi siłami! Lubicie serniki prawda?? Jeśli tak, to polubicie i ten przepis ;) Aksamitny serniczek z czerwoną porzeczką na kruchym cieście i z kruchą posypką. Na weekend, większe uroczystości czy tak po prostu do kawki- musicie wypróbować. Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm)   Ciasto kruche: 200 g zimnego(...)st.C przez ok. 20-25 minut.     Po tym czasie blaszkę z sernikiem wyjąć i teraz postępować bardzo szybko: na serniku równomiernie rozłożyć czerwoną porzeczkę, a na owoce wyłożyć ciasto z lodówki. Można je zetrzeć na tarce lub tak jak ja- ułożyć na owocach w formie okrągłych kawałków posypki, które uprzednio spłaszczałam w palcach.   Sernik ponownie umieścić

Nastoletnie Wypiekanie
Tort śmietankowy 171

minut w temperaturze 170 C.  Każdy blat na spód pieczemy oddzielnie. Na górę tę samą ilość ciasta pieczemy w małej tortownicy i po wystudzeniu przekrawamy na połowę, potem powtarzamy czynność otrzymując finalnie 4 małe krążki. Dodatkowo: - 1 puszka odsączonych porzeczek w syropie Masa śmietankowa: - 750 ml śmietany kremówki 30% - 4 serki mascaropne po 25 dag - cukier puder do smaku(...)dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Poncz: - 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru Składanie: Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki w dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie. Przed podaniem tort na kilka godzin odkładamy

Apetyczna babeczka
Tort porzeczkowy 148

Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :).   Skorzystałem(...)likieru z czarnej porzeczki 50 ml naparu z czarnej herbaty Przygotować poncz z likieru i herbaty. Ponadto: 400 g konfitury z czarnej porzeczki czekolada do dekoracji 30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladą Przygotowanie: Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości połowę konfitury. Nałożyć całość kremu maślanego i dokładnie wyrównać. Położyć drugi

Food Square
Ciasto bez pieczenia na sucharkach 445

mrożone czereśnie rewelacyjnie sprawdzają mi się do tego typu ciast i tortów, więc będę co sezon je zamrażać). Zamiast czereśni możecie użyć tu do tego ciasta bez pieczenia wiśni czy mrożonych porzeczek – też będzie pysznie! PRZEPIS NA CIASTO BEZ PIECZENIA NA SUCHARKACH Składniki na ciasto bez pieczenia na sucharkach: 10 sucharków kilka łyżek mleka 1 słoik (330ml) dżemu(...)cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny 50g czekolady 1 galaretka wiśniowa 1,5 szkl czereśni świeżych lub mrożonych – można użyć też wiśni czy porzeczek Jak zrobić ciasto bez pieczenia na sucharkach: Tortownicę 21cm wyściełamy folią spożywczą. Spód tortownicy wykładamy sucharkami, które delikatnie nasączamy niewielką ilością mleka. Sucharki smarujemy dość grubą warstwą czekośliwki (cały słoik użyłam

Dorota Smakuje
CIASTO "PLEŚNIAK" 186

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe.  Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki(...)nakłuwać widelcem.  Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiekać je około 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Na to zetrzeć na tarce warstwę ciemnego ciasta z zamrażalnika. Kolejno pora na przygotowanie bezy. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier

Zrób to smacznie
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8608

Ostudzić, przekroić na pół.  Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  1/3 szklanki wody,  1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta.  Posmarować połową dżemu. Krem:  200 g masła,  500g sera z wiaderka,  5 łyżek cukru pudru.  Miękkie masło utrzeć na puch

Z miłości do słodkości
Alpejska pianka z porzeczkami 340

wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.   Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można dosłodzić i wypić, zaś(...)minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje). Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach rozsmarować piankę. Górę ciasta można posypać lekko kokosem

Passions hobbies life
Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą 148

dzisiaj. Jest to ciasto ucierane z agrestem i porzeczką białą. Jest ono tak aromatyczne, wilgotne , powiedziałabym nawet że zakalcowate i takie pyszne, polecam. Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasta na Komunię Świętą 682

dodatkową porcją czekolady. Niebo w gębie - nic innego nie można o nim powiedzieć! Torcik czekoladowy z czarną porzeczką Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto

Moje Qulinaria
Ciasteczka z czerowoną porzeczką i czekoladą 111

schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około 22-25 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko+ 1 żółtko(...)drobne kawałki czekoladę. Masę dzielimy na dwie części i z każdej formujemy wałek i grubości mniej więcej 5 cm. Owinięte w folię, wkładamy na godzinę do lodówki. Porzeczkę myjemy, odsączamy, pozbawiamy gałązek. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na około 0,8 mm krążki(nie większe niż 1 cm). W każdy krążek delikatnie wciskamy kilka porzeczek. Nie powinno być

WYSPA SZCZĘSLIWA
LETNIA KOSTKA KOKOSOWO-PORZECZKOWA 112

Lato to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe. Składniki: BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody(...)rozpuścić we wrzątku i wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać zmiksowane porzeczki. Śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać żelatynę z porzeczkami i zmiksować do połączenia się składników. Na spód formy do ciasta  ułożyć 1 warstwę ciasta kakaowego. Na to wylać krem porzeczkowy, a następnie przykryć masę 2 warstwą ciasta. Na drugą warstwę ciasta wylać masę

Kuchnia w oparach
Sernik z pianką porzeczkową 161

serowej wraz z 2 łyżeczkami skórki pomarańczowej i wymieszać już tylko za pomocą łyżki. Sernik stanie się wtedy bardziej puszysty i lekki. 3. Pianka z czarnej porzeczki. Dwa białka, które pozostały po kruchym cieście ubić z 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami dżemu z czarnych porzeczek. Piankę wstawić do lodówki. 4. Pieczenie: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem(...)nagrzanego na 180 st. C piekarnika. Piec w funkcji termoobiegu. Upieczony spód schłodzić przez 10 minut, po czym wysmarować 3 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowaną masę serową wylać na wysmarowany dżemem spód z kruchego ciasta i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec z zachowaniem odpowiednich czasów i temperatur: faza 1: 20 minut w 180 st. C grzałka z dołu faza

Pij soki wyciskane